Knjiga >

Astronomija za decu i odrasle

Šta je astronomija, kakva sve sazvežđa postoje, kako se kreću planete i sateliti, kako nastaje pomračenje Sunca i Meseca, od čega se sastoji rep komete, šta su supernove, kako nastaju crne rupe. Odgovore na ova pitanja, na kreativan i svima razumljiv način, daje novo izdanje Kreativnog centra, knjiga Astronomija, autora Nikole Božića, objavljena u ediciji "Saznaj i probaj".

Radeći vežbe predložene u knjizi dete može sámo da otkrije i nauči nešto više o različitim oblastima astronomije, kao i da pronađe zvezdu Severnjaču, da obeleži sopstveni meridijan, da prati Mesečeve mene, da noću odredi gde se nalazi, da raspoznaje sazvežđa, da zagreje vodu energijom zvezde, da se bavi astrofotografijom.

U knjizi Astronomija kombinuju se istorijski podaci, naučna dostignuća i praktični rad, što omogućava deci da lakše prave izbore i donose odluke o svojim budućim aktivnostima.

Upečatljiv deo knjige predstavljaju tople ilustracije Aleksandra Zolotića. Zahvaljujući posebnom senzibilitetu ovog talentovanog umetnika, one ujednačenim kvalitetom odgovaraju na sve zahteve teksta, krećući se kroz čitav spektar, od faktografskih podataka do duhovitih predstava iz mašte.

Međutim, iako je namenjena pre svega deci školskog uzrasta, Astronomija je, kako piše jedan od recenzenata ove knjige, dr Milan Ćirković iz Astronomske opservatorije, primenljiva i za odrasle. "Bilo bi veoma dragoceno kada bi u domaćoj javnosti, koju karakteriše ekstremna naučna nepismenost, bilo više ovakvih rukopisa kojima bi se brojne rupe u popularnonaučnoj literaturi za decu i omladinu bar donekle popunile. Mada, s obzirom na iskustvo koje smo imali u avgustu 1999. godine, tokom potpunog pomračenja Sunca, jasno je da bi delovi ove knjige, poput onih u kojima se na vrlo jasan način objašnjavaju pojave poput pomračenja Sunca, dobro došli i mnogim našim odraslim sugrađanima."

Dakle, knjigu u ruke i pogled u nebo.


 

POŠALJI KOMENTAR REDAKCIJI ODŠTAMPAJ TEKST