Nikola Janković, stariji partner advokatske kancelarije "Janković, Popović, Mitić"

Intervju – Nikola Janković, advokat >

Studentski »Monopoli«

U prostorijama beogradske advokatske kancelarije JPM panelom "Profesionalne mogućnosti po dobijanju diplome" svečano se završio Big deal – šestomesečni projekat izučavanja kompanijskog prava u kome je učestvovalo 12 najboljih studenata beogradskog i kragujevačkog Pravnog fakulteta

Nikola Janković, stariji partner advokatske kancelarije "Janković, Popović, Mitić" i idejni pokretač projekta, za "Vreme" govori o nastajanju ideje o praktičnom obrazovanju studenata, učesnicima studije i planovima za dalji razvoj projekta.

"VREME": Kako ste došli na ideju o organizovanju "male škole kompanijskog prava" – Big deal projekta?

NIKOLA JANKOVIĆ: Jednostavno, vođeni sopstvenim iskustvom. Kada završite studije prava, nemate dovoljno praktičnog iskustva u ovoj oblasti. Na Zapadu postoje, uslovno rečeno, slični projekti. Pozovu se predavači koji studentima održe predavanje o tome kako izgleda jedna transakcija, jedna prodaja ili kupovina firme. Ali ne postoje simulacije.

Vreme u kome živimo nameće nova pravila, potrebni su mladi stručnjaci u ovoj oblasti, želeli smo, jednostavno, da prenesemo stečena iskustva.

Uspostavili smo saradnju sa beogradskim i kragujevačkim Pravnim fakultetom. Beogradski smo odabrali zato što je sedište naše advokature u Beogradu, a kragujevački je predložio jedan od naših pripravnika koji je iz Kragujevca. U Kragujevcu su se posebno obradovali ovakvoj ideji jer, nažalost, fakulteti iz unutrašnjosti nemaju često prilike da učestvuju u ovakvim projektima.

Na neki način, sve je poprimilo i takmičarski karakter, studentski "Monopoli"?

Asistenti sa korporativnog prava u Kragujevcu i Beogradu su odabrali po šest najboljih studenata koji su uz pomoć mentora, kolega iz naše kancelarije, pripremali simulaciju kupoprodaje firme.

Organizovali smo dva advokatska tima: kragujevački studenti su bili advokati prodavca – fabrike u Kragujevcu, a beogradski studenti su zastupali kupca – austrijsku firmu.

Kragujevački tim je trebalo da pripremi tzv. teaser, neku vrstu dokumenta sa kojom prodavac izlazi na tržište, s namerom da podstakne interesovanje kupca.

Kupac, beogradski tim, trebalo je da pronađe nedostatke u predstavljanju Kragujevčana i da na osnovu toga formira i ponudi adekvatnu cenu.

Asistenti i mentori su se potrudili da otežaju zadatak studentima, skrivajući važne detalje u ugovorima.

Simulacija je vođena na engleskom jeziku, studenti su dobili priliku da svoje znanje jezika iskoriste u praksi.

Beogradski tim bio je sastavljen isključivo od devojaka, čak je i asistent – devojka; Kragujevčani su u timu imali dva muškarca – jednog takmičara i asistenta. Timovi su imali podršku svojih kolega. Završnicu je pratilo po 25 studenata sa oba fakulteta.


 

POŠALJI KOMENTAR REDAKCIJI ODŠTAMPAJ TEKST
 

FOTO GALERIJA

Devojke prednjačile

Na završnoj večeri projekta "Big deal" predstavljeni su timovi Pravnog fakulteta u Beogradu i Pravnog fakulteta u Kragujevcu, kao i njihovi mentori – advokati kancelarije JPM. Zadatak timova bio je da u što realnijem okruženju simuliraju M&A transakciju (merging and acquisition), a koja u svojoj srži predstavlja čitav niz izazova koji se mogu postaviti pred pravnika koji se bavi kompanijskim pravom, jer se u okviru iste razlikuje nekoliko faza, počev od provere poslovne dokumentacije, kadrovske strukture, bilansa preduzeća, do pregovora oko otkupa udela i zaključenja ugovora o kupoprodaji, pritom vodeći računa o mnogobrojnim ograničenjima koja mogu postojati sa aspekta nedozvoljene koncentracije kapitala.

Prema rečima jednog od mentora, advokata Nikole Poznanovića, ovakav vid simulacije pokriva širok dijapazon oblasti prava, jer se prožimaju finansijsko pravo, radno pravo, pravo zaštite konkurencije, kao i klasično kompanijsko pravo.

Inače, pobedu je odneo tim Pravnog fakulteta u Beogradu, ali su svi učesnici dobili sertifikate o učešću, uz poziv da dođu na praksu u JPM, naravno u skladu sa svojim akademskim obavezama.

N. Ž.