Vreme uspeha! (novembar 2013) >

Poslovne vesti


RB "Kolubara": Novo lice srpskog giganta

Na konferenciji za medije u Rudarskom basenu "Kolubara", direktor Milorad Grčić je istakao da poređenjem proizvodnih rezultata u prvih devet meseci 2012. i istom periodu ove godine, RB "Kolubara" je ostvarila proizvodnju koja je za 6,2 odsto veća u 2013, a da je pritom ta proizvodnja koštala oko 4,33 milijarde dinara manje nego u istom periodu prošle godine.

Naglasivši da godina nije dovoljno dug period da se skoro razoren sistem podigne na noge, rekao je da su mere racionalizacije koje se sprovode, korak po korak, zavođenje reda u svim oblastima poslovanja i svim sektorima "Kolubare" i da su već vidljivi pozitivni pomaci i rezultati.

Od početka godine do sada, na kopovima "Kolubare" proizvedeno je 23,6 miliona tona uglja i 53,7 miliona kubika otkrivke. Ove količine predstavljaju prebačaje planova za ovaj vremenski period. Do kraja 2013. godine očekuje se prekoplanska proizvodnja za tekuću godinu. U prvih šest meseci ove godine "Kolubara" je poslovala pozitivno sa dobitkom od blizu 1,5 milijardi dinara, a u istom periodu prošle godine finansijski bilans je bio 2,8 milijarde dinara u minusu.


Ivančić i sinovi: Briga za najmlađe

Kompanija Ivančić i sinovi donirala je dva monitora za praćenje vitalnih funkcija novorođenčeta (EKG-a, pulsa, pritiska, saturacije kiseonikom, EtC02) beogradskom Institutu za zdravstvenu zaštitu majke i deteta "Dr Vukan Čupić".

"Ove godine najpoznatiji brend kompanije, Probiotic, obeležava svoj 10. rođendan. Taj jubilej smo odlučili da proslavimo na malo drugačiji način i da još jednom učinimo dobro delo za zdravlje najmlađih članova našeg društva. Naime, od svake prodate kutije Probiotica izdvojili smo po deset dinara koji su upravo išli u humanitarni fond. Na taj način su prikupljena neophodna sredstva za kupovinu dva monitoring aparata, koji su bili neophodni Institutu za majku i dete. Simbolično preklapanje brojeva je na jedan lep i human način obeležilo jubilej našeg proizvoda, a Institut je dobio moderne aparate koji mogu da kontrolišu sve vitalne funkcije novorođenčadi", izjavio je mr ph. Nenad Milivojević, marketing menadžer kompanije Ivančić i sinovi.


Coca-Cola: 45 godina proizvodnje u Srbiji

U Pančevu, Užicu i Pirotu nedavno su otvorene Coca-Cola teretane na otvorenom. Ove aktivne zone biće postavljene u 45 opština širom Srbije, a povodom obeležavanja 45 godina od početka proizvodnje čuvenog svetskog napitka u našoj zemlji. Dugo i uspešno poslovanje dokazuje i činjenica da danas u okviru Coca-Cola sistema u Srbiji posluju tri fabrike u kojima radi 1300 ljudi. Rezultati studije o uticaju kompanije na privredu i društvo, koju su izradili ugledni evropski ekonomisti, pokazali su da Coca-Cola ostvaruje 1,18 odsto BDP-a, a da svaki zaposleni obezbeđuje još 13 radnih mesta u Srbiji što je 0,62 odsto ukupne radne snage.


Atlantic grupa: Rast prihoda od 2,6 odsto

Atlantic Grupa je u prvih devet meseci 2013. godine ostvarila prihod od prodaje u iznosu od 496,7 miliona evra, što u odnosu na isti period prošle godine predstavlja rast od 2,6 odsto. Dobit pre kamata i poreza (EBIT) porasla je 13 odsto na 50,1 milion evra, dok neto dobit nakon manjinskih interesa u ovom periodu iznosi 25,8 miliona evra zahvaljujući, između ostalog, značajno sniženim troškovima kamata nakon prošlogodišnjeg uspešnog refinansiranja.

"Uspešnim sprovođenjem zacrtane strategije Atlantic Grupa je u prvih devet meseci 2013. godine nastavila sa organskim rastom prihoda od prodaje uz poboljšanje profitabilnosti. Posebno smo zadovoljni pokretanjem novih investicija i činjenicom da rezultati potvrđuju stabilnost našeg poslovnog modela u teškom privrednom okruženju. Dodatno, ostvarenim rezultatima na tržištima Rusije i ostalih zemalja ZND, te ključnim evropskim tržištima potvrđujemo internacionalizaciju kao naš strateški fokus. Istovremeno, kontinuirano smo posvećeni upravljanju rizicima, održavanju likvidnosti i upravljanju finansijskim obavezama", istakao je Emil Tedeski, predsednik Uprave Atlantic Grupe.


JTI: Šest miliona dolara ulaganja u Srbiji u 2013.

Dragan Glamočić, ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, svečano je pustio u rad novu unapređenu liniju za preradu duvana u JTI fabrici u Senti. Ova linija deo je šest miliona dolara vredne investicije kompanije JTI u proizvodne pogone i poslovanje u Srbiji u 2013. godini.

"JTI je lider u proizvodnji i preradi duvana u Srbiji i naša strategija će doprineti održivoj proizvodnji duvana u Srbiji. U saradnji sa našim kooperantima i drugim poslovnim partnerima, vredno ćemo raditi na tome da proizvodimo duvan najboljeg kvaliteta", rekao je Piter Kilburg, potpredsednik za finansije za proizvodnju duvana na globalnom nivou kompanije JTI.

Kris Vuds, generalni direktor kompanije JTI za Zapadni Balkan, istakao je: "Ova investicija je utoliko značajnija ukoliko se ima u vidu da poslujemo u okruženju u kom će rastuća ilegalna trgovina rezanim duvanom proizvesti gubitak u državnom budžetu od čak 18 milijardi dinara u 2013. godini. Zato pozdravljamo brzu i odlučnu reakciju Vlade i nadležnih organa u sprečavanju i sankcionisanju ilegalne trgovine rezanim duvanom."


Erste Bank a.d. Novi Sad: Rezultati poslovanja

"Malim i srednjim preduzećima tokom prva tri kvartala plasirali smo 120 miliona evra, od toga 80 miliona u kreditima, a ostatak u garancijama i akreditivima. Ukupno je tokom ovog perioda finansirano 375 MSP klijenata. U odnosu na kraj prošle godine ukupan broj malih i srednjih preduzeća sa kojima radimo povećan je za 150 kompanija, što je povećanje od oko sedam odsto. Nastavljamo da na sveobuhvatan način podržavamo potrebe stanovništva i privrede Srbije, da ostvarujemo stabilan i zdrav rast portfolija i poboljšavamo finansijski rezultat", izjavio je Slavko Carić, predsednik Izvršnog odbora Erste Bank a.d. Novi Sad, prilikom predstavljanja poslovnih rezultata ove banke. Između ostalog, bilansna suma banke je uvećana za 19,1 odsto – sa 80,7 milijardi dinara na kraju 2012. godine na 96,1 milijardu dinara na kraju trećeg kvartala 2013. godine, ukupni krediti u odnosu na kraj 2012. su povećani za 4,9 odsto i iznose 58,4 milijarde dinara, dok su ukupni depoziti povećani za 22,3 odsto i iznose 75,9 milijardi dinara. Neto dobit na kraju trećeg kvartala 2013. godine iznosi 854,2 miliona dinara, što je deset odsto više nego u istom periodu prethodne godine, kada je iznosila 776,2 miliona dinara, saopšteno je iz Erste banke.


Delta Holding: Prihod 445 miliona evra

U prvih devet meseci ove godine kompanija Delta Holding ostvarila je prihode od prodaje od 50,1 milijardu dinara, odnosno 445 miliona evra. Na devetomesečnom kolegijumu Kompanije rezultat je ocenjen kao veoma dobar, u uslovima poslovanja koji su izuzetno teški za celokupnu privredu Srbije, a za Delta Holding u nekim segmentima još i teži.

U istom periodu, operativni profit pre amortizacije (EBITDA) iznosio je 4,3 milijarde dinara, odnosno 38,1 milion evra. U budžet Republike Srbije, po osnovu poreza i doprinosa, uplaćeno je 7,4 milijarde dinara, odnosno 66 miliona evra.

Za devet meseci u humanitarne svrhe donirano je 750.000 evra. Organizovano je 228 akcija koje su obuhvatile 36.000 korisnika pomoći. Ukupna davanja zajednici, uključujući i društveno odgovorna sponzorstva, iznosila su 1,2 miliona evra.


UNIQA: Preuzimanje kompanija "Basler"

Osiguravajuća grupacija UNIQA potpisala je ugovor o preuzimanju srpskih i hrvatskih osiguravajućih kompanija Basler, švajcarske Baloise grupe. Ugovor je potpisan 21. oktobra 2013. godine. Ta akvizicija je trenutno predmet odobrenja nadležnih regulatornih organa i antimonopolskih komisija u obe zemlje, a očekuje se da će biti u potpunosti završena u prvom kvartalu 2014. godine. Visina transakcije za obe kompanije iznosi 75 miliona evra.

Volfgang Kindl, član Upravnog odbora osiguravajuće grupacije UNIQA i CEO UNIQA Internationala ovim povodom je izjavio: "Ovo je zaista izvrsna prilika za UNIQA International da poboljša tržišne pozicije u Hrvatskoj i Srbiji, kao i u celoj Jugoistočnoj Evropi. Verujemo da postoji veliki potencijal za budući rast u regionu. Ova akvizicija u potpunosti podržava naš strateški program UNIQA 2.0, i u skladu je sa poslovnim modelom profitabilnog, dugoročnog rasta na našim ključnim tržištima."

Telekom: "Kada voziš, parkiraj telefon!"

Telekom Srbija, u saradnji sa Upravom Saobraćajne policije MUP-a Srbije i Srpskim komitetom za bezbednost saobraćaja, pokrenuo je kampanju "Kada voziš, parkiraj telefon!", koja ima za cilj promenu stava, odnosno podizanje svesti vozača o opasnostima upotrebe mobilnog telefona tokom vožnje, kao i povećanje nivoa bezbednosti saobraćaja na putevima. Kampanji su se, kao promoteri, pridružili i Ivana Španović i Emir Bekrić, osvajači bronzanih medalja na Svetskom prvenstvu u Moskvi i najbolji atletičari Balkana u 2013. godini.

Premа istrаživаnjimа, rаzgovor telefonom tokom vožnje povećаvа rizik od nаstаnkа nezgode četiri, a pisаnje i čitаnje SMS porukа čаk osam putа, jer je pažnja vozača preusmerena sa saobraćajne situacije, a vreme potrebno dа vozаč reаguje nа određene situаcije u sаobrаćаju povećano. Neki istrаživаči u ovoj oblаsti porede korišćenje mobilnog telefonа sа dejstvom аlkoholа od najmanje 0,8 mg/ml. Osim što reaguju sporije, vozači koji koriste telefon tokom vožnje ne zapažaju veliki broj detalja i situacija iz okruženja, što za posledicu ima nastanak saobraćajne nezgode.

Braća Burazeri: Stvaranje murala / foto: branimir milovanović

Nelt: Premijerno predstavljeno deset murala

Murali jedinstvenih motiva i stilova koje su oslikali renomirani umetnici i dizajneri iz regiona, predstavljeni su u kompaniji Nelt u ponedeljak, 4. novembra. Autori murala su Nina Radenković, EmaEmaEma, Maša Milanković, TKV, Bratislav Milenković, Marko Prokić, Nebojša Cvetković, Braća Burazeri, Nemanja Jehlička i Željko Lončar.

Umetnici su namenski osmislili murale za koje su smatrali da su adekvatni za ovo specifično okruženje, a svi zajedno će predstavljati unikatni umetnički kolaž. Projekat je pokrenut na inicijativu jednog od vlasnika kompanije NELT, gospodina Nebojše Šaponjića, koji je imao priliku da poseti "Wynwood Walls" u Majamiju, nekadašnju lokaciju sa starim skladištima. Ovaj prostor preuređen je u park visokoumetničkog karaktera, a najpoznatiji zidni slikari i graffiti umetnici iz celog sveta angažovani su da oslikaju ova do tada neugledna skladišta. Sam prostor između skladišta je preuređen u park, a ceo kompleks je okarakterisan kao revitalizovana gradska jedinica. Projektom se izašlo iz okvira street i graffiti arta, jer je okruženje u kome se Neltov magacin nalazi puno zelenila i izopšteno od gradske vreve.


ECCOS 2013: Popularni CEO sve važniji za biznis

Devet od deset eksperata korporativnih komunikacija vodećih evropskih kompanija ocenilo je da je kapacitet CEO-a da se nosi sa upitima medija i drugim javnim nastupima, postao ključan za ukupan uspeh i reputaciju kompanija kojima upravljaju.

Istraživanje ECCOS 2013 (European Chief Communication Officers Survey), u kome su učestvovali vodeći evropski eksperti komunikacija, otkrilo je koliko važan postaje imidž koji ima vodeći čovek kompanije – predsednik ili CEO. U prilog tome najviše doprinosi činjenica da se u kompanijskim vestima, i uspeh i loši rezultati sve više pripisuju određenim pojedincima. Samim tim, imidž poslovnih lidera postao je od suštinske važnosti za reputaciju kompanije. Rezultate istraživanja predstavili su Ketchum i EUPRERA (Evropska asocijacija za edukaciju i istraživanja u oblasti odnosa sa javnošću).

"Javnost se često više identifikuje sa pojedincima koji vode kompaniju, nego sa samim kompanijama kao organizacijama. Pozicioniranje CEO-a kao osobe koja može biti zapamćena i kojoj se veruje zahteva pažljivo planiranje. Kompanije koje misle da to ostave sudbini ili slučaju, preuzimaju na sebe veliki rizik", istakla je Ljiljana Boljanović, direktorka agencije Olaf&McAteer (ekskluzivni partner Ketchama u Srbiji).


 

POŠALJI KOMENTAR REDAKCIJI ODŠTAMPAJ TEKST