Slučaj policajca Tadića >

Zašto prijave nema ko da piše

Čačanski saobraćajci i dalje ne kažnjavaju vozače, policajac koji je pokušao "paukom" da podigne "maricu" i dalje putuje u Gornji Milanovac na svoj novi posao, a ko je za to kriv zna se samo – nezvanično

U Ulici cara Dušana 3 u centru Čačka nalazi se zgrada saobraćajne policije. Desna strana ulice, ispred zgrade, predviđena je za parking i rezervisana za Odeljenje saobraćajne policije (OSP), kako i piše na saobraćajnom znaku. U petak 20. januara ove godine jedan od policijskih oficira (navodno, Dragoslav Krdžić, načelnik OSP) iz te zgrade pozvao je dežurnog saobraćajca Dejana Tadića da ukloni nepropisno parkiranu "maricu", vozilo Policijske uprave (PU) Čačak.

Kada je u čekaonici pitao ko je vozač automobila i nije dobio odgovor, Tadić je napisao rešenje i pozvao "pauka" Javnog komunalnog preduzeća Parking servis da ukloni "maricu". Jedini čačanski "pauk" nije mogao da je podigne, pa je Tadić poslao dopis PU Čačak u kome je zatražio ime vozača.

Sutradan, Tadić, inače nagradama istaknuti saobraćajac, dobio je rešenje o premeštaju u Policijsku ispostavu Gornji Milanovac, tu je počeo počeo da radi u sektoru opšte nadležnosti – kao pozornik.

Nakon toga, 85 od ukupno 88 kolega iz OSP, potpisali su peticiju kojom traže da se Tadić vrati na svoje dotadašnje radno mesto. Načelnik PU Čačak Milovan Petrović nije reagovao. Saobraćajci su otpočeli tihi štrajk nepisanjem prekršajnih prijava i kazni vozačima.

Takvo stanje traje od januara ove godine.

Dejan Tadić putuje u Gornji Milanovac na svoj novi posao čuvara javnog reda i mira, o saobraćajnoj bezbednosti u Čačku ne brine niko. Ko je za to kriv zna se samo – nezvanično.

VEĆA BEZBEDNOST: Na prvi pogled, u Čačku se ne dešava ništa neuobičajeno. Dok se autobus koji vozi "od Trnave do Slobode" sporo približava stanici preko puta Hrama Vaznesenja Hristovog, u centru Čačka dve starije gospođe se krste prepričavajući vest iz novina da je u nedelju uveče jedan dvadesetogodišnjak ubio drugog na parkingu.

Priča se i o politici i to o tome da je gradska opozicija sakupila dovoljno potpisa da izglasa nepoverenje gradonačelniku Velimiru Stanojeviću iz Nove Srbije. To bi mogao da bude kraj šesnaestogodišnje vladavine stranke Velimira Ilića.

Autobus konačno stiže i odvozi zapričane putnike, a saobraćajna gužva ostaje. Na tom mestu – na raskrsnici "kod crkve" – tokom saobraćajnih špiceva obično stoji saobraćajac koji ubrzava automobile. Nema ga duže od mesec dana. U početku su Čačani mislili da je to zbog vanredno hladne situacije...

A onda je ceo grad saznao da saobraćajna policija Čačka ne reguliše saobraćaj kao i obično: prošlogodišnji mesečni prosek napisanih prekršajnih prijava i kazni bio je 2027, a tokom ovog februara napisano ih je nešto oko 150. Čačani kažu da nije "da nema" policije na ulici. Stoje ponekad na kružnom putu i zaustavljaju vozače, ali – ne kažnjavaju. Upozoravaju i preporučuju da se smanji brzina. To potvrđuje i podatak iz "Politike" od 23. februara prema kome je tokom tog dana saobraćajna policija Čačka imala "22 aktivne patrole i prekontrolisala 186 vozila, ali su napisali samo dve prijave".

"Nisam primetio neku nedisciplinu otkako traje taj štrajk", kaže čačanski taksista Miša Vujadinović. Drugi vozač kaže da vozači blagonaklono gledaju na to što se ne naplaćuju kazne: "Ali ja sam ipak zabrinut za to što sad svako može da sedne za volan."

"Ova statistika pokazuje da je saobraćaj u Čačku mnogo bezbedniji otkako nema saobraćajaca na ulicama", sarkastično komentariše Stojan Marković, glavni i odgovorni urednik "Čačanskih novina".

SLUŽBENA SLOBODA GOVORA: O slučaju policajca Tadića najčešće pišu Markovićeve "Čačanske novine", kao i "Blic" i "Politika" preko svojih dopisnika iz Čačka. Medijska prepirka je specifična jer niko od policijskih službenika ne sme da zvanično daje izjave bez dozvole. Jedini koji govori, i to za "Politiku" i televiziju "Čačak", jeste načelnik PU Milovan Petrović.

On je u tekstu od 23. februara za "Politiku" izjavio da pokušaj Tadića da ukloni "maricu" 20. januara "nije bio prvi, već treći slučaj da ‘pauk’ dolazi kako bi odneo policijska vozila ispred zgrade naše Uprave, i treći put nezakonito. Reagovao sam po službenoj dužnosti i po zakonu." Još je napomenuo da sva tri vozila koja su tu bila parkirana pripadaju MUP-u Srbije nakon čega je usledilo tumačenje dva člana Zakona o bezbednosti saobraćaja (62 i 66) oko toga da li je "marica" bila na dužnosti ili ju je "neko ostavio da stoji tamo dva sata i provocira".

"Politika" u istom tekstu navodi da je sporni parking "po logici stvari, najčešće koristio Dragoslav Krdžić, ali se i njemu događalo da naiđe na zauzet plac". Kako anonimni izvori iz saobraćajne policije tvrde, a mediji prenose, načelnik saobraćajne policije Dragoslav Krdžić među saobraćajcima ima ugled "strogog ali pravičnog" starešine. "Za rad nagrađuje, a za nerad kažnjava", kaže jedan od sagovornika. Pričaju da je "stao na stranu" policajca Tadića. Preuzeo je i odgovornost za odluku da se na "maricu" pošalje "pauk" i među potpisnicima je peticije.

Ekipa "Vremena" je pored spornog parkinga srela načelnika Krdžića, ali on je rekao da bi bio kažnjen ako bi govorio o ovom slučaju i da očekuje da ga smene. Nakon toga će sve reći na konferenciji za novinare.

U nedelju 26. februara, o slučaju policajca Tadića oglasili su se i najviši funkcioneri srpske policije. Ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić rekao je da nije normalna situacija kada "pauk" nosi "maricu" koja je parkirana ispred policijske stanice. "Na kraju, ako to ne može da se reši normalnim putem, moraće da se preduzmu najradikalnije mere", rekao je ministar.

Direktor policije Milorad Veljović je rekao da "ne može neko sebi dozvoliti da daje nalog da se na teritoriji kojoj pripada policijskoj upravi uklanja ‘marica’ iz nekih samo njemu znanih razloga".

Nedeljnik "Vreme" je, prema proceduri, slao zahteve da razgovara sa načelnikom Odeljenja saobraćajne policije Dragoslavom Krdžićem, načelnikom Policijske uprave Čačak Milovanom Petrovićem i policajcem Dejanom Tadićem. Nije odobreno.

VRAPCI: Za celu situaciju Stojan Marković iz "Čačanskih novina" krivi načelnika Milovana Petrovića, koji je po komandnoj dužnosti najodgovorniji: "Već vrapci na grani znaju da on ima vrlo zategnute odnose sa kolegama načelnicima drugih sektora. Ja razumem kakva je služba policija, ali ne razumem da direktor policije toliko dugo toleriše sve ono što načelnik Petrović u Čačku radi, a što je suprotno interesima i službe i građana Čačka. Uostalom, ako postoji neki problem između načelnika u Upravi, to oni treba da reše međusobno, a ne preko leđa čoveka koji je samo radio svoj posao."

U rešenju kojim se Tadić premešta u Gornji Milanovac (ispostavu 2. kategorija) piše da se time želi smanjiti stopa kriminaliteta u Milanovcu. Tadićevi prijatelji u ovom obrazloženju vide cinizam jer je "nelogično premeštati saobraćajca da radi kao pozornik".

Predsednik Nezavisnog sindikata policije Velimir Barbulov kaže da nije precizno upoznat sa dešavanjima u Čačku i da uskoro očekuje izveštaj poverenika: "Znam da su pokušali da reše taj slučaj, ali koIega Tadić nije prihvatio njihovo rešenje. Još uvek ne znam sve pojedinosti, tako da ne bih mogao da kažem u kojoj meri će se Sindikat umešati." Drugi policijski sindikati nisu želeli da se mešaju u ovaj slučaj ocenjujući ga kao proizvod "loših međuljudskih odnosa u stanici".

Inače, kako se priča, Dejan Tadić je nakon jednog od sastanaka predstavnika sindikata, potpisnika peticije i načelnika Petrovića istupio iz Nezavisnog sindikata policije.

Kako mediji prenose reči Tadićevog prijatelja, naravno anonimnog, on je nadležnoj komisiji pisao žalbu zbog premeštaja i spreman je da, nakon isteka zakonskog roka za odgovor na žalbu, uzme godišnji odmor i da – štrajkuje glađu.


 

POŠALJI KOMENTAR REDAKCIJI ODŠTAMPAJ TEKST
 

FOTO GALERIJA

SVE JE POČELO ZBOG »MARICE«: Bez saobraćajnih kazni u Čačku<br><br>foto: ivan šepić

Beograđani u Čačku – kao u filmu

U subotu 25. februara, taksista Miša Vujadinović primetio je na ulica neke nepoznate policajce. Pretpostavio je da je u pitanju neka "racija zbog alkohola", a sutradan je u novinama pročitao da su to bili policajci iz Beograda.

Neimenovani izvor u čačanskoj policiji, koga dnevni list "Pres" citira, rekao je da je cela akcija izgledala filmski: "U našu stanicu u subotu oko 21 čas iznenada je došlo više od 15 pripadnika Uprave saobraćajne policije iz Beograda, među kojima su bila i dva visoka oficira te uprave. Upali su pompezno, sa džipovima, presretačima... Pozvali su naše patrole koje su bile na terenu po Čačku, da bi ih obavestili da će oni preuzeti rukovođenje akcijom. Našim ljudima iz patrola rekli su da samo pišu obrasce i prijave, a da će oni zaustavljati i kontrolisati vozače."

Za nekoliko sati su napisali desetak prijava i otišli.

Ko je Dejan Tadić

Ko je Dejan Tadić

Ima ženu, dete od 11 meseci i kredit od koga je pravio kuću na periferiji Čačka. Otac mu je doživeo moždani udar nakon vesti o premeštanju i nalazi se u Čačanskoj bolnici.

Mediji pišu da je odlikovan preko 70 puta uvećanjem koeficijenta plate i da, za 19 godina rada u policiji, nikad nije kažnjen. 2011. godine je bio najbolji saobraćajni policajac u Čačku i dobio je, kao nagradu, ručni časovnik od JKP "Parking servis".

Kolege pričaju da je neverovatno talentovan da prepozna pijanog vozača.