foto: a. anđić

Intervju – Borislav Stefanović, šef poslaničkog kluba Demokratske stranke (najava) >

Ahtisari minus

"Zajednica srpskih opština bez ovlašćenja bilo bi manje nego što je nudio plan za Kosovo Martija Ahtisarija. Ovo što se sada nudi Srbiji, ako je suditi na osnovu Dačićevih izjava, jeste Ahtisari minus. To je daleko ispod onoga za šta smo se mi zalagali i odolevali svim pritiscima"

Osma runda pregovora sa Prištinom od čijeg ishoda direktno zavisi da li će Srbija ove godine započeti pristupne pregovore sa Evropskom unijom počinje 2. aprila. Dijalog je zapeo na pitanju zakonodavnih i izvršnih ovlašćenja za Zajednicu srpskih opština kojom bi vlada Srbije želela da zameni sporne srpske institucije na severu Kosova, što Priština apriori odbija. Stavljen pred dilemu "Kosovo ili EU" ministar odbrane i drugi potpredsednik vlade Aleksandar Vučić govori o "jedanaest dana pakla" kroz koje prolazimo. Bivši šef srpskog pregovaračkog tima Borislav Stefanović zna iz sopstvenog iskustva šta znači biti izložen pritisku Vašingtona, Brisela i Berlina. Po principu "gde ja stadoh, ti produži", sadašnja vlast nastavlja kosovsku politiku prethodne vlasti, kaže Stefanović. "S tim, što mi građane Srbije nismo ništa slagali, rekli smo im kako jeste i za to nismo dobili podršku." Po njemu, "oni" su promenili politiku, obećavali su nešto drugo, da će oboriti sve dotadašnje sporazume, da imaju plan za Kosovo... Nisu oborili postignute sporazume, a, tvrdi Stefanović, ispostavilo se da su spremni na veće ustupke od prethodne vlasti. On objašnjava koliko su teški pregovori u uslovima u kojima se Srbija praktično bori da "deo po deo otima od nametnute kosovske nezavisnosti", iza koje su stale SAD i najmoćnije države EU.

"VREME": Iz vrha vlasti dolaze čas optimističke, čas pesimističke izjave po pitanju dogovora sa Prištinom, pa samim tim i dobijanja datuma za početak pristupnih pregovora sa Evropskom unijom. Koji zaključak vi iz toga izvodite?

BORISLAV STEFANOVIĆ: Zapelo je na pitanju izvršnih i zakonodavnih ovlašćenja koje bi trebalo da ima Zajednica srpskih opština, a koja bi na predlog Vlade Srbije trebalo da zameni postojeće sporne srpske strukture na severu Kosova. Dakle, da li će ona imati ikakva ovlašćenja, koja bi vlast spinovanjem mogla da predstavi kao veliki uspeh, ili neće imati nikakva ovlašćenja. Očigledno je da predsednik Srbije Tomislav Nikolić i premijer Ivica Dačić drugačije doživljavaju ono čemu su obojica prisustvovali. To je krajnje neozbiljno, pokazuje nekompetentnost i da ljudi koji sada vode pregovore nisu dovoljno pripremljeni. Ova vlast kao da vodi politiku gutača vatre ispod šatre.

Da li je Skupština obaveštena o toku dijaloga sa Prištinom i napretku pregovora?

Nije. Mi smo nekoliko puta zvanično tražili da premijer redovno obaveštava poslanike. Parlament niti je, niti će biti uključen u pregovarački proces. Oni čak ni Aleksandra Vulina ne šalju na sednicu skupštinskog odbora, a kamoli na plenarno zasedanje, već on šalje svog zamenika da podnese izveštaj o radu Kancelarije za Kosovo i Metohiju. Ova vlast želi da skloni od javnosti detalje pregovaračkog procesa, jer tako prikriva svoju nekompetentnost. Oni su svemu tome pristupili nekako vodviljski i samim tim doveli zemlju u veoma tešku situaciju. Prethodnu vladu su kritikovali da pregovore sa Prištinom ne vodi dovoljno transparentno, a mi smo o tome preko dvadeset puta podnosili izveštaj u Skupštini.

(...)

Ceo tekst možete pročitati u novom broju nedeljnika Vreme koji je u prodaji od 28. marta 2013. Pretplatnici na internet izdanje nastavak mogu pročitati sa ovog linka.


 

POŠALJI KOMENTAR REDAKCIJI ODŠTAMPAJ TEKST