Inicijali slobode

Ako niste nepopravljivi namćor, a sviđa vam se ono što rade Anonimusi, onda ste na pogrešnoj strani. Ako vam akcije nekakvih tajanstvenih samoproglašenih boraca za slobodu deluju romantično, možda je vreme da se zapitate da li ste, zapravo, preterano naivni? Ne znate ko su, ne znate šta su, nešto malo ste čuli, a mnogo više naslućujete šta žele da postignu, ali su vam ipak simpatični jer su protiv sistema. I to je dovoljno. A možda bi se to malo promenilo kada bi vam zbog neke njihove "pravedničke" akcije plata kasnila sedam dana, za razliku od rate kredita i zatezne kamate. Ako ste spremni da platite takvu cenu, svaka čast! Inače, ako ne primate platu, onda imate pravo na svaki namćorluk i izvinjavam vam se.

Prošle nedelje policija je objavila da je privela jednog od navodnih "srpskih Anonimusa", izvesnog G.V. koji je oborio sajt Ministarstva pravde i tamo ostavio nekakav politički pamflet. On nije prvi kome je to pošlo za rukom, ali je, ako me sećanje ne vara, prvi kojeg je policija uspela da pronađe. Usudio bih se, ovako nasumice, da kažem da se radi o relativno neveštom napadaču koji se nije dobro sakrio i sada će poslužiti za dokazivanje izuzetnih sposobnosti odeljenja za visokotehnološki kriminal. To, naravno, ne znači da je sa obaranjem sajtova u Srbiji završeno, samo će hakeri morati bolje da se kriju. No, to je nebitno.

Mnogo gore je kako je "virtuelna" javnost reagovala na vest o privođenju. Začas su mnogi blogeri, tviteraši i fejsbukovci potpuno zaboravili da je anonimus sa inicijalima napravio nešto što se kažnjava svuda u svetu, od Sirije do Danske. Dakle, ugrozio je nečiji sajt, nečiji rad i vlasništvo. Umesto toga pojavile su se teze da je na to maltene imao pravo, budući da se u poruci koju je postavio umesto houmpejdža obrušio na probleme u pravosuđu i nerešavanje bitnih pitanja u društvu. Kao olakšavajuća okolnost pominje se to da nije uništio sadržaj sajta (što je, navodno, mogao), već ga je samo sklonio u stranu. Otprilike kao pljačkaš koji koristi plastični pištolj i ne uzme pare, već samo napravi neprijatnost i stres kako bi nešto dokazao. Što bi uticalo da dobije manju kaznu, ali ne i oprost. A tome se možda može nadati i G.V.

Poruka koju je postavio zbunjuje. Toliki posao oko rušenja sajta da bi se na njega stavio proglas koji vrvi opštim mestima, nema ničega što bi nas šokiralo, ništa novo nismo saznali. Ništa zbog čega vredi rizikovati zatvor ili se nadati da će društvo da te brani, jer si pomerio neku granicu.

Zapravo, ne vidim nikakvu hrabrost u onome što rade Anonimusi i to je razlog što su mi nesimpatični. I ne bi me iznenadilo ako se ispostavi da su obični provokatori i da rade za račun onih koje navodno ruše. Omogućujući im da sprovedu još čvršću kontrolu interneta pravdajući to borbom protiv internet hajduka. Lako će dokazati koliko nisam u pravu, samo treba da stisnu petlju i skinu maske.

Jer, sloboda ima ime i prezime. Inače je zabluda.


 

POŠALJI KOMENTAR REDAKCIJI ODŠTAMPAJ TEKST