Tadić prisustvov’o puštanju bumbara, Dačiću skroz podašišane šiške ko da su upale u oči, Tast ponosno posmatra mikrofon Šutanovca, URS ursa, Basarin Đorđe NOPO Nosilac, ko je tu Bućkalo, a ko Najveći som...

Definitivno, nema odmora, dok traje ova izborna obnova. Na sve strane Bolji život, i to Odmah, svaki region samo što nije dobio svoj FIAT, gospodin Tadić je tražio, i dobio, da mu u neki staklenik puste bumbara, sve je postalo veliki staklenik braćo i gospođe, pomešali su se nebo i zemlja, definitivno, kosmos je naša mera. Tačku na ovaj film mogla bi stavi Suzana Mančić, za koju vele da bi RIK mog’o da je angažuje da izvuče redosled predsedničkih kandidata, a to bi bilo tako kompatibilno, to bi bila fora, takoreći kolektivna pobeda i nacionalni trijumf.

Ajde vidimo kako to ide i teče: pre toga samo jedna takoreći fusnota, neko je javio da nema para za finansiranje Ovakve obnove, ali je premijer Mirko brzoodgovorio da Demokratija ne sme da trpi. Dakle, premijer Mirko redno, sa sve do sebe VD Slavicu, pustio u rad i pogon Fabriku automobila Srbija. Na Nacionalnu televiziju bilo da je Prvi čovek FIAT-a pohvalio Srbiju i Dojučerašnjeg predsednika, s kojim i uslikano ruč’o zbog Dojučerašnje zasluge. Dačić se, ko da su mu podašišane šiške upale u oči, načisto raspomamio, samo ‘apsi, samo oslobađa, posle stranih investitora koji ne poštuju Naše radnike, izborno prozv’o MMF. A tek Dinkić Mlađo, Dinkić Mlađo sve ‘oće odma’, Bolji život ne sme da čeka, Zakon o departizaciji ima bude prvi na redu. To što je URS, kako jedan Učesnik u sve Ovo, izvoleo reći, sve ursao, to mućni, pa prospi. A što se, to rečem ja, Dinkić Mlađo, ako je toliko za departizaciju, ne seti da se Odmah iz državnojavne službe otpusti sve ono Njegovo po poreskim upravama, zavodima za zapošljavanje i ostalim zavetrinama.

Koštunica Vojislav tera svoju Neutralnost, na unjega Glavni odbor javio se lično Matija. Matija neprocenjivo rek’o da je, po rečnicima srpskog jezika, Koštunica voćka koja ima košticu. Pa ti sad ne glasaj, naročito kad vidiš da prepošteni i prepodobni, u ti TV spotovi, Toma Vučić Nikolić uopšte ne liče na sebe. To toliko ne liči na sebe da ni Toma Vučić Nikolić neće biti lako na ovom glasanju, može im se pobrka pa glasaju za Šešelj ženu, kojoj, i pored te garancije, ni na ovaj Veliki petak nije stig’o Šešelj čovek.

Umal’ zaboravim da Dveri glume Nesalomive, da u Preokret, i to glavom, krenuo i taj Milojko Pantić, da Muftija Predsjednik ‘oće Potpuni preporod države i društva. Da dole u Pazaru vele da Muftija ima Svoju računicu, te da će on sve naplati. Od te naplate za sada je izvesno jedino da je uspeo što niko nije, ujedinio je Rasim Ljajića, Sulejman Ugljanina i sve Srpske liste u Sandžaku. Ali da malo ispreskačem, dođem do suštine, bila svečana večera u beogradskom restoranu "Valcer", koju organizovala "renomirana italijanska marka". Šta tude bilo, da ja ne improvizujem, evo šta javili slobodni Srpski mediji: Taman što je Miroslav Ilić spustio mikrofon, sa razglasa se začuo pomalo stidljiv, ali prepoznatljiv glas. Kad se gužva na podijumu malo smanjila, svi su mogli da vide Dragana Šutanovca kako drži mikrofon. Potpredsednik DS i ministar odbrane, prvo je sjajno otpevao Miljacku od Halida Bešlića, a zatim je u istom ritmu nastavio da ređa numere od svog tasta Miroslava Ilića, koji ga je ponosno posmatrao iz prikrajka...

Bio i Veliki petak, baš na koji kandidat Tadić posetio pravo srpsko Grčić domaćinstvo u selu Jabučje kod Lajkovca. Naši tanjugi javljaju da je sa domaćinima razgovarao o uskršnjim običajima, različitim tehnikama farbanja jaja, te značaju čuvarkuće. Izvoleo reći da je Srbiji potrebna Velika čuvarkuća, te da duboko veruje u uskrsnuće Srbije. Bio i taj Uskrs, URS ministar kulture, resorno stig’o u Mokrin, ‘de bilo to veliko tucanje... Mrkonjić Milutin, u Valjevu i po kiši, otvorio fontanu sa devet rupa, bacio paru i državnički poželeo, Sve da ga služi...

Dakle, kao što se vidi, sve to teče tako normalno, toliko da analitičari takoreći uglas kažu kako je kampanja neočekivano tolerantna, da nema niskih udaraca i ostaloga od toga. Vele da to zato što se ne zna ko će sokim u postizbornu koaliciju, jer svi imaju tako golem koalicioni kapacitet, koji se svodi na učešće u vlasti po svaku cenu. Dobro, malo se Toma Vučić Nikolić iznervirali kad su krenuli spotovi, šta Toma govorio Juče, a šta na Današnji dan, toliko da je Toma jedinično rek’o da su DS i Tadić najveći neprijatelji Srbije, i da neće moći da ga vrate u ideje od kojih je pobegao. Da, desilo se i pucanje na prostorije DS u Novom Sadu, za koje Brze Usne DS procenile da je bilo namere da se neko usmrti. Ali, niko veli da je Sve i Ovo nezabeležena uvreda za Zdrav razum, da je teško izmeriti nivo kontaminiranosti izborne kampanje i najprizemnije pokvarenosti njenih učesnika.

U taj red, i to skandaloznijih prevara, ide i pojava NOPO, pun naziv, Nijedan Od Ponuđenih Odgovora. To je upisano u registar partija kao Stranka vlaške nacionalne manjine, iako postoji Vlaška demokratska stranka Srbije, koja je, zarad obećanog poslaničkog mesta, ušla u koaliciju sa PRS. Sad bi taj NOPO, po dupe-glava zamisli, trebalo da bude, kako Ljuba Živkov kaže, mreža za Bele listiće, za sve one koji su Iz Svojih Svima Znanih Razloga Protiv svih partijskih lista. Nosilac NOPO liste je izvesni Đorđe Vukadinović, koji odavno u evidenciji kod Svetislava Basare. Ko je tu bućkalo, ko drugi mamac, ko najveći som, samo se kazuje, ili će se kazati braćo i gospođe.

Nego, padoše mi na um, pošto sam ja neregistovani demokratski romantičar, reči Stanka Cerovića iz Onog intervjua "Vremenu" – Sramota je važan estetski kriterijum, kad bi ga više primenjivali, bolje bi i pisali i čitali. Da dodam, i Živeli braćo i gospođe, ali, daleko je taj kosmos.


 

POŠALJI KOMENTAR REDAKCIJI ODŠTAMPAJ TEKST