<< VESTI | | 10.02.2015 12:39


Dva odsto za medije >

Novi Sad, Niš, Valjevo, Sombor i Čačak do pola procenta za lokalne medije

Udruženje novinara Srbije (UNS) pokrenulo je polovinom decembra akciju „Opštine i gradovi – prijatelji medija" kojom poziva lokalne samouprave da podrže inicijativu UNS-a da 2 odsto budžeta za narednu godinu opredele za projektno finansiranje medija i, kao što zakon predviđa, sprovedu fer konkurs i raspodelu sredstava

Novac za medije Novi Sad će izdvajati po dva osnova. Budžetom za tekuću godinu predviđeno je 65 miliona dinara za projektno finansiranje medija i još 37,9 miliona dinara za direktno finansiranje JP GIC Apolo, tako da ukupna suma predviđena za sufinansiranje i finansiranje medija predstavlja 0.5 odsto budžeta ovog grada.

Novi Sad, FOTO: www.novisad.rsNovi Sad, FOTO: www.novisad.rs

Niš je u budžetu predvideo 20 miliona dinara za finansiranje medijskih sadržaja putem konkursa i još 30 miliona dinara za direktno finansiranje Niške televizije, što je ukupno 0.5 odsto njihovog budžeta.

Valjevo će izdvojiti 4,4 miliona dinara za projektno finansiranje i 6 miliona za finansiranje Radio Valjeva. Sa ukupno 10,4 miliona dinara Valjevo je opredelilo 0.47 odsto budžeta za medije.

Za projektno finansiranje medija nema novca u budžetu Sombora. Ovaj grad izdvaja ukupno 11,8 miliona dinara za dotacije i prenos skupštinskih zasedanja. U samom budžetu se navodi da su 10 miliona dinara "sredstva za javno informisanje" (budžetska šifra za dotacije) i 1,8 miliona dinara za prenose skupštinskih zasedanja. Ako se u obzir uzme samo ukupna visina izdvojenog novca, Sombor je predvideo 0.4 odsto svog budžeta.

Čačak će u 2015. godini izdvojiti 10,2 miliona dinara za projektno finansiranje što je 0.3 odsto budžeta ovog grada.


 

Trošenje javnog novca za lokalne medije

Ovaj tekst nastao je u okviru projekta "Trošenje javnog novca za lokalne medije" Udruženja novinara Srbije. Projekat realizuje UNS u partnerstvu sa nedeljnikom "Vreme".


POŠALJI KOMENTAR ODŠTAMPAJ TEKST
 


PRIKAŽI SVE KOMENTARE (0)