Autor

tv manijak >

Prevashodni turbo-bot

U rođendanskoj noći Vlade Srbije rođena je jedna zvezda! Putem Jutjuba lansiran je prvi zvanični turbo-bot hit! Rodonačelnica žanra je Marija Maxima, do danas anonimna plavuša, inače kompletan autor pesme koju izvodi pred zatalasanom zastavom Srbije

Godišnjica Vlade je zaista važan datum. Ova je obeležena svečanom sednicom na površinskom kopu, pod vrelim prolećnim suncem. Predsednik Vlade i ministri su se znojili pa je zaista postignut efekat trudbeništva i neverovatnog zalaganja – što je i bila osnovna poruka. Dok vi mirno spavate, mi rmbačimo, evo već godinu dana!

Osim detaljnih izveštaja na Pinku, o radu Vlade ili tačnije radu Aleksandra Vučića trebalo je da čujemo više u specijalnom rođendanskom intervjuu na RTS-u. Sticajem okolnosti, u isto vreme emitovana je i nova epizoda emisije Zorana Kesića "24 minuta" na Televiziji B92. Potpuno neočekivano, rođendanska noć ispala je – noć borbe za rejting. Kako je došlo do toga?

Krenimo od slavljenika, što je nedvosmisleno gospodin Vučić. Danima unapred, dajući izjave u mnogobrojnim prilikama i okolnostima, najavljivao je gostovanje na RTS-u, gde će sve detaljno i natenane objasniti građanima i znatiželjnim novinarima. Ekonomski pokazatelji su dobri, državni buđelar, ajd’ nije baš pun, ali nije ni prazan koliko smo planirali, nema velikih socijalnih protesta, a ne stojimo loše ni na međunarodnom planu. "Beograd na vodi" je legao na rudu i Premijer se spremio za jednu blago ili izuzetno optimističnu emisiju. Ako ste gledali, onda ste i čuli, pa ostaje na vama da mu verujete ili ne verujete.

Mene je ipak danima uznemiravao jedan mali detalj, deo najave koja je emitovana na RTS-u uoči rođendanskog intervjua. Moram odmah reći da Aleksandar Vučić sa tim nema direktne veze, stvar se tiče našeg esnafa, novinarske profesije. U TV spotu su najavljene teme razgovora, a spiker nam saopštava vreme i mesto razgovora – ponedeljak, gost "Oko magazina" Aleksandar Vučić! Od početka mi je nešto nedostajalo na ovoj slici i u ovoj priči. Priznajem da sam staromodan, recite slobodno i glup, ali u ušima mi odzvanjaju najave za TV gostovanja političara u kojima smo pre gosta čuli i ime domaćina. Mogli ste biti gost Olje Bećković, Danice Vučenić, Ljubice Gojgić, baš kao što danas gosti dolaze kod Jugoslava Ćosića, a nekad su dolazili i kod Nenada Stefanovića ili Zorana Stanojevića. U ovom slučaju je gost jedina ličnost u najavi, a novinar je u matičnoj kući ostao bezimen, sakriven iza imena emisije. U velikim medijskim kućama integritet novinara je taj koji garantuje da će gost imati pravog sagovornika, profesionalca koji će u ime nas, gledalaca, artikulisati pitanja. RTS se potpuno bespotrebno odrekao identiteta svojih novinara, inače, mnogi od njih su zaista profesionalci, a jedino objašnjenje koje mogu da ponudim sebi i vama je – iracionalni strah da se ne umanji veličina Premijera. Gospodin Papić, koji je vodio razgovor, bio je korektan u zadatim granicama, za moj ukus preterano prisan (naročito pri pozdravu i odjavi kada je ton isključen a slika ne), ali je najavom sopstvene kuće sveden na zamenjivog čitaoca pitanja. Vučić nije ni pipnuo loptu, u pitanju je autogol RTS-a.

Iste večeri, na B92 gledali smo premijeru "24 minuta" sa Zoranom Kesićem, jer je u nedelju emitovana repriza prošlonedeljne epizode. Puna 24 sata nismo znali otkud ova nenajavljena promena programske šeme i pitali smo se da li će novih epizoda uopšte biti. Čak ni autor nije dobio zvanično objašnjenje jer mu se niko od nadležnih nije javljao na telefon. Spekulisalo se o cenzuri, ili zabrani, a posle maratonskih sastanaka dobili smo saopštenje, koje je, blago rečeno, pomalo uvreda inteligencije. Govori se o krajnjem vremenu za predaju materijala, zakašnjenju i sličnim izgovorima. Navodno, Kesić predaje epizodu do 18h, a ovoga puta je predao u 20h, što se dešava svake nedelje, jer kao što znamo, novinari najbolje rade pod pritiskom dedlajna. Bilo da je u pitanju strah uredništva (što mi se čini najrealnije) ili ova tehnička bizarnost, incident pokazuje da na privatnom mediju – nikome ne morate da polažete račune. U strahu od Vlasti, ovde je napravljen gaf, jer je nova epizoda premijerno emitovana baš u vreme intervjua Premijera na RTS-u. Pa, drugari, obarate Vučiću udeo u gledanosti i rejting! Nezvanično, Kesić je u populaciji gledalaca od 18 do 49 godina imao veću gledanost od Premijera, pa ekonomska logika pada u vodu pred urođenim strahom od politike. Ovde je opet u pitanju autogol, Vučić nije ni dotakao loptu, B92 je odlučio da promeni programsku šemu na privatnoj komercijalnoj televiziji. Ipak, postoji odgovornost prema gledaocima, jer nije profesionalno da ne znaju šta se dešava ni 24 sekunde ni 24 minuta, a čekali smo čak 24 časa. Od samih početaka televizije – od kada se emituje TV program – postoji ono obaveštenje "smetnje" ili "imamo tehničke probleme", pa je čudno da u doba PR-a gledaoci 24 časa čekaju na objašnjenje. Autogol, al’ ko šljivi publiku!

U rođendanskoj noći Vlade Srbije rođena je jedna zvezda! Putem Jutjuba, lansiran je prvi zvanični turbo-bot hit! Rodonačelnica žanra je do danas anonimna plavuša, inače kompletan autor pesme koju izvodi pred zatalasanom zastavom Srbije. Njeno ime je Marija Maxima i otpevala je svoju odu omiljenom političaru Aleksandru Vučiću. Pre treske i koreografije pesma kreće recitacijom i sledećim stihovima:

"On koji nam daje mir i odgovornost,
koji se ne kaje
Naša snaga i prevashodnost,
naš spas, glas, do Evrope, sveta
Neka čuje cela planeta – Vučić Aleksandar."

Siguran sam da je ovo originalno delo, nastalo iz čistog obožavanja, potpuno spontano. Ako je rođendanska noć bila za medije prilika da se izabere najveći ljubitelj Aleksandra Vučića, Jutjub je pobedio televiziju – Marija Maxima ga prevashodno najviše voli!


 

POŠALJI KOMENTAR REDAKCIJI ODŠTAMPAJ TEKST