Tenis – Australija open >

Veličanstveni Novak Đoković

Prvi ovogodišnji grend slem turnir Novak Đoković je odigrao na način pravog svetskog šampiona. Više od toga: demonstrirao je dalji napredak u igri i, još važnije, zrelost u onom što se drugde zove mentalni stav a može se procenjivati u širokom rasponu od racionalnosti s kojom igra mečeve u kojima niti troši previše snage niti ponižava slabije protivnike, do vrhunske samokontrole čak i u situacijama kada se čini da je častan poraz jedini izlaz

Dok su domaćin i sponzor držali završne govore, Rafael Nadal i Novak Đoković nisu imali snage da ostanu na nogama. Prvi put u istoriji velikih turnira domaćin je pre dodele pehara dvojici finalista morao da obezbedi stolice i osveženje, kao što je prvi put u istoriji grend slemova odigran meč od gotovo šest sati.

Novak Đoković ponovo je pobedio Rafaela Nadala, ovog puta s 3:2 (po setovima 5:7; 6:4; 6:2; 6:7 /6:7/; 7:5). Čudo se dogodilo u petom setu, jer se malo ko od Đokovićevih navijača mogao s jakim razlogom kladiti na njegovu pobedu, uz prilike propuštene u prethodnom setu i očigledne probleme zbog umora i iscprljenosti. Naspram njega na terenu je bio snažno motivisani Rafael Nadal, odmorniji za čitav dan više od Đokovića koji je i protiv Endija Marija u polufinalu igrao više od pet sati.

Ukratko, prvi set Nadal je dobio rezultatom 7:5 postignutim posle 80 minuta igre na temperaturi višoj od 33 stepena. Drugi set, umesto da se završi sa 6:3 za Đokovića, Nadal produžava brejkom. Umesto da zbog toga "pukne", Đoković uzvraća brejkom i dobija set sa 6:4 koji je ponovo trajao više od sat vremena, 68 minuta. U trećem setu Đoković pravi brejk za 3:1 posle greške linijskog sudije koji je ispravnu loptu proglasio za aut; odmah potom "overava" brejk dobijajući svoj servis gem s nulom. Pobeđuje s 6:2 još jednim brejkom posle 45 minuta igre. Sada Nadal odbija da "pukne": umesto popuštanja, on pojačava igru. Posle već dugačka četiri sata meča, kao da i vreme prelazi na Nadalovu stranu: počinje kiša koja je dovela do petnaestominutnog prekida igre, dok nije navučen pokretni krov Rod Lejver arene. U tom trenutku pauza je više odgovarala Nadalu: set se završava taj-brejkom koji on dobija sa 7:5. Peti set finalnog susreta Australija opena ulazi u istoriju pri rezultatu 2:2, kada je navršeno punih pet sati igre. Odmah potom Nadal pravi brejk i vodi s 4:2, ali samo do Đokovićevog servis gema. Posle pet i po sati na terenu Đoković uzvraća brejkom i dobija gem na svoj servis, 4:4. Neizvesnost se produžava do 5:5 i novog Đokovićevog brejka (6:5) posle kog dobija svoj servis gem i po treći put trijumfuje u Melburnu.

NAJBOLJI OD NAJBOLJIH: Australija open, prvi ovogodišnji grend slem, Novak Đoković je odigrao na način pravog svetskog šampiona. Više od toga: demonstrirao je dalji napredak u igri i, još važnije, zrelost u onom što se drugde zove mentalni stav a može se procenjivati u širokom rasponu od racionalnosti s kojom igra mečeve u kojima niti troši previše snage niti ponižava slabije protivnike, do vrhunske samokontrole čak i u situacijama kada se čini da je častan poraz jedini izlaz, kao što se to dogodilo u polufinalnom susretu s Endijem Marijem i u finalu s Rafaelom Nadalom.

Stvarnu veličinu Đokovićevog početka godine dodatno ističe to što su u polufinalu Australija opena učestvovala sva četvorica najbolje rangiranih tenisera sveta, sasvim sigurno raspoloženih i spremnih da ga uzdrmaju na mestu broj jedan. Izgledalo je, tokom većeg dela turnira u Melburnu, da je tome najbliži Rodžer Federer – sve dok ga u drugom polufinalu iz igre nije izbacio Rafael Nadal. Nadal, nesumnjivo motivisan da posle šest uzastopnih poraza koje je pretrpeo od Đokovića – svih šest u finalima turnira – ovu sezonu počne pobedom i tako se rastereti nečega što je već počelo da liči na kompleks. Jer, poslednji put Nadal je savladao Đokovića 24. novembra 2010. godine na završnom turniru Masters serije u Londonu. I moraće još da čeka.

Nije mnogo lakše ni Endiju Mariju: u Melburnu su se on i Đoković prošle godine sreli tek u finalu, posle kog je Mari izjavio da je "Novak igrao neverovatno dobro" i, kasnije, ponovio taj pridev neverovatno: "Branio se neverovatno dobro." Valja podsetiti na ovu prošlogodišnju izjavu jer on inače nije sklon da protivnike hvali više no što mora, ali i zato što Novaka Đokovića kao protivnika i saigrača u dublu poznaje još iz pionirskih dana. "I kada sam u gemu bio na ivici poena, on bi uzvraćao lobovima na osnovnu liniju i pasing šotovima na samu liniju": ovaj deo izjave slobodno je mogao da ponovi i posle ovogodišnjeg polufinala. U gotovo pet sati dramatičnog meča najmanje tri puta činilo se da Đoković gotovo sigurno gubi; pobedio je s 3:2 (6:3; 3:6; 6:7; 6:1; 7:5).

Igra živaca počela je u drugom setu, posle "razmene brejkova" u prvom koji je Đoković okončao rezultatom 6:3. Mari uzvraća istom merom – posle četiri brejka početni rezultat od 2:0 za Đokovića pretvara se u 6:3 za Marija. Treći set počinje sa čak pet brejk lopti za Mareja, koje on ne uspeva da realizuje. Đoković dobija svoj servis, ali u nastavku Mari ima tri brejk lopte. Ovog puta dobija... Razmena poena traje do 5:4 za Đokovića koji stiže do brejk i set lopte, i ne uspeva, 5:5. U četvrtom setu Mari stiže do taj-brejka i pobede. Đoković brejkom počinje četvrti set i brzo stiže do pobede od 6:1, u setovima 2:2. U petom satu igre ponavlja se igra živaca u razmeni brejkova i neočekivanog povratka Endija Marija u meč posle Đokovićevog vođstva od 5:2; sve do 6:5 i, konačno, 7:5 za Đokovića.

IGRA IZNAD SVEGA: "Ovo je bio težak, fizički zahtevan, ali i emotivno iscrpljujući meč", izjavio je Đoković posle pobede. "Trebalo je održati kontinuitet i napraviti odlučujući brejk. Pokušavao sam da se fokusiram na svaki poen, verovao sam u sebe i na kraju uspeo... Još jedno finale i presrećan sam zbog toga. Šta može da bude veći izazov od igranja sa Rafaelom Nadalom, jednim od najvećih tenisera svih vremena?" Đoković je na sebi svojstven način procenio da će ishod finalnog meča zavisiti od toga hoće li se u vremenu znatno kraćem od onog koje ima njegov protivnik oporaviti od petočasovnog rvanja s Marijem.

U prognozi ishoda susreta Mari – Đoković, Rafael Nadal se pokazao kao dobar prognozer. "Mari i Đoković su odlični igrači", odgovorio je na pitanje kako bi trebalo igrati protiv Đokovića. "Posavetovao bih Britanca da igra agresivnije, ali to i nije baš najpametnije – jer sam poslednjih šest mečeva izgubio od Novaka." Na sličan, povremeno dirljiv način, Nadal je posle poraza u finalu ponavljao kako je zadovoljan svojom igrom i napretkom, ali da je protiv sebe imao tenisera koji neverovatno reternira i koji je, prosto, najbolji na svetu (vidi okvir).

U prvim euforičnim komentarima Đokovićevog trijumfa domaći mediji su naročito istakli činjenicu da je Novak u tri dana na terenu proveo 11 napornih sati, zaboravljajući da je pre toga proveo ne manje naporne sate u četvrtfinalnom meču s neviđeno upornim Davidom Fererom i, pre njega, navodno nešto "lakšim" Lejtonom Hjuitom. "Moram da priznam da je Hjuit ponovo potvrdio da je veliki borac i da se nikada ne predaje", izjavio je Đoković posle meča. "Naterao me je da u svakom poenu dajem maksimum." U narednom meču Đoković je Ferera pobedio s 3:0 (6:4, 7:6, 6:1), ali je u tom iscrpljujućem susretu bio prisiljen da se suoči s povredom zadnje lože i odigra prvi od ukupno tri taj-brejka. "Imao sam problem u drugom setu, ali uspeo sam da ostvarim prednost", izjavio je Đoković. "Kad igrate protiv rivala koga krasi takav borbeni duh, morate jednostavno da pronađete snagu za oporavak."

Na putu do finala Novak Đoković pobedio je u mečevima protiv Italijana Paola Lorencija (6:2, 6:0, 6:0), Santijaga Điralda iz Kolumbije (6:3, 6:2, 6:1), Nikolasa Maua iz Francuske (6:0. 6:1, 6:1), Lejtona Hjuita, domaćeg Australijanca (6:1, 6:3, 4:6, 6:3), Davida Ferera (Španija) i Endija Marija (Velika Britanija).

Rafael Nadal se u polufinalu obračunao s Rodžerom Federerom, koji je sve do tog meča izgledao kao najjači kandidat za trofej. Susret dramatičnih preokreta i uz dva odigrana taj-brejka trajao je više od tri sata; Nadalova pobeda s 3:1 (6:7, 6:2, 7:6, 6:4). Duži i ne manje naporan meč Nadal je odigrao u četvrtfinalu, protiv Tomaša Berdiha. Igralo se gotovo četiri i po sata, uz dva taj-brejka i žestoku borbu sve dok Berdih nije poklekao u četvrtom setu. Rezultat 3:1 (6:7, 7:6, 6:4, 6:3).

NA KRAJU: "Dvojica tenisera su jedva stajala na nogama kada je po završetku finala počelo protokolarno obraćanje organizatora. Novak je ruke podbočio na kukove, pokušavajući da ostane na nogama, a potom je i čučnuo, dok se Rafa za to vreme svom silinom naslonio na mrežu u nameri da predahne. Neko iz organizacije je na vreme primetio da teniski divovi jednostavno ne mogu više da stoje i doneo im stolice. Dok su se govornici ređali, Novak i Rafa su sedeći čekali dodelu pehara, što je slika koja do sada nikada nije viđena posle finala grend slema. Nadal je slušajući govornike smogao snage da blago tapše, dok Novak deluje kao da je u tim trenucima dremao otvorenih očiju."


 

WTA lista

Nova šampionka Otvorenog prvenstva Australije u tenisu Viktorija Azarenka (Belorusija) prva je na svetskoj rang-listi od 31. januara. Ona je napredovala za dve pozicije, a sa prvog na četvrto mesto pala je Karolina Voznijacki (Danska).

Jelena Janković je ostala na 13. mestu, a Ana Ivanović je ponovo među 20 najboljih, sada na 18. mestu.

1. (3) Viktorija Azarenka (Belorusija).....8585 bodova

2. (2) Petra Kvitova (Češka)...............7690

3. (4) Marija Šarapova (Rusija)............7560

4. (1) Karolina Voznijacki (Danska)........7085

5. (5) Samanta Stosur (Australija).........5430

6. (8) Agnješka Radvanska (Poljska)........5330

7. (9) Marion Bartoli (Francuska)..........4770

8. (7) Vera Zvonarjova (Rusija)............4695

9. (6) Na Li (Kina)........................4450

10. (10) Andrea Petković (Nemačka).........4000


POŠALJI KOMENTAR REDAKCIJI ODŠTAMPAJ TEKST
 

FOTO GALERIJA

fotografije: reuters

Rafael Nadal o meču s Đokovićem

Rafael Nadal o meču s Đokovićem

"Ovo je bio fizički najteži meč koji sam ikad odigrao... Mislim da smo odigrali veliki teniski meč. Bio je ovo sjajan spektakl. Uživao sam što sam bio deo ovog događaja... Želeo sam da pobedim, ali sam zadovoljan svojom igrom."

"Imao sam šansi protiv najboljeg svetskog igrača današnjice. Igrali smo jedan na jedan. Mislim da dugo vremena nisam bio na nivou ispod njegovog, što je dobro za mene. Zadovoljan sam svojim pristupom, mislim da sam mentalno bio isti kao i u mojim najboljim trenucima. Jako sam srećan kako je počela 2012. godina. Tokom 2011. nisam mnogo igrao kao danas. Zato sam sada srećan."

On je kazao da je očekivao povratak Đokovića u petom setu, kada je vodio sa 4:2 protiv Beograđanina.

"Nisam uopšte sumnjao da će Đoković biti spreman za povratak (u petom setu, posle 4:2 za Nadala, prim. aut). Ne može niko da kaže da kontroliše meč ako igra peti set, a četvrti je dobio na onakav način. Zato se brinete za svaki poen. Dobro, jeste rezultat 4:2 bio prednost, jer sam se fizički osećao dobro."

"Njegov ritern je prosto neverovatan, zar ne? Ritern mu je možda najbolji u istoriji. To je moje mišljenje. Nikad nisam igrao protiv tenisera koji može tako da vraća lopte, i to skoro uvek... Tačno je da sam grešio, ali to je samo jedan trenutak u meču od skoro šest sati. Imao sam pravu, zaista pravu šansu da osvojim tu titulu i da pobedim igrača od koga sam gubio šest puta prošle godine. Ali nisam."

"Mislim, takmičimo se u istim, normalnim uslovima. Tako da je to još jedna pozitivna stvar... Verovatno nikad više neću reći ovoliko pozitivnih stvari posle mojih poraza".

Novak Đoković o meču s Nadalom

"Ovo je verovatno najduže finale u istoriji grend slem turnira i rasplače me samo kada čujem tu činjenicu, stvarno."

"Veoma sam ponosan što sam deo istorije i što sam deo elite – igrača koji su osvajali ovaj turnir nekoliko puta. Uvek sam veoma polaskan kada igram pred Rodom Lejverom i ostalim najvećim teniserima svih vremena, kao i pred 15.000 ljudi koji su ostali do pola dva ujutru."

"Imao sam mnogo prilika da završim meč u četvrtom setu, ali Nadal je imao neke neverovatne servise i neverovatne poene i zasluženo je izborio peti set. U odlučujućem setu mogli smo obojica da slavimo. Osećao sam da mi telo usporava, ali sam sa druge strane bio svestan činjenice da se ni on ne oseća dobro i sveže na terenu... Čak i kada sam gubio sa 4:2, terao sam sebe da idem do granica. Mislim da je jedan od najboljih poena na meču bio na 4:4 u petom setu, posle prvog poena tog gema obojica smo pali na kolena. Ali zbog ovoga sa bavim tenisom, siguran sam da bi i svaki drugi teniser rekao isto – mi živimo za ove mečeve."

"Nisam zaista zabrinut kako ću fizički izdržati ostatak godine, ovo je tek početak."

"U tom momentu (na podu posle 4:4 u petom setu) razmišljao sam samo o tome da dođem do vazduha i da se oporavim za sledeći poen. Hiljadu misli u tom trenutku prolazi kroz glavu. Pokušavate da razdvojite ispravno od pogrešnog, da vam sledeći poen bude prioritet i da idete korak po korak. Igram protiv jednog od najvećih tenisera u istoriji, protiv igrača koji je toliko mentalno jak i koji uvek pronađe najbolje udarce u pravim trenucima. Obojica smo osećali da ne možemo dugo da izdržimo u razmenama udaraca, moglo se osetiti da obojica pokušavamo da što jače udarimo lopticu i da napravimo direktan poen. On obično nije taj koji preuzima inicijativu i postaje agresivan, on uvek pokušava da izgradi poen i da igra raznovrsno. Ali u poslednjem gemu sam imao osećaj da pokušava da igra napadački i da ide na sve ili ništa. To sam i ja radio u ranijim gemovima, u tom stadijumu meča ništa drugo ne preostaje."

"Rolan Garos je jedan od mojih najvećih ciljeva, ali to ne znači da se neću spremati i da neću pružati maksimum i na ostalim turnirima."

ATP lista

Iako je odbranio titulu u Melburnu, Đokovićeva prednost u odnosu na Rafaela Nadala smanjena je za 840 bodova, pošto je Nadalov ovogodišnji plasman bio bolji od prošlogodišnjeg, kada je u četvrtfinalu izgubio od Davida Ferera.

Janko Tipsarević je i dalje deveti, a Viktor Troicki je sada 22. igrač sveta.

1. (1) Novak Đoković (Srbija).......13.630 bodova

2. (2) Rafael Nadal (Španija).......10.435

3. (3) Rodžer Federer (Švajcarska)....8010

4. (4) Endi Mari (V. Britanija).......6900

5. (5) David Ferer (Španija)..........4565

6. (6) Žo Vilfred Conga (Francuska)...4425

7. (7) Tomaš Berdih (Češka)...........3700

8. (8) Mardi Fiš (SAD)................2965

9. (9) Janko Tipsarević (Srbija)......2700

10. (11) Huan Martin del Potro (Argentina).........................2630