Mineco poštuje zakone

"Ko to tamo gradi", "Vreme" broj 1247, 27. novembar 2014

Mineco Limited deo je Mineco Grupe koja se bavi ulaganjem i razvijanjem rudnika olova, cinka, bakra u zemljama Jugoistočne Evrope i zemljama bivšeg Sovjetskog Saveza. Od osnivanja Grupe, 2003. godine do danas, zajedno sa svojim partnerima Mineco uspešno posluje na pet kontinenata: u Evropi (Velika Britanija, Švajcarska, Holandija, Rusija, Makedonija, Bosna, Srbija, Kipar), Aziji (Turska i azijske zemlje bivšeg SSSR), Africi (Zambija) i severnoj i južnoj Americi (Kanada, Peru, Čile), a planira se širenje i u Australiji.

Mineco Grupa je samostalno i sa svojim partnerima od 2003. godine u Srbiju, u oblast rudarstva i druge oblasti, investirala preko 30 miliona evra svojih sredstava, bez oslanjanja na bankarski sektor. U ovom trenutku je u pripremi otvaranje još dva rudnika od kojih je jedan u Srbiji. Do otvaranja rudnika kod Bosilegrada, koji je jedna od najnerazvijenijih opština, u narednih nekoliko godina biće neophodno investirati još 15 miliona evra.

Zajedno sa partnerima, samo u Srbiji Mineco zapošljava preko 800 ljudi, a u regionu jugoistočne Evrope ukupno 1400 ljudi, i redovno plaća sve poreze i doprinose. Primanja naših rudara ne što su uvek redovna, nego i iznad proseka za tu privrednu granu jer dostižu 1500 dolara bruto zarade. Ako se tome dodaju i porodice zaposlenih, kao i svi oni koji su zaposleni kod kooperanata naših rudnika, dolazi se do ozbiljnog broja stanovnika koji uživaju pozitivne efekte poslovanja Mineco Grupe.

Mineco je pre par godina doneo odluku da investira u obnovljive izvore energije, pre svega u jugoistočnoj Evropi. Smatramo da ćemo time dati doprinos ne samo ekonomiji regiona, kroz razvoj potencijalnih resursa, već i doprineti da se na globalnom nivou smanji emisija štetnih gasova. Izgradnja malih hidroelektrana je infrastrukturna dugoročna investicija. Ambicija nam je da u narednom periodu izgradimo oko 40mW proizvodnih kapaciteta.

Učestvovali smo na Drugom javnom pozivu Ministarstva rudarstva i energetike, dostavili u roku sva potrebna dokumenta, ispunili sve tražene uslove i dobili smo četiri lokacije. Tek nam predstoje izrada detaljnih planova i konačna odluka da li ćemo i koju lokaciju razvijati.

Mineco nije učestvovao u privatizaciji Fidelinke i Navipa. Manje pakete akcija Fidelinke i Navipa, koje su u to vreme već bile privatizovane, Mineco grupa kupila je na berzi, od akcionara – akcije Fidelinke 2005. odnosno akcije Navipa tokom 2007. i 2008. godine. Mineco je jedini akcionar Fidelinke koji je, nakon što je ova kompanija upala u finansijske probleme, podneo plan za njenu reorganizaciju. Mi smo u stečajnom postupku koji se vodio jedni od oštećenih akcionara. Jedina privatizacija u kojoj je Mineco sa partnerima učestvovao u Srbiji je u oblasti rudarstva i to u Rudnik olova i cinka Rudnik kod Gornjeg Milanovca. Ovu privatizaciju Agencija za privatizaciju i druge nadležne institucije proglasile su jednom od najuspešnijih. To je potvrđeno i nedavnom studijom NALED-a i USAID-a, koja je privatizaciju rudnika Rudnik uvrstila u pet najboljih privatizacija u Srbiji.

Pored ovog rudnika, Mineco samostalno ili sa partnerima upravlja i rudnicima u Srbiji, Velikim Majdanom kod Ljubovije i Bosil Metalom kod Bosilegrada. Revitalizacija rudnika olova i cinka Veliki Majdan, koji je Mineco 2006. godine preuzeo iz stečaja, Agencija za stečaj Republike Srbije istakla je kao primer uspešnog preuzimanja i daljeg upravljanja privrednim društvom.

Mineco grupa u potpunosti poštuje zakone zemalja u kojima posluje i neguje principe dobre poslovne etike. Filozofija poslovanja zasniva se na etičkom pristupu, koji podrazumeva zakonsko poslovanje, očuvanje životne sredine, industrijski i komercijalni rast uz pomoć zajednici.


 

POŠALJI KOMENTAR REDAKCIJI ODŠTAMPAJ TEKST