Autor

pr industrija >

Pokazati svu snagu

Ekonomska kriza imala je priličan uticaj na sve koji se profesionalno bave odnosima sa javnošću. Osim redukovanja budžeta za PR aktivnosti, kompanije sada sve više teže da investicije u komuniciranje sprovedu inovativnije, kreativnije, ali i obazrivije. To je veliki izazov za PR koji upravo u doba krize može da pokaže svu svoju snagu, jer vrhunski stručnjaci u branši znaju kako da što originalnijim, a često i jeftinijim kanalima komunikacije dopru do ciljnih javnosti svojih klijenata. Kompanije su svesne da prestanak PR aktivnosti u periodu krize znači samoizolaciju i sečenje grane na kojoj se sedi. Sve je izraženija potreba korporacija za unapređenjem korporativne kulture, intelektualnog kapitala i komunikacijskih strategija.

Važno je naglasiti da, iako tržište PR-a u Srbiji ima još prostora za unapređenje, sve više domaćih kompanija traži podršku stručnjaka za odnose sa javnošću, prihvata nove kanale komuniciranja i usvaja svetske trendove.

Najznačajnija i svakako najuticajnija promena desila se i svakodnevno se dešava u segmentu digitalnog PR-a. Žele li i dalje uspešno prodavati svoje proizvode i usluge, kompanije se svojim klijentima moraju još više približiti putem interneta. Stoga prisustvo kompanija na društvenim mrežama kao što su Facebook, Twitter, Youtube, blogovi više nije stvar izbora, već potrebe. Za dobar PR već dugo nije dovoljno samo poslati saopštenje za medije, jer nova pravila nalažu dvosmernu komunikaciju i redovan kontakt sa ciljnim javnostima i sedmom silom.

Upravo novi mediji omogućavaju kompanijama da se njihove poruke jednostavno i brzo pronađu, lako prenose među članovima virtuelne zajednice i duže žive. Stoga sve više srpskih kompanija ulaže u kvalitetnu i kontinuiranu komunikaciju putem društvenih mreža, i na taj način se susreće sa svojim klijentima koji su aktivni on-line. Iako se kompanije ponekad plaše feedbacka ili oklevaju jer nemaju kontrolu nad društvenim mrežama, to je nesumnjivo komunikacijsko polje budućnosti.

Autorka je direktorka PR agencije Abrakadabra integrisane komunikacije


 

POŠALJI KOMENTAR REDAKCIJI ODŠTAMPAJ TEKST