Ne razumem

Tribina nedeljnika Vreme "Održivo poslovanje", zapisi drugih medija

Poštovana gospodo, Posle preslušanog i odgledanog audio-vizuelnog snimka i pročitanog teksta nisam uspeo da shvatim šta je društveno odgovorno poslovanje, a naročito ne u ekonomskom uređenju koje počiva na tržišnoj privredi i slobodnom tržištu, slobodi preduzetništva, samostalnosti privrednih subjekata i ravnopravnosti privatne i drugih oblika svojine, u kom je osnovni cilj – ostvarivanje profita po svaku cenu.

G. Žarković u kratkoj uvodnoj besedi kaže da nema održivog poslovanja ukoliko država ne obezbedi jasna i dugoročna pravila oko odnosa prava i obaveza privrednih subjekata, kao i da nema održivog poslovanja dok su plate ovako bedne.

U tekstu piše da je g. Ljajić izjavio da u vreme krize ne treba očekivati društveno odgovorno poslovanje kompanija, ukoliko im država ne obezbedi određene olakšice, i da je na kraju dodao: "Kroz razne ankete koje smo sprovodili dobili smo odgovore da mnogi smatraju da je društveno odgovorno poslovanje samo poštovanje zakona."

Potražio sam "Strategiju za društveno odgovorno poslovanje" koja se pominje u tekstu. Nisam je našao ni na internet stranici vlade (u rubrici "Strategije") ni u elektronskim memorijama Interneta.

U vezi s ovim pojmom (izraza) pronašao sam rad Uglješe Atanackovića "Drustveno odgovorno poslovanje kao savremeni koncept biznisa" (http://www.vps.ns.ac.rs/SB/2011/5.13.pdf). U tom radu data je drugačija, konfuzna definicija ovog pojma.

Mislim da bi o značenju, upotrebi i primeni ovog "bombastog" izraza trebalo bliže upoznati javnost u jednom od narednih tekstova u "Vremenu".


 

POŠALJI KOMENTAR REDAKCIJI ODŠTAMPAJ TEKST