Vreme uspeha! (april 2012) >

Poslovne vesti

 


Delta Agrar: Donacija 53 tone brašna

Delta Agrar, Danubius i Delta fondacija uručili su 30. marta Crvenom krstu Srbije humanitarnu pomoć od 53 tone brašna, namenjenu korisnicima narodnih kuhinja u Paraćinu, Pirotu, Bujanovcu, Novom Sadu i Kuršumliji. Time će se obezbediti po pola vekne hleba za 4350 socijalno najugroženijih građana u ovim opštinama, u trajanju od mesec dana. Donacija Delta Agrara, Danubiusa i Delta fondacije deo je zajedničkog projekta sa Ministarstvom poljoprivrede, trgovine, šumarstva i vodoprivrede i Crvenim krstom Srbije. Projekat je pokrenut sa ciljem pružanja pomoći socijalno ugroženim slojevima stanovništva, doniranjem narodnih kuhinja koje su u sklopu lokalnih organizacija Crvenog krsta Srbije.


Hewlett-Packard: Deset godina u Srbiji

Kompanija Hewlett-Packard 27. marta obeležila je desetogodišnjicu poslovanja u Srbiji. Ovom prilikom organizovana je HP Discover konferencija na kojoj je preko 400 posetilaca imalo priliku da od HP stručnjaka sazna o najnovijim proizvodima, rešenjima i uslugama. "Kada je kompanija 2002. godine počela sa radom, na našem tržištu je imala pet zaposlenih, a danas ih ima oko sto. Promet je na godišnjem nivou dostigao sto miliona dolara. Beležimo rast u svim segmentima poslovanja, počev od grafike i štampe, preko grupe za personalne sisteme, do sektora koji se bavi uslugama, konsaltingom i implementacijom kompleksnih rešenja", rekao je Miloš Đurković, generalni direktor kompanije HP u Srbiji.


Privredna komora Beograda: Nagrada za DHL

Povodom 20 godina uspešnog poslovanja na tržištu Srbije, Privredna komora Beograda dodelila je14. marta nagradu kompaniji DHL za ostvarene rezultate. "Nagrada koju smo primili još jedno je značajno priznanje koje će predstavljati motiv da ostanemo najbolji u poslu kojim se bavimo", izjavio je Darko Babić, generalni direktor DHL-a u Srbiji.

Prošle godine, ostvaren je 15 odsto veći prihod u odnosu na 2010., a DHL u Srbiji zapošljava više od 170 ljudi. Počeo je sa radom 1983. godine preko kompanije Transjug, a 1991. DHL je osnovan kao domaća kompanija sa 100 odsto stranim kapitalom. Za dvadeset godina rada u Srbiji DHL je investirao više od 20 miliona evra i transportovao preko šest miliona pošiljaka težine od preko 12 miliona tona.


Banca Intesa: "Dokaži se 100%"

Banca Intesa najavila je početak drugog po redu studentskog konkursa "Dokaži se 100%" i pozvala najtalentovanije akademce iz Srbije da učestvuju u izradi projekata iz oblasti upravljanja zadovoljstvom klijenata. U nastojanju da podstakne kreativnost, logičko razmišljanje i takmičarski duh studenata, Banca Intesa pruža mogućnost mladim ljudima da stečeno teorijsko znanje primene u praksi i realnim poslovnim okolnostima.

Pravo učešća na konkursu "Dokaži se 100%" predviđeno je za studente 3. i 4. godine, kao i apsolvente svih domaćih univerziteta koji dobro poznaju engleski jezik i imaju prosečnu ocenu iznad 8. Svi koji ispunjavaju navedene uslove mogu do 15. aprila da preuzmu prijavne formulare na zvaničnoj internet stranici Banca Intesa: www.bancaintesa.rs, ali i na fan stranici projekta na Fejsbuku: www.facebook.com/dokazise100posto.


Dunav osiguranje: Važnost kompozitne firme

U organizaciji kompanije "Dunav osiguranje" 28. marta u Beogradu održana je regionalna konferencija "Razvoj tržišta osiguranja u Jugoistočnoj Evropi". Na konferenciji su učestvovala i druga osiguravajuća društva iz Srbije i regiona, predstavnici državnih institucija, Narodne banke Srbije i predstavnici EU. Predsednica Skupštine Srbije Slavica Đukić Dejanović je otvarajući konferenciju najavila skoro donošenje novog Zakona o osiguranju, koji će biti tema budućeg saziva parlamenta, dok je viceguvernerka NBS-a Mira Erić Jović rekla da će na sajtu Centralne banke već naredne nedelje biti objavljen nacrt novog zakona. Novi zakon bi, između ostalog, predvideo razdvajanje životnog od neživotnog osiguranja. Direktorka "Dunav osiguranja" Milenka Jezdimirović istakla je da je za "Dunav osiguranje", koje je sa 30 odsto učešća lider na tržištu Srbije, veoma važno pitanje postojanje kompozitne firme: "Prema evropskim standardima, moguće je da se kompanija bavi i životnim i neživotnim osiguranjem, bez cepanja na dve kompanije", navela je ona.


Eurobank EFG: Prednosti faktoringa

Eurobank EFG je u svoju ponudu uvela uslugu faktoringa: kratkoročnog oblika finansiranja, koji omogućava naplatu potraživanja pre roka njihovog dospeća, gde se banke javljaju kao kupci potraživanja svojih klijenata, pružajući im priliku da u što kraćem roku dobiju novac koji će moći da koriste u poslovanju, bez obzira što za prodatu robu ili izvršenu uslugu zvanično još uvek nisu plaćeni.

Procedura faktoringa podrazumeva par koraka. "Prvo analiziramo svakog predloženog kupca i odobravamo ukupan faktoring limit prodavcu. Prodavac potpisuje Ugovor o faktoringu sa bankom i dostavlja robu ili izvršava uslugu kupcu i ustupa potraživanja banci. Banka isplaćuje prodavcu unapred dogovoreni avans za ustupljene fakture i iznose faktura definisane ugovorom. Po završenom procesu, kupac uplaćuje novac na računu banke", objašnjava Danijela Milić, direktorka Sektora za velika pravna lica.

Prednosti korišćenja faktoringa za klijenta su povećana likvidnost sredstava, poboljšana kreditna sposobnost kao i konkurentska pozicija.


Raiffeisen banka: VISA revolving

Svim klijentima koji imaju poteškoće u otplati postojećih dugova, posebno onih po drugim platnim karticama, Raiffeisen banka nudi VISA revolving karticu za refinansiranje obaveza. Ova kartica pomoći će da klijenti na najjednostavniji način dođu do neophodnih sredstava i sasvim se opustite u prvih šest meseci njenog korišćenja. Tokom tog perioda dug se vraća bez plaćanja kamate na ukupan refinansirani iznos, bez plaćanja kamate na svu novu potrošnju, kao i bez plaćanja mesečne naknade za vođenje računa kreditne kartice. Tek nakon isteka ovog perioda, primenjuju se redovni uslovi za korišćenje kreditne kartice. Ova kartica posebno je korisna ako se samo deo limita koristi za refinansiranje, a ostatak sredstava ostavi na raspolaganju. Karticom se može podizati gotovinu na bankomatima i šalterima banaka do nivoa raspoloživog stanja. Uz VISA revolving refinansira se pametno, jer je nova kreditnu karticu Raiffeisen banke manje zahtevna od svih drugih.


Telenor fondacija: "Internet za sve"

Ukupno 14 institucija na teritoriji opštine Vračar dobilo je računare i neograničen pristup Internetu, u okviru projekta "Internet za sve", zahvaljujući saradnji opštine Vračar i Telenor fondacije. Ovim projektom, započetim 2009. godine, obuhvaćene su sve škole (osnovne, srednje i stručne) na opštini Vračar i jedna biblioteka, u kojima će biti instalirano ukupno 38 računara. U cilju povećanja informatičke pismenosti i dostupnosti interneta svim građanima Srbije, Telenor je još 2008. pokrenuo projekat Internet parkova, a do sada ih je otvoreno 27 širom Srbije.

foto: brigitte sauer


Nestlé: Novi direktor

Nekadašnji izvršni direktor Nestlé sladoleda u Nemačkoj, Ansgar Borneman, imenovan je za novog generalnog direktora kompanije Nestlé u Srbiji. Na ovoj poziciji zamenio je Sedrika Boema, koji je nakon dve godine posvećenosti srpskom tržištu postao deo menadžment tima kompanije Nestlé za Zonu Evrope. Ansgar Borneman se priključio kompaniji Nestlé u martu 2003. godine, na poziciji direktora marketinga za Nestlé sladolede u Nemačkoj. Četiri godine kasnije postao je izvršni menadžer divizije sladoleda obavljajući tu funkciju do nedavnog dolaska u Srbiju.


 

POŠALJI KOMENTAR REDAKCIJI ODŠTAMPAJ TEKST