Vreme uspeha! >

Poslovne vesti

Mercedes-Benz: Nova S-Klasa

Kompanija Mercedes-Benz Srbija i Crna Gora je prvi put u Srbiji, u elitnom prostoru Jugoslovenskog dramskog pozorišta, predstavila "najbolji automobil na svetu" – novu S-Klasu. Lider tehnoloških inovacija u svetskom automobilizmu zasenio je goste kako automobilom koji je došao "pravo iz budućnosti" tako i ekskluzivnom premijerom koja je umetničkom notom pratila visok nivo luksuza i estetike. Gosti su se uverili da je sa svoja tri razvojna prioriteta "Intelligent Drive", "Efficient Technology" i "Essence of Luxury" nova S-Klasa pomerila granice tehnologije na mnogim poljima. Nova S-Klasa poseduje najnaprednije sisteme koji registruju blizinu pešaka, rupe i izbočine na putu, prepoznaju boju svetala na semaforu, automatski podešavaju maksimalan nivo komfora za svakog vozača... Premijeri nove S-Klase su, između ostalih, prisustvovali i nemački ambasador Heinz Wilhelm, prestolonaslednik princ Aleksandar Karađorđević i princeza Katarina i vice-konzul Ambasade Švajcarske g. Michael Ostojic.


Tikveš: Zlato u Nemačkoj

Tikvešovo belo teroar vino Barovo berba 2012. osvojilo je zlatnu medalju na prestižnom takmičenju Mundus Vini, koje se po 13. put održava u Nemačkoj, i na kome je najveća makedonska vinarija osvojila i jednu srebrnu medalju za vino Temjanika Special Selection iz iste berbe.

Godinama međunarodni žiri u sastavu od 250 sudija, degustatora iz 45 zemalja, bira najbolje u ponudi od 6000 vina iz najpoznatijih svetskih vinskih regiona. Ovo je treće zlato i osmo srebro za visokokvalitetna vina Tikveš na ovom prestižnom takmičenju.

Sa najnovijim nagradama, ukupan broj značajnih odličja koja su ove godine osvojila vrhunska makedonska vina iz Tikveša na prestižnim svetskim vinskim takmičenjima dostigao je 44.


Atlantic Grupa: Nova fabrika

Atlantic Grupa je potpisivanjem predugovora u Industrijskom parku Nova Gradiška započela ulaganje u novu fabriku za proizvodnju energetskih pločica iz asortimana sportske i aktivne ishrane. Reč je o projektu ukupne vrednosti od 16,1 milion evra koji će u prvoj godini proizvodnje otvoriti 50, a uz planirani rast poslovanja 160 novih radnih mesta. Nakon potrebnih priprema, početak gradnje fabrike planira se za april 2014. godine, a prvi proizvodi s novih linija na tržištu očekuju se u prvom kvartalu 2015.

"S velikim zadovoljstvom ulazimo u ovaj projekat, pre svega zbog toga što stvaramo novu vrednost na najdirektniji način – izgradnjom, proizvodnjom, zapošljavanjem, što će na kraju rezultirati izvozom vlastitih proizvoda visokog kvaliteta na svetsko, primarno evropsko tržište", izjavio je Emil Tedeschi, predsednik Uprave Atlantic Grupe.


Dow Jones Index: Lideri u održivosti

Sredinom septembra Dow Jones je objavio godišnju rang-listu korporativnih lidera koji posluju u skladu sa principima održivog razvoja. Indeks održivosti DJSI postao je glavna referenca za priznavanje svetskih lidera u oblasti korporativne održivosti. Dva indeksa Dau Džons ocenjuju 2500 najvećih svetskih kompanija (u pogledu tržišne kapitalizacije) na osnovu analize njihovog ekonomskog, ekološkog i društvenog učinka. Nakon procene niza opštih i specifičnih parametara, samo prvih 10 odsto kompanija bivaju uvrštene.

Na polju telekomunikacija Telenor Grupa se nalazi među vodećim svetskim liderima – Telenor se 12 godina zaredom nalazi na ovoj listi, a ove godine Grupa je imala 90 poena (od mogućih 100), čime je popravila rezultat za sedam poena u odnosu na prethodnu godinu. Takođe, u ovogodišnjem izveštaju "Global 500 Climate Change Report" organizacije Carbon Disclosure Project Telenor Grupa nalazi se na trećem mestu u odnosu na desetu poziciju prošle godine. Prvi put ove godine Telenor Grupa uvrštena je i među lidere prema učinku na polju klimatskih promena. Ovo rangiranje ističe značaj kompanija koje su se našle na listi FTSE Global Equity Index Series (Global 500), a koje su potvrdile posvećenost očuvanju životne sredine, saopšteno je iz Telenora.

Takođe, kompanija Coca-Cola HBC AG (Coca-Cola HBC), jedna od najvećih svetskih punionica proizvoda kompanije Coca-Cola, šesti put zaredom je uvrštena u Indeks održivosti Dau Džons. Kompanija je na prvom mestu u Evropi i drugom na svetu po održivosti među proizvođačima napitaka. Ukupan rezultat kompanije Coca-Cola Hellenic za ovu godinu iznosi 81 odsto, što je dva poena više u odnosu na prošlu godinu. U Indeksu održivosti Dau Džons za Evropu, Coca-Cola HBC ostvarila je najbolje rezultate u sektoru napitaka na osnovu ekološke politike/sistema upravljanja (100 odsto), društvenog izveštavanja (86 odsto) i upravljanja lancem nabavke (83 odsto).

Victoria Group: Otvorene nove operacione sale Kliničkog centra Srbije

Predstavnici kompanije Victoria Group i Urgentnog centra svečano su otvorili renovirano Odeljenje urgentne urologije Kliničkog centra Srbije. Donacijom kompanije Victoria Group, u iznosu od 200.000 evra, obezbeđena je izgradnja dve najsavremenije operacione sale, gde će se obavljati transplantacije jetre i bubrega, kao i odeljenja intenzivne nege za oporavak pacijenata nakon obavljenih zahvata. Kompletnom renoviranju ovih prostorija prethodila je još jedna donacija ove kompanije, ukupne vrednosti 50.000 evra, kojom su nabavljena dva aparata, od čega se pomoću jednog od njih, Pathfast aparata, određuju biomarkeri sepse, jednog od najčešćih uzroka smrti kod pacijenata u jedinicama intenzivne nege.

Direktor Urgentnog centra KCS dr Zlatibor Lončar zahvalio je kompaniji Victoria Group na donaciji, podsetio je da su radovi na sanaciji operacionih sala i odeljenja intenzivne nege trajali šest meseci i istakao da će sada kapacitet Odeljenja urgentne urologije biti daleko veći, što će omogućiti da se obavi i veći broj hirurških intervencija, veći broj transplantacija nego što je to bilo moguće dok je u funkciji bila samo jedna operaciona sala. Na odeljenju intenzivne nege, zahvaljujući rekonstrukciji, biće omogućen ne samo smeštaj većeg broja pacijenata nakon operacionih zahvata već i lečenje u daleko boljim, savremenim uslovima, naglasio je dr Lončar.

"Victoria Group od svog osnivanja ulaže u društvenu zajednicu i do sada je donacijama pomogla više od 1000 pojedinaca i organizacija uz brojne akcije na nacionalnom i lokalnom nivou. Donacija Urgentnom centru KCS nastavak je ove prakse, a naša želja je zapravo bila da na ovaj način istovremeno omogućimo da se u Srbiji obavi veći broj složenih operacionih zahvata, kao što su transplantacija jetre i bubrega, i time omogućimo da se ove operacije obavljaju u našim ustanovama, da pacijenti ne odlaze u inostranstvo, da pomognemo znatno većem broju ljudi na sistemski i održiv način", rekao je Zoran Mitrović, direktor kompanije Victoria Group.


Samsung: Noviteti na CE&HA sajmu

Kompanija Samsung Electronics treći put zaredom učestvovala je na Sajmu računara, potrošačke elektronike i kućnih aparata "CE&HA". U fokusu su bili pametni uređaji za domaćinstvo, novi usisivači iz serije VC3050, ali i noviteti UHD TV F9000, Galaxy Note 3 i Galaxy Gear nedavno predstavljeni na IFA sajmu u Berlinu.

"Kompanija Samsung Electronics svoja istraživanja posvećuje potrošačima, kreirajući proizvode koji ljudima unapređuju život i čine ga jednostavnijim i lakšim. U potpunosti smo posvećeni željama i potrebama potrošača, te sa tim ciljem razvijamo smart koncept koji donosi veliku uštedu vremena i energije, ali i mogućnost da se istovremeno koristi veći broj međusobno povezanih uređaja. Na CE&HA sajmu predstavljamo brojne novitete iz svih kategorija, i ponosni smo na činjenicu da ovim još jednom potvrđujemo lidersku poziciju na tržištu", rekao je Dušan Milovanović, rukovodilac odeljenja robe široke potrošnje u kompaniji Samsung Electronics.


Saint-Gobain Weber i Fondacija "Ana i Vlade Divac": Uspešno završen projekat "Da svi pomognemo"

Zahvaljujući inicijativi zaposlenih u kompaniji Weber, fondacija "Saint-Gobain Initiative" donirala je 100.000 evra, čime su prikupljena neophodna sredstva za izgradnju četvrte zgrade i završen kompleks za socijalno stanovanje u zaštićenim uslovima u Beogradu. Projekat socijalnog stanovanja u zaštićenim uslovima, koji se sprovodi od 2010. godine, pokrenula je i realizovala Fondacija "Ana i Vlade Divac" u saradnji sa Visokim komesarijatom Ujedinjenih nacija za izbeglice (UNHCR), Komesarijatom za izbeglice i migracije Republike Srbije i Gradom Beogradom, koji je obezbedio zemljište sa kompletnom infrastrukturom za izgradnju četiri objekta. Međunarodna organizacija za migracije (IOM) sprovodi projekat, a Radio-televizija Srbije podržala je projekat u svojstvu medijskog pokrovitelja. Po završetku ovog projekta, 80 porodica biće smešteno u četiri zgrade, čime će biti omogućeno zatvaranje dva od preostala tri kolektivna centra u Beogradu. U okviru nacionalne kampanje "Da svi pomognemo!" prikupljena su i sredstva za otkup 43 seoska domaćinstva i izgradnju dve montažne kuće za izbegla i raseljena lica. Kampanjom je zbrinuto 65 porodica, odnosno 260 lica koja do sada nisu imala sopstveni krov nad glavom i živeli su u izuzetno teškim uslovima.


LG: Novi sistem za hlađenje i grejanje

LG Electronics predstavio je u Beogradu novi Multi V IV uređaj, poslednji u nizu uspešnih sistema za hlađenje i grejanje koji dolaze iz ove kompanije. Zahvaljujući najnovijim tehnološkim dostignućima, ovaj model iz Multi V serije omogućava korisnicima da znatno poboljšaju kvalitet života i kućnog budžeta. Neverovatna energetska efikasnost Multi V IV uređaja omogućava znatnu uštedu električne energije, dok mogućnost daljinskog praćenja i podešavanja celokupnog sistema uz pomoć aplikacije za smart telefon pruža mogućnost jednostavne kontrole bez obzira na lokaciju.

Kao jedan od uređaja sa najvećim koeficijentom energetske efikasnosti na tržištu, Multi V IV uređaj svodi gubitak energije na minimum, dok ujedno pruža znatna poboljšanja u poređenju sa prethodnim modelom kada je u pitanju sveukupna ušteda energije.

Pored upečatljive energetske efikasnosti, Multi V IV uređaj se takođe može pohvaliti neverovatnim performansama. Počevši od činjenice da je opseg rada u hlađenju povećan sa –5 na –10 stepeni Celzijusovih, ovaj uređaj je idealan za prostorije poput serverskih sala kojima je potrebno konstantno hlađenje tokom čitave godine. Štaviše, zahvaljujući opciji Continous Heating Operation smanjuje se vreme eliminacije leda, što dodatno poboljšava grejne kapacitete za 27 odsto tokom zimskog perioda.


Wiener Städtische osiguranje: Počinje osma WSO odbojkaška liga

Ovogodišnje elitno odbojkaško takmičenje u Srbiji i u sezoni 2013/2014. zvaće se Wiener Städtische Liga, zahvaljujući sponzorskom ugovoru između kompanije Wiener Städtische osiguranje, Odbojkaškog saveza Srbije i Udruženja odbojkaških klubova prvih liga (UOKPL) koji se potpisuje osmi put zaredom.

U predstojećoj sezoni biće odigrane maksimalno 244 utakmice – po 122 u muškoj i u ženskoj konkurenciji. Nastaviće se i praksa dodele nagrada najboljem igraču i igračici meseca, kao i najboljem mladom igraču i mladoj igračici sezone, koji se biraju zajedno sa "Sportskim žurnalom".


ProCredit banka: Otvorena nova energetski efikasna ekspozitura

Nova regionalna i energetski efikasna ekspozitura ProCredit banke otvorena je 1. oktobra u Nišu. Zahvaljujući modernom načinu izgradnje, savremenim materijalima i alternativnim sistemima grejanja, hlađenja i osvetljenja, nova regionalna ekspozitura ProCredit banke u Nišu ispunjavaće najviše svetske standarde u oblasti energetske efikasnosti, uštede energije i očuvanja životne sredine. Na taj način, nova "zelena" ekspozitura će godišnje, u odnosu na objekte iste veličine u Srbiji, trošiti čak 30 puta manje energije za zagrevanje svih prostorija, devet puta manje energije za hlađenje i 10 puta manje struje za kompletno spoljno i unutrašnje osvetljenje.

U samom objektu postavljena je savremena LED rasveta, energetski efikasan sistem grejanja i hlađenja putem toplotne pumpe i moderan ventilacioni sistem, dok se na vrhu ekspoziture nalazi zeleni krov oplemenjen cvećem, travom i drvećem, kao i solarni kolektori koji će zagrevati sanitarnu vodu.


Banca Intesa: Mesec po mesec štednja

Banca Intesa obogatila je ponudu depozitnih proizvoda uvođenjem novog štednog modela – "Mesec po mesec štednja". U pitanju je vid oročene štednje koji uključuje redovne mesečne uplate u iznosu za koji se klijent opredeli, prema sopstvenim finansijskim mogućnostima. Štednja po modelu "Mesec po mesec štednja" omogućena je svim građanima, bez obzira da li su klijenti Banca Intesa ili neke druge banke, u dinarima i evrima. Minimalan iznos redovne mesečne uplate iznosi 2000 dinara odnosno 20 evra, a građani imaju mogućnost da u toku perioda oročenja povećaju visinu ugovorenog mesečnog depozita. Planiranje štednje u određenom vremenskom periodu daje mogućnost klijentu da uštedi tačnu sumu novca koju želi da iskoristi za neku dugoročniju namenu. Pri otvaranju štednog računa "Mesec po mesec štednja" klijent se opredeljuje za iznos koji može da izdvoji od redovnih mesečnih primanja a dosadašnje iskustvo pokazuje da građani najlakše štede ukoliko odmah po prijemu zarade ili penzije odvoje sredstva za ovu namenu. Ukoliko korisnik ovog štednog proizvoda iz bilo kog razloga ne uspe da deponuje sve planirane uloge, Banca Intesa će isplatiti ugovorenu dobit od kamate u slučaju da su u jednoj godini propuštene najviše dve uplate.


 

POŠALJI KOMENTAR REDAKCIJI ODŠTAMPAJ TEKST