foto: a. anđić

Obrazovanje >

Neuspeli pregovori na FLU

Pregovori predstavnika studenata Fakulteta likovnih umetnosti (FLU) sa dekanom Milutinom Dragojlovićem u utorak 16. oktobra okončani su bez postizanja kompromisa.

Iza "zatvorenih vrata" FLU razgovaralo se o studenskom zahtevu za besplatno studiranje onih studenata koji su ostvarili tražene uslove – 60 ESP bodova za budžet i 56 ESP bodova za oslobađanje od školarine. "Kao da ne pričamo istim jezikom", rekao je student iz "pregovaračkog tima", nakon susreta sa dekanom.

Protest studenata Fakulteta likovnih umetnosti traje od ponedeljka i, po njihovim rečima, trajaće dok se ne ispune svi zahtevi. Na flajeru koji dele prolaznicima nalazi se ukupno pet zahteva, od kojih su dva najbitnija, i to: da svi studenti prve i druge godine osnovnih studija, koji su ostvarili 60 ESP bodova, budu na budžetu, kao i da oni koji su ostvarili 56 ESP bodova budu oslobođeni plaćanja školarine. Takođe se traži da studenti koji su završili osnovne studije na FLU upišu master studije na budžetu i da se studentima druge i treće godine osnovnih studija generacije 2011–2012. omogući upis u narednu školsku godinu bez naknade.

"Lopta nije u našem dvorištu, već u dvorištu Ministarstva prosvete i nauke i jedino što mogu i što sam obećao studentima jeste da zakažem sastanak s državnim sekretarom Ministarstva prosvete profesorom Radivojem Mitrovićem", rekao je dekan FLU Milutin Dragojlović za Tanjug.

On tvrdi da nije realan ni zahtev studenata da svi koji imaju 60 ESP bodova nastave studije kao budžetski studenti, dok oni koji imaju 56 ESP bodova budu oslobođeni plaćanja školarina. "Ministarstvo nam je za prvu godinu odobrilo 32 budžetska mesta, dok na drugu godinu može da se o trošku države upiše samo 20 odsto više studenata u odnosu na prvu godinu. To znači da ne mogu svi o trošku države da studiraju i moraju da se na neki način rangiraju. Rangiranje se obavlja tako što se, pored položenih ispita, gleda i prosek ocena", rekao je Dragojlović.

Što se tiče studentskog zahteva za veće kvote na master studijama, prof. Dragojlović objašnjava da je ove godine Fakultet likovnih umetnosti dobio 30 odsto mesta manje za master studije nego prethodnih godina, odnosno umesto 45, dobili su 30 mesta. "Uložili smo žalbu Ministarstvu prosvete i dobili uveravanja da će sledeće godine ovo biti ispravljeno, ali da za ovu godinu više ništa ne može da se promeni", rekao je Dragojlović.


 

POŠALJI KOMENTAR REDAKCIJI ODŠTAMPAJ TEKST