Popularizacija nauke >

Računam na matematiku

Tokom meseca maja matematika će izaći na ulice, trgove, rečne obale, osvojiti galerije, muzeje i druge javne prostore

Velike i moćne države kao što su Sjedinjene Američke Države i Nemačka, koje mogu da se podiče razvijenom tehnologijom i velikim procentom visokoobrazovanih, godišnje ulažu vrtoglava sredstva kako bi nauku, koja je osnova za takav razvoj, približili građanima.

Ove dve države su, svaka na svoj način, u više navrata pokretale široke akcije popularizacije matematike. U SAD je ovih dana velika grupa entuzijasta, poznatih ličnosti i stručnjaka pokrenula niz akcija, uglavnom igara i takmičenja, pokušavajući da pokažu da matematika može biti izazovna, uzbudljiva i zabavna.

Nemačka je, na primer, 2008. proglasila godinom matematike, a Nemačko matematičko društvo sa poznatim matematičarem i popularizatorom prof. dr Ginterom Ciglerom na čelu, organizovalo je impresivnu akciju kojom je ova disciplina, predstavljena kao nešto što je zabavno i deo svakodnevice, dotakla svakoga.

Upravo je dr Cigler, zajedno sa predsednikom Srpske akademije nauka i umetnosti Nikolom Hajdinom, pokrovitelj naše nacionalne manifestacije čiji je cilj da populariše matematiku. Mada manifestacija "Maj mesec matematike" (M3) traje znatno kraće od nemačke, pošto se dešava tokom jednog meseca, a ne tokom cele godine, jednako je ambiciozna i ima sličan cilj.

Glavni pokretač i organizator M3 je Centar za promociju nauke (CPN), relativno mlada državna institucija nadležna za promociju i popularizaciju nauke. Zajedno sa glavnim partnerom, Matematičkim institutom SANU-a i u saradnji sa brojnim organizacijama, univerzitetima i kompanijama, CPN ovu manifestaciju organizuje u 15 gradova Srbije.

M3 je, s jedne strane, prilika da se matematika približi građanima, pre svega mladima i deci. S druge strane, tokom priprema i trajanja manifestacije, mobilisan je izuzetan broj matematičara, promotera nauke, mladih naučnika i novinara, a u Beograd dolaze poznati evropski matematičari i drugi gosti.

Tokom meseca maja matematika će izaći na ulice, trgove, rečne obale, osvojiti galerije, muzeje i druge javne prostore. M3 čine matematičke izložbe, predavanja, interaktivni matematički eksponati, promocije, dečje radionice i drugi sadržaji čiji je cilj da prikažu matematiku kao igru, strast i kreativnu veštinu na granici umetnosti i nauke.

Iako u Srbiji postoji duga matematička tradicija, neosnovan strah od matematike je raširen u svim slojevima društva. Ujedno, ovo je prilika da se promeni slika o zanimanju matematičara jer su oni u svetu, zbog široke primene svojih znanja uvek među deset najtraženijih stručnjaka.

Aktivnija promocija nauke uopšte, a posebno matematike, jedan je od načina da se dugoročno poveća matematička pismenost i podstakne razumevanje savremenih tehnologija koje počivaju na matematičkom znanju i od kojih zavisi razvoj Srbije kao ekonomije znanja.


 

Iz programa M3


27. april
12 časova
Svečano otvaranje "Maja meseca matematike"
Svečana sala SANU-a
Knez Mihailova 35, Beograd

Govornici: akademik Nikola Hajdin, prof. dr Ginter Cigler, prof. dr Branko Kovačević, prof. dr Zoran Marković, mr Aleksandra Drecun


27. april
14 časova
Promocija knjige Smem li da brojim? Gintera Ciglera
Galerija nauke i tehnike SANU-a
Đure Jakšića 2, Beograd

Govore: Ginter Cigler, Aleksandar Lipkovski, Dobrivoje Lale Erić


27. april26. maj
Svakog dana, osim nedelje, od 10 do 20 časova, subotom od 10 do 15 časova
Imaginary
Galerija nauke i tehnike SANU-a
Đure Jakšića 2, Beograd

Interaktivna izložba Imaginary posetiocima omogućuje da oblike poput pomorandže, jabuke, limuna i smokve pogledaju očima matematičara. Izložbu je osmislio autorski tim Instituta za matematička istraživanja iz Obervolfaha.


4-28. maj
Svakog dana od 10 do 20 časova
Velika matematička izložba
Galerija u Robnoj kući Beograd
Knez Mihailova 5, Beograd

Uzbudljive izložbe koje prikazuju matematiku u svakodnevnom životu, u prirodi i tehnici. Upoznajte neverovatan svet matematike kroz dela vrsnih matematičara i umetnika. Eugen Jost: Sve je broj (Univerzitet Bajrot, Nemačka); Jablan Slavik: Vizuelna matematika; Anatolij Fomenko: Matematičke grafike.


15. maj15. jun
Svakog dana, sem ponedeljka, od 11 do 18 časova, nedeljom od 11 do 16 časova
Matematika nije bauk
Pedagoški muzej
Uzun Mirkova 14, Beograd

Posetioci izložbe u Pedagoškom muzeju imaće priliku da vide kako je izgledalo izučavanje matematike u Srbiji od sredine 19. veka do danas.


25. maj2. jun
Systema
Mikser festival
Savamala, Beograd

Izložba Systema će predstaviti radove koji su izabrani na konkursu za plakat na temu "Nastanak harmonije", koji je CPN raspisao povodom "Maja meseca matematike".


28. maj
od 10.30 do 15.30 časova
Dan srpskih matematičara
Svečana sala Rektorata Univerziteta u Beogradu
Studentski trg 1, Beograd

Za upućeniju publiku Univerzitet u Beogradu organizuje jednodnevni seminar o životu i delu Mike Petrovića Alasa i Milutina Milankovića.


8-25. maj
Svakog radnog dana sem ponedeljka od 10 do 19 časova
Otvorene radionice
Galerija u Robnoj kući Beograd
Knez Mihailova 5, Beograd

Za sve posetioce, posebno mlađe, učenike i studente, ali i za stariju radoznalu publiku, CPN je organizovao otvorene matematičke radionice na tri popularne teme: "Geometrija oko nas" / "Soba malog matematičara" / "Matematika i priroda".


12. maj
Međunarodno takmičenje u slaganju Rubikove kocke
Matematička gimnazija
Kraljice Natalije 37, Beograd

Svetski rekord u brzini slaganja Rubikove kocke drži sedamnaestogodišnjak Feliks Zemdegs, koji je na Otvorenom zimskom prvenstvu u Melburnu 2011. kocku složio za 5,66 sekundi. Takmičenje poput ovog organizuje se i u okviru "Maja meseca matematike".


19. i 26. maj
18 časova
Matematički filmski maraton
Dvorište Rektorata
Univerziteta u Beogradu

Otvorene projekcije matematičkih filmova predstavljaju serijal dokumentarnih i čuvenih igranih filmova sa matematičkom tematikom, među kojima su i nagrađivani filmovi proslavljenih svetskih reditelja.


8-25. maj
Svakog radnog dana, sem ponedeljka, od 11 do 15.30 časova
Školske i predškolske radionice
Galerija u Robnoj kući Beograd
Knez Mihailova 5, Beograd

Za školsku i predškolsku decu CPN organizuje četiri grupne radionice: "Ešer" / "Simetrija" / "Vizuelne iluzije" / "Arheologija i matematika".

Nastavnici mogu prijaviti svoja odeljenja na adresi www.prijave.cpn.rs/m3.


8. maj
Takmičenje bez stresa
Osnovna škola "Ćirilo i Metodije"
Učiteljska ulica 58, Beograd

Ivan Anić, profesor na Matematičkom fakultetu u Beogradu, osmislio je neobično takmičenje za učenike različitog uzrasta. Đaci iz četiri škole pred publikom će, bez stresa, rešavati raznovrsne i multimedijalno predstavljene zadatke.


POŠALJI KOMENTAR REDAKCIJI ODŠTAMPAJ TEKST
 

FOTO GALERIJA