>

Vesti


Pravda za Venea

Čuvene "Veneove zbirke", priručnici iz matematike koji se u našim srednjim školama koristi od 1970. godine, očišćene su od grešaka na inicijativu izdavača i đaci sada uče iz ispravnih udžbenika, izjavila je portparol Zavoda za izdavanje udžbenike Jelena Ivanović. Izdavač, Zavod za udžbenike, štampao je u septembru prošle godine novo izdanje zbirki, rekla je Ivanović Tanjugu, i navela da je na tom veoma složenom poslu ispravke štamparskih i materijalnih grešaka angažovan profesor Dobrilo Tošić. Zavod redovno angažuje ugledne saradnike koji pregledaju udžbenike iz ranijeg perioda, inoviraju ih i po potrebi koriguju, rekla je Ivanović, koja je i pomoćnik direktora za strategiju i razvoj. U konkretnom slučaju, greške su otklonjene zahvaljujući uspostavljanju direktnih kontakata sa nastavnicima i profesorima na seminarima koje Zavod organizuje od 2009. godine, a na kojima je bilo prilike da se čuje reč struke, odnosno profesora matematike. Profesor Tošić detaljno je pregledao, proverio zadatke i rezultate i iz njih otklonio sve štamparske i stvarne greške, i kako je u saopštenju Zavoda ocenio sam profesor, "Veneove zbirke" su posle svih provera i korekcija sada apsolutno u svemu u redu. Pojedini mediji navode da su "više od 40 godina srednjoškolci u Srbiji učili matematiku iz čuvenih ‘Veneovih zbirki’ u kojima je bilo čak 15.000 grešaka, od kojih mnoge nisu nimalo beznačajne", a da za sve to vreme, kako se tvrdi, gotovo nijedan nastavnik nije primetio ovaj veliki propust. Autor zbirki je jedan od najpoznatijih matematičara u Srbiji Vene T. Bogoslavov, profesor u penziji, koji je najveći deo svog radnog veka proveo u Petoj beogradskoj gimnaziji. Godine 2008. obeleženo je jubilarno, 40. izdanje zbirki. Bogoslavov je autor 11 naslova, koji su doživeli 57 izdanja i tiraž od 1,9 miliona primeraka. Bogoslavov je dobitnik mnogih matematičkih priznanja, a komentarišući novinske naslove, profesor je, kako navode u Pres službi Zavoda, kratko rekao da "ko radi, taj i greši".


Presuda za segregaciju

Opštinski sud u Mostaru ocenio je diskriminišućom praksu postojanja dve škole pod jednim krovom na području Stoca i Čapljine u kojima se nastava zasebno organizovala za decu hrvatske i bošnjačke nacionalnosti i naložio uspostavu jedinstvenih škola, objavili su u nedelju, 29. aprila, štampani mediji u BiH. Sud je ocenio da postojanje dve škole pod jednim krovom predstavlja kršenje Zakona o zabrani diskriminicije. Zbog toga je Ministarstvu obrazovanja, nauke, kulture i sporta Hercegovačko-neretvanskog kantona naloženo da do 1. septembra ova praksa bude ukinuta. Organizovanjem škola na etničkom principu i donošenjem i implementacijom školskih planova i programa na etničkom principu odvajali su učenike u školama na području Hercegovačko–neretvanskog kantona na osnovu njihove etničke pripadnosti, čime su počinili diskriminaciju", navodi se u presudi. Presuda je donesena u petak, a tužbu za utvrđivanje diskriminacije podnelo je udruženje "Vaša prava" iz Sarajeva. To je prva presuda u Bosni i Hercegovini vezana za nacionalnu segregaciju dece u školama kojih u Federaciji BiH ima 34.


Počela PISA

PISA istraživanje, najveća međunarodna provera postignuća učenika, počela je u Srbiji u četvrtak, 26. aprila. Đaci Medicinske škole "Nadežda Petrović" među prvima su počeli testiranje, navodeći da zadaci nisu bili teški i da podstiču na razmišljanje. Direktorka Radica Stojanović navela je da ta škola treći put učestvuje u PISA testiranju. Učenici su, prema njenim rečima, izabrani metodom slučajnog uzorka, a škola je poslala spisak svih učenika koji su rođeni 1996. godine. Navela je i da juče nije bilo prepisivanja, testovi se ne ocenjuju, a u toj školi nisu se posebno pripremali, osim u organizovanju celog posla. Smiljana Jošić iz Instituta za psihologiju Filozofskog fakulteta, organizatora testiranja, izjavila je Tanjugu da je cilj testiranja da se vidi koja znanja naša deca poseduju, šta je to što oni steknu za osam godina osnovnog obrazovanja. Deca, kako kaže, rešavaju četiri testa, zadatke iz čitalačke, matematičke pismenosti, prirodnih nauka i prvi put ove godine rade elektronsko testiranje. Rezultati će biti poznati sledeće godine. Porede se sa rezultatima njihovih oko pola miliona vršnjaka, koji u više od 70 zemalja rešavaju iste zadatke. Srbija učestvuje u PISA testiranju od 2003. godine, a znanje đaka proverava se svake tri godine. Na prethodnom testiranju Srbija je ostvarili do sada najbolje rezultate, iako su postignuća našeg prosečnog đaka i dalje ispod proseka. Do 18. maja PISA testiranje biće sprovedeno u više od 160 škola u Srbiji, a u njemu će učestvovati 5500 učenika, uzrasta od 15 godina.


 

POŠALJI KOMENTAR REDAKCIJI ODŠTAMPAJ TEKST