Vreme uspeha! (avgust 2013) >

Poslovne vesti


Atlantic Grupa: Rast međunarodnih tržišta i Rusije

Atlantic Grupa je u prvom polugodištu 2013. godine ostvarila prihod od prodaje u iznosu od 322,8 miliona evra, što u odnosu na isti period prošle godine predstavlja rast od 3,3 odsto.

Dobit pre kamata i poreza (EBIT) porasla je na 29,2 miliona evra za 5,2 odsto u odnosu na isti period prošle godine, dok neto dobit nakon manjinskih interesa iznosi 15,3 miliona evra zahvaljujući znatno sniženim troškovima kamata nakon uspešnog refinansiranja kreditnih obaveza.

Posmatrano po tržištima, najveći rast ostvaren je u Rusiji i ZND (26,8 odsto) čime to tržište u ukupnim prihodima grupe sada ostvaruje 5,6 odsto ukupnih prihoda od prodaje. Drugi najveći rast ostvaren je u Sloveniji (6,9 odsto). Ključna evropska tržišta (Nemačka, UK, Italija, Švajcarska, Austrija, Švedska i Španija), koja čine 12,8 odsto u ukupnim prihodima od prodaje, takođe su ostvarila znatan rast od 6,7 odsto.

Hrvatsko tržište je najveće u ukupnom prihodu od prodaje sa 24,4 odsto, a sledi tržište Srbije sa 24 odsto. Slovenija je treće po veličini tržišta sa 12,8 odsto, a prate ga BiH sa 7,6 odsto pa ostala regionalna tržišta sa 6,2 odsto.


"Filip Moris": Novi Marlboro stiže iz Srbije

Niška fabrika "Filip Moris" prva i za sada jedina u svetu proizvodi novu, jedinstvenu cigaretu "Marlboro Advance XL", koja je prošle nedelje ekskluzivno predstavljena tržištu.

"Marlboro Advance XL po svom kvalitetu zadovoljava najviše međunarodne standarde i donosi višestruke inovacije u formatu i dizajnu cigarete i paklice. Uložili smo više od tri miliona dolara u novu tehnologiju i mnogo napornog rada na razvoju ovog proizvoda. Veoma smo ponosni na to što se trenutno najveća inovacija na brendu Marlboro dešava upravo u našoj zemlji i što je tim iz Srbije pionir te inovacije", rekla je Jelena Pavlović, zamenik generalnog direktora kompanije "Filip Moris" u Srbiji.


Banca Intesa: Najbolja u Srbiji

Vodeći svetski finansijski magazin "Euromoney" dodelio je Banca Intesa nagradu za najbolju banku u Srbiji u 2012. godini. Banka je četvrtu godinu zaredom ponela ovo renomirano priznanje, koje se ukazuje na osnovu analize niza kvantitativnih i kvalitativnih kriterijuma, poput poslovnih parametara, inovativnosti, kao i kvaliteta portfolija.

U obrazloženju nagrade navodi se da je Banca Intesa u prethodnoj godini znatno uvećala depozitne baze, čime je dodatno učvrstila svoj stabilan odnos kredita i depozita, dok je istovremeno zadržala udeo problematičnih plasmana ispod proseka koji je zabeležen na nivou celokupnog bankarskog sektora Srbije. Iako je u zahtevnom poslovnom okruženju stavila akcenat na efikasnost i stabilnost, Banka nije zapostavila svoju posvećenost inovativnosti u radu, stoji u obrazloženju.


Piraeus banka: Usvojene preporuke NBS

"Prepoznajući potrebu da pomogne klijentima da lakše servisiraju svoje kreditne obaveze, kao i nastojanja Narodne banke Srbije da očuva finansijsku stabilnost u Republici Srbiji, Piraeus banka Beograd će podržati obe preporuke Narodne banke Srbije koje se odnose na kredite izdate fizičkim licima.

U skladu sa ovom odlukom, Banka je započela pripreme kako bi ostvarila brzu primenu ovih preporuka. Zbog potrebe da se izvrše određene korekcije u softverskom sistemu Banke kako bi se uvažili zahtevi iz preporuka, klijenti će biti u skorije vreme pisanim putem obavešteni kada će preporuke biti implementirane.

Detalji o preciznom metodu implementacije preporuka Narodne banke Srbije biće prosleđeni odgovarajućim klijentima direktno od strane Banke u skladu sa posebnim uslovima svakog pojedinačnog ugovora o kreditu", saopšteno je iz Piraeus banke.


Delta Agrar: Prinos pšenice veći od 8 t/ha

Na imanjima Delta Agrara upravo je završena najuspešnija žetva pšenice od nastanka ove kompanije. Na oko 3000 hektara pod ovom kulturom ostvaren je do sada najbolji prosečan prinos od 8,1 tone po hektaru.

"Prosečan prinos na svih pet naših imanja veći je od prošlogodišnjeg za skoro 15 odsto (u 2012. bio je 7,069 t/ha), iako je prošla godina po meteorološkim uslovima bila izuzetno povoljna za pšenicu. Na određenim parcelama prinos prelazi i 9,5 tona po hektaru", izjavio je predsedavajući Borda direktora Delta Holdinga Dejan Jeremić.

"Veoma smo zadovoljni ostvarenim rezultatima u žetvi pšenice, ne zbog toga što su oni znatno iznad proseka Srbije, već zato što su na nivou najrazvijenijih poljoprivreda Evrope, a daleko iznad proseka Evropske unije. Od 2005. godine kada smo postali vlasnici pet imanja u Vojvodini, Delta kontinuirano ulaže u najsavremeniju tehnologiju i u kvalitetne stručnjake i sada je jasno da te investicije daju rezultat. Uz kvalitetne sorte, dobru pripremu i stručan rad, potvrđuje se da i Srbija može da ostvari rezultate u poljoprivredi sa kojima je konkurentna na evropskom i svetskom tržištu", dodao je Jeremić.


"Knjaz Miloš": Projekat "Zajedno gradimo dečije oaze"

Kompanija "Knjaz Miloš" i opština Aranđelovac osnovali su fond "Volim Aranđelovac" i time pokrenuli projekat "Zajedno gradimo dečije oaze". Akcijom će se u narednih 12 meseci izdvajati sredstva za izgradnju novih dečijih igrališta i obnovu starih, a biće obuhvaćena teritorija opštine Aranđelovac sa pripadajućim okolnim selima.

Kompanija "Knjaz Miloš" će za svaku flašu mineralne vode Aqua Viva i Knjaz Miloš u pakovanju od 1,5 litara, koja se proda na teritoriji opštine Aranđelovac, izdvajati u Fond po dva dinara, a opština Aranđelovac jedan dinar. Cilj projekta je da u naseljima i selima u opštini Aranđelovac postoje odgovarajuća mesta za dečiju igru, a da se na kraju akcije u centru grada otvori veliko novo igralište za najmlađe sugrađane.


Eurobank: Kupovina dve banke

Eurobank Ergasias S.A. potpisala je sa Grčkim fondom za finansijsku stabilnost (HFSF) dva obavezujuća ugovora o kupovini 100 odsto akcija i glasačkih prava u bankama New TT Hellenic Postbank S.A. (HPB) i New Proton Bank S.A. (Proton).

Nakon kupovine banaka HPB i Proton, nova grupacija će imati 20.115 zaposlenih i 1261 ekspozituru u sedam zemalja. Ovom transakcijom ostvariće se rast depozita za 12 milijardi evra, dok će porast ukupne aktive biti 23 odsto, odnosno 79,4 milijarde evra. Procenjuje se da kombinovana sinergija iz ove dve transakcije iznosi oko 200 miliona evra godišnje do 2015, uz trenutnu neto vrednost od oko 800 miliona.

Povodom uspešne kupovine banaka HPB i Proton, generalni direktor Eurobank Hristos Megalu (Christos Megalou) izjavio je: "Kupovina banaka Hellenic Postbank i Proton Bank predstavlja veliku prekretnicu za Eurobank i proces restrukturiranja grčkog bankarskog sistema. Nakon što znatno ojača bazu kapitala i likvidnost, uz kombinovanje kreativnih snaga ove tri organizacije, Eurobank će moći da podrži grčke firme i stanovništvo i dodatno doprinese naporima vezanim za oporavak grčke ekonomije."


Mineralna voda Duboka: Pomoć akciji "Bitka za porodilišta"

Mineralna voda Duboka pridružila se akciji "Bitka za porodilišta" i pokrenula dugoročni humanitarni projekat u okviru kog će se od svakog prodatog proizvoda vode Duboka prikupljati sredstva za srpska porodilišta. U narednih šest meseci na pakovanjima vode Duboka nalaziće se logo akcije, a od svakog prodatog proizvoda će se izdvajati jedan dinar za akciju "Bitka za porodilišta".

"Duboka je voda koja svojim mineralnim sastavom pogoduje trudnicama i dojiljama i smatramo da kroz podršku akciji ‘Bitka za porodilišta’ na najbolji način možemo da pružimo podršku tek rođenim bebama i njihovim porodicama. Verujemo da će potrošači prepoznati našu ideju da kupovinom Duboke doprinesu boljim uslovima u porodilištima", izjavio je Miloš Marković, direktor kompanije Mineralna voda. d.o.o.


 

POŠALJI KOMENTAR REDAKCIJI ODŠTAMPAJ TEKST