Tanasis Kacirumpas, predsednik UO Vip mobile

Vreme uspeha! (mart 2012) >

Poslovne vesti

Vip mobile: Rast od 20,8 odsto

Tokom 2011. Vip je povećao korisničku bazu do ukupnog broja od preko 1,6 miliona korisnika i time zabeležio godišnji rast od 20,8 odsto, dok je tržišno učešće kompanije na kraju decembra prošle godine iznosilo 15,7 odsto. Prihodi su u 2011. porasli za skoro 37 odsto do iznosa od 143,1 milion evra. Rast prihoda rezultat je povećanja broja korisnika i ukupnog mobilnog saobraćaja generisanog od strane korisničke baze, najvećim delom zahvaljujući povećanju broja privatnih postpejd i poslovnih korisnika, kao i segmenta mobilnog brodbenda. "Vip je jedan od najbrže rastućih mobilnih operatera u regionu i na dobrom smo putu da postanemo prvi izbor za korisnike u Srbiji. Vip je samo u 2011. uložio 56 miliona evra, najvećim delom u HSPA+ mrežnu tehnologiju koja našim korisnicima pruža veće brzine prenosa podataka", izjavio je Tanasis Kacirumpas, predsednik UO Vip mobile.


Centroproizvod: Vlasnici "Future plus"

"Štampa sistem", članica poslovnog sistema "Centroproizvoda", otkupila je 28. februara potraživanja od pojedinih stečajnih poverilaca društva "Futura plus", postavši time njegov najveći poverilac. Preuzimanjem navedenih potraživanja, "Štampa sistem" će kroz realizaciju postojećeg Plana reorganizacije "Future plus" postati i jedan od njenih vlasnika. Grupisanjem kompanija zajedničke delatnosti, pre svega su stvoreni uslovi za uspostavljanje stabilnog poslovnog sistema koji će sačuvati više od 4300 radnih mesta.

Profesionalni tim menadžera "Centroproizvoda" prepoznao je ne samo ekonomski već i društveni značaj "Štampa sistema" i "Future plus" i odlučio da se upusti u veliki izazov njihovog objedinjavanja. "Smatramo da je u vreme ekonomske krize objedinjavanje preduzeća mnogo bolja opcija od zatvaranja, a ta mera ima kako socijalni tako i ekonomski karakter, jer brine o ekonomiji države i društva u celini", istakao je Nemanja Popov, generalni direktor poslovnog sistema "Centroproizvod" a.d.


Delta Holding: Priznanje za socijalnu inkluziju

Internacionalna nagrada Disability Matters za 2012. godinu dodeljena je srpskoj kompaniji Delta Holding za program profesionalne rehabilitacije osoba sa invaliditetom. Značajno priznanje biće dodeljeno na svečanosti u Parizu 27. marta. Disability Matters je jedna od najvažnijih evropskih nagrada za korporativnu društvenu odgovornost, koja se dodeljuje kompanijama liderima u pružanju podrške osobama sa invaliditetom i njihovim porodicama. Kao kandidata za nagradu Delta Holding je nominovala organizacija Springboard Consulting, globalni ekspert u oblastima marketinga za OSI i njihove porodice, regrutacije i zapošljavanja osoba sa invaliditetom i podrške zaposlenim osobama sa invaliditetom. Program profesionalne rehabilitacije osoba sa invaliditetom u okviru Delta Holdinga pokrenut je 1. oktobra 2008. Motiv za pokretanje programa bila je što uspešnija radna i socijalna inkluzija osoba sa invaliditetom koje su u dugom vremenskom periodu izolovane iz šire društvene zajednice i bez ikakvog radnog iskustva. Program je obuhvatio edukaciju, program radne i socijalne inkluzije i zapošljavanje, a danas je u Delta Holdingu zaposleno 207 osoba sa invaliditetom.


Cafe Crossfire: Srbija kao investiciona destinacija

Organizacija "Prijatelji Evrope" u saradnji sa Vladom Srbije organizovala je debatu u okviru serije "Cafe Crossfire", koja je održana 27. februara u Briselu, a centralna tema bilo je usmeravanje na Srbiju kao investicionu destinaciju. Učestvovali su Čirinjejev Katurija, predsednik "New Generation Power" u Čikagu, i investitor obnovljivih izvora energije u Srbiji, Ivica Dačić, zamenik premijera i ministar unutrašnjih poslova, Silvana Koh-Merin, član Evropskog parlamenta u Odboru za međunarodnu trgovinu, Milan Konopek, vođa projekta OECD Inicijative za regionalnu konkurentnost, i Dušan Petrović, ministar poljoprivrede, trgovine, šumarstva i vodoprivrede. U ime Kompanije Dunav osiguranje, kao nacionalnog lidera na tržištu osiguranja i jednog od najvažnijih privrednih subjekata u Srbiji, učestvovala je generalna direktorka Milenka Jezdimirović. Ona je istakla da Srbija može podići konkurentnost i održivi razvoj kroz investiranje u razvoj novih proizvoda, tehnologije, više oblike prerade, očuvanje životne sredine, povećanje izvoza na nova tržišta i sufinansiranje izvoznih poslova. Generalna direktorka Dunav osiguranja je podsetila i na pogodnosti koje Srbija može ponuditi potencijalnim stranim investitorima za ulaganja kapitala, među kojima je činjenica da se Srbija nalazi u centru CEFTA zone. Poseban akcenat stavila je na korišćenje obnovljivih izvora energije, jer Srbija ima znatan potencijal koji nije u dovoljnoj meri iskorišćen.


Erste banka: "ECO profit"

Erste banka je tokom 2011. godine znatno unapredila rezultate na polju zaštite životne sredine, čemu je doprinelo i učešće u projektu "ECOprofit". Ovaj međunarodni projekat pokrenut je pre dve decenije u Gracu, sa ciljem smanjenja količine otpada i emisije štetnih materija, kao i primene ekoloških standarda u njihovom tretmanu. U Srbiji, program je pokrenula Gradska uprava za zaštitu životne sredine Novog Sada u saradnji sa Austrijskom agencijom za razvoj i Konzorcijumom "Denkštat" iz Beča. U 2011. godini, deset novosadskih kompanija koje su se priključile projektu uštedelo je 209.652 evra, dok se ove godine očekuje povećanje uštede od preko 50 odsto. Erste banka je, i pre pristupanja projektu "ECOprofit", tokom 2011. godine uštedela oko 23.000 evra, najviše kroz ekonomičnu upotrebu goriva. Takođe, Banka je prethodne godine reciklirala 34.550 kilograma kancelarijskog papira, 823 prazne kasete za toner i 1990 kg elektronskog otpada. "Učešće u projektu ‘ECOprofit’ omogućilo nam je da napravimo precizan presek potrošnje struje, gasa, goriva i vode i utvrdimo količinu otpada koje Banka proizvodi", rekla je Dragana Arsić, direktorka Sektora upravljanja imovinom Erste banke.


Raiffeisen Bank: Usmerenje na CEE

Preliminarni rezultati za finansijsku 2011. godinu, zasnovani na brojkama koje nisu prošle reviziju, predstavljaju pozitivnu sliku za Raiffeisen Bank International AG (RBI). Sa neto prihodom od kamata koji je bio skoro 2,5 odsto viši i stabilnim prihodom od tarifa i provizija, RBI je generisala profit pre oporezivanja od 1373 miliona evra u 2011. godini, što je za oko sedam odsto više nego 2010. godine. "Naša visoka moć generisanja profita zasniva se na našem široko diversifikovanom poslovnom modelu, sa jasnim usmerenjem na područje srednje i istočne Evrope, koje će nastaviti da bude područje rasta u budućnosti", izjavio je Herbert Stepic, predsednik RBI.


Societe Generale: Subvencionisani stambeni krediti

Societe Generale banka Srbija počela je da prima zahteve za subvencionisane stambene kredite, u skladu sa Uredbom o merama podrške građevinskoj industriji kroz dugoročno stambeno kreditiranje u 2012. Krediti se odobravaju u iznosu od 10.000 do 100.000 evra, uz minimalno učešće klijenta od pet i učešće države od 20 odsto. Kamatna stopa kreće se od šestomesečni Euribor plus 4,25 do šestomesečni Euribor plus 4,45 odsto.

Ovogodišnjim programom subvencija predviđeno je kreditiranje kupovine novih i nekretnina u izgradnji, na rok otplate od 120 do 360 meseci. Rok otplate uključuje i mogućnost dobijanja grejs perioda od 12 meseci, tokom kog klijent plaća samo kamatu. Novinu predstavlja ukidanje starosne granice klijenta u trenutku odobravanja kredita, dok u trenutku otplate poslednje rate klijent može imati najviše 70 godina.


Vinarija Tikveš: Vino "Šarac"

Vinarija Tikveš predstavila je na sajmu vina BeoWine Fair novo poluslatko crveno vino "Šarac" (u pakovanju od 1 l i 0,75 l) koje će se na tržištu naći krajem marta i namenjeno je široj populaciji. Novo vino dobilo je ime po čuvenom konju Kraljevića Marka poznatom po ispijanju crvenog vina, a koji se pojavljuje i u makedonskoj i srpskoj poeziji. Ljubitelji vina su na štandu vinarije Tikveš imali prilike da se upoznaju sa linijom terroir vina među kojima je i "Bela Voda red 2010", koje će vinarija plasirati na tržište početkom marta.


 

POŠALJI KOMENTAR REDAKCIJI ODŠTAMPAJ TEKST