foto: pete o

Zeleni portfolio >

Konkurs za novinare

Kompanija Siemens i ove godine poziva novinare da učestvuju na takmičenju za Siemens novinarsku nagradu, slanjem autorskih radova na temu "Korak ispred vremena – inovacije koje su promenile svet". Pravo učešća na takmičenju imaju svi novinari čiji su autorski radovi na temu inovacija u oblasti energetike, medicine, industrije i zelenih tehnologija objavljeni u periodu od 1. marta do 1. septembra 2012. godine. U konkurenciju ravnopravno ulaze i tekstovi u štampanim medijima, prilozi agencijskih novinara, kao i prilozi objavljeni u elektronskim medijima. Šestočlani žiri, sastavljen od predstavnika Siemens d.o.o. Beograd, profesora sa Elektrotehničkog fakulteta Beogradskog univerziteta i strukovnih novinara, sredinom septembra proglasiće tri najbolja rada, a pobednici će, pored plakete, biti nagrađeni i zajedničkim putovanjem u London. "U godini u kojoj Siemens obeležava 125 godina prisustva u Srbiji, želimo da skrenemo pažnju ne samo na genijalne patente koji su nastali u prošlosti, a bez kojih danas ne možemo da zamislimo svakodnevicu, već i na sve izume koji su u ovom trenutku možda tek u povoju, ali će nam svakako izmeniti budućnost nabolje. Tu, pre svega, mislim na zelene tehnologije i pronalaske kojima se ostvaruje veći stepen energetske efikasnosti, jer je upravo Siemens lider u ovim oblastima", kaže Tihomir Rajlić, generalni direktor Siemens d.o.o. Beograd. Novinarski radovi mogu se slati na adresu Siemens d.o.o. Beograd, Omladinskih brigada 21, 11070 Beograd, ili putem online prijave na www.siemens.rs/novinarska-nagrada/prijava.php.


 

Proglašeni pobednici takmičenja "Create the future 2012"

Siemensov karavan povodom 125 godina poslovanje ove kompanije u Srbiji započeo je svoje putovanje posetom Kragujevcu, a 8. juna se zaustavio i u Beogradu u Knez Mihailovoj ulici, pa su tako građani, kroz izložbu i dva izvođenja predstave pozorišne trupe "Dečja zemlja", imali priliku da se upoznaju sa Siemensovim inovacijama koje su bile ključni faktor u razvoju naše zemlje i društva od davne 1887. godine pa sve do danas.

Takođe, u okviru ove manifestacije, održano je i svečano proglašenje pobednika ovogodišnjeg ciklusa takmičenja "Create the Future 2012". Ovo je peta godina za redom da kompanija organizuje takmičenja u izradi multimedijalnih prezentacija namenjenog učenicima osnovnih i srednjih škola, a pod pokroviteljstvom Ministarstva prosvete i nauke Republike Srbije i Sekretarijata za obrazovanje Grada Beograda, sa ciljem edukacije mladih i uvođenja tehnoloških inovacija u njihov svakodnevni život. Tema ovogodišnjeg ciklusa takmičenja je bila "Korak ispred vremena – inovacije koje su promenile svet", što nije slučajno. U godini u kojoj Siemens obeležava 125 godina prisustva u Srbiji, ova kompanija je želela da skrene pažnju na genijalne izume koji su nastali u prošlosti, a bez kojih je danas nemoguće zamisliti svakodnevicu.

Odlukom stručnog žirija prva nagrada u starosnoj kategoriji od 12 do 15 godina, za osnovce, otišla je u Beograd u OŠ "Ivo Andrić" timu "The Chobans". Drugo mesto je osvojila OŠ "20. oktobar" iz Sivca, tim "Herakut" i treće mesto su osvojili "LMN Čarapani" iz Kruševca iz Osnovna škole "Vuk Karadžić".

Pobednici u starosnoj kategoriji od 16 do 19 godina, srednja škola, su "United Innovations" učenici Zrenjaninske gimnazije iz Zrenjanina. Drugoplasirani "Masters", Tehnička škola Železnik iz Beograda i ove godine treću poziciju je zauzeo tim "Tesla" iz ETŠ "Nikola Tesla" iz Beograda.

Pobedničke timove pored vrednih nagrada očekuje i trodnevno putovanje u Beč. Za sve škole iz kojih dolaze pobednički timovi Siemens je obezbedio ukupan nagradni fond u iznosu od 7000 evra za kupovinu tehničke opreme, a dodeljena je i specijalna "Press nagrada" u čijem žiriranju je učestvovalo 17 urednika i novinara natiražnijih dnevnih listova, magazina i TV emisija u Srbiji. Ovu laskavu titulu i ček u iznosu od 500 evra odnele su devojčice iz Sivca, tim "Hearkut" i u starijoj kategoriji momci iz "Tesle" iz Beograda.

Beograđani su pored bogatog programa mogli da uživaju i u izložbi postavljenoj u Knez Mihailovoj ulici i vide izume koji su bili preteča današnjih savremenih saobraćajnih sredstava, medicinske dijagnostičke opreme i ostalih tehničkih rešenja. Pored Kragujevca i Beograda, Siemensov karavan će sledećeg meseca obići i Suboticu.


POŠALJI KOMENTAR REDAKCIJI ODŠTAMPAJ TEKST
 

FOTO GALERIJA

Proglašeni pobednici takmičenja