<< VESTI | | 22.05.2015 13:06


Trošenje javnog novca za lokalne medije >

Šid - Pritiskom do zakonitosti

Ustanovljavanju nove, zakonite prakse, pomoglo je praćenje koje Udruženje novinara Srbije (UNS), uz pomoć lokalnih novinara, sprovodi u akciji „Dva odsto za medije" kojom u javnost iznosi kako se izdvaja novac iz budžeta za medije

Nova praksa sufinansiranja projekata medija iz opštinskih budžeta, posle usvajanja seta medijskih zakona, bila je izazov i za Opštinu Šid. Ova opština raspisala je 18. februara „pristrasan" javni poziv za sufinansiranje medijskih projekata kojima se ostvaruje javni interes, a koji je posle izveštavanja medija i brojnih reakcija novinarskih i medijskih udruženja, ispravki i izmena samog teksta i sastava komisije, konačno usklađen sa Zakonom o javnom informisanju i medijima i Pravilnikom o sufinansiranju projekata za ostvarivanje javnog interesa u oblasti javnog informisanja.

Ustanovljavanju nove, zakonite prakse, pomoglo je praćenje koje Udruženje novinara Srbije (UNS), uz pomoć lokalnih novinara, sprovodi u akciji „Dva odsto za medije" kojom u javnost iznosi kako se izdvaja novac iz budžeta za medije.

Na osnovu novinarskih zapažanja i medijskog obaveštavanja javnosti, na nepravilnosti je reagovala i Koalicija novinarskih i medijskih udruženja koju čine UNS, NUNS, NDNV, ANEM i Lokal pres.

A, šta su bile nepravilnosti?

Opština je tražila da se medijski projekti ocenjuju po „obimu i kvalitetu pređašnje saradnje sa opštinom Šid", kao i da sedište podnosioca projekta bude na teritoriji Sremskog upravnog okruga. Ovakvi zahtevi odudarali su od suštine ideje projektnog finansiranja medija koja nije u sufinansiranju medija koji izveštajaju o radu opštinskih organa, kao ni finansiranje isključivo medija koji su ranije sarađivali sa opštinom, već u mogućnosti da svi mediji koji se ne finansiraju iz javnih sredstava podnesu predloge projekata za koje smatraju da su u javnom interesu građana.

Takođe, propisi ne predviđaju da jedan od konkursnih uslova bude obevezno sedište izdavača u mestu u kom se konkuriše. Po Zakonu, javni poziv se raspisuje za proizvodnju medijskih sadržaja, na koji se mogu prijaviti svi mediji koji su „upisani u Registar javnih glasila i pravna lica, odnosno preduzetnici, koji se bave proizvodnjom medijskih sadržaja i koji imaju dokaz da će sufinansirani medijski sadržaj biti realizovan putem medija", a koji se distribuiraju na teritoriji opštine ili grada koji je raspisao konkurs.

Nakon reakcije novinarskih i medijskih udruženja, Opština Šid uvažila jeprimedbe i konkurs uskladila sa Zakonom i Pravilnikom. Potom je usledilo donošenje rešenja o imenovanju konkursne komisije koja će ocenjivati projekte opština je donela sredinom marta. U komisiju su prvobitno bili imenovani Katica Vijuk iz Kulturno obrazovnog centra Šid i Valentina Kuburić i Maja Ferenček iz Asocijacije elektronskih medija Vojvodine (AEMV). Ponovo na reakciju kolega, UNS je u ime Koalicije novinarskih i medijskih udruženja tražio od opštine obaveštenje o tome zašto su dva člana komisije imenovana iz AEMV-a koji po zakonu nema pravo kandidovanja članova jer je registrovana kao privredno društvo, a nijedan iz relevantnih medijskih udruženja. Ponovo je opština uvažila primedbe Koalicije, i krajem marta donela Rešenje o izmeni rešenja o imenovanju članova stručne komisije za ocenjivanje projekata. U novom sastavu komisije bili su Katica Vijuk, kandidat UNS-a Dijana Šćekić Aštalkovski i kandidat ANEM-a i Lokal presa Danka Tufegdžić.

Nakon razmatranja predloga projekata, od devet pristiglih koji su imali urednu dokumentaciju, komisija je predsedniku opštine, u skladu sa Zakonom, predložila sufinasiranje njih četiri. Mediji za koje je komisija smatrala da svojim predlogom projekta ostvaruju javni interes građana Šida su „Dnevnik Vojvodina Pres" iz Novog Sada sa projektom „Šid u Dnevniku" (200.000 dinara), "Kopernikus Cable Network d.o.o." iz Niša sa projektom „Prozor u svet – zajedno do svetlije budućnosti" (1.998.000 dinara), NIPD „Sremske novine" iz Sremske Mitrovice sa projektom „Informiši se, imaš pravo da znaš" (2.100.000 dinara) i NIP „Srem media" MCV d.o.o. iz Sremske Mitrovice sa projektom "Šid juče, danas, sutra" (2.100.000 dinara). Komisija nije predložila sufinansiranje projekata „Sremskog radija" iz Šida, „TV Metropolis" iz Beograda, televizije „VOX-M" iz Veternika, Udruženja „CESER" iz Rume i „Radija City" iz Niša. Predsednik opštine Nikola Vasić na osnovu obrazloženog predloga komisije, u skladu sa zakonom, potvrdio je odluku komisije da se sredstva dodele odabranim medijima.

Nakon što je rešenje objavljeno na sajtu opšine Šid, lokalne političke stranke iz opozicije, ali i vlasti, protestovale su zbog dodeljivanja sredstava televiziji Kopernikus. Za Socijaldemokratsku stranku „dodela dva miliona nekoj televiziji iz Niša, čiji novinari ne znaju ni da nabroje sela šidske opštine, potpuno je neshvatljiv", Opštinski odbor LSV u Šidu pitao je "kome je u opštini u interesu da u situaciji kada radnici tri javna preduzeća mesecima nisu primili plate finansira novcem poreskih obveznika televiziju udaljenu 400 kilometara od Šida koju većina stanovništva nije u stanju da prati", dok je zamenik predsednika opštine Šid Srđan Malešević iz DSS reagovao što ih, kao deo opštinske vlasti, „niko nije konsultovao oko raspodele sredstava".

U stručnoj komisiji sastavljenoj od novinara UNS, ANEM i predstavnika opštine Šid, rekli su da im među dokumentacijom nije dostavljen podatak o zastupljenosti kablovskih emitera koji su učestvovali na konkursu. Ipak, kako su naveli, projekat "Kopernikusa" „bio je dobar i u skladu sa javnim interesom građana Šida".

„Televizija Kopernikus je imala urednu dokumentaciju, ispunili su sve uslove konkursa i već su radili nekoliko emisija o Šidu. Informaciju o pokrivenosti od opštine smo tražili pre donošenja odluke i treća članica komisije Katica Vijuk, zajedno sa predsednikom opštine, nam je rekla da je pokrivenost grada kablovskim kanalom TV Kopernikus 80 odsto, kao i da se oprema ove televizije za emitovanje nalazi u prostorijama JP Radio Šid u Šidu", kazale su članice komisije Dijana Šćekić Aštalkovski i Danka Tufegdžić.

Iz opštine su naveli da su se oni, kao i tokom celog postupka raspisivanja i sprovođenja konkursa, trudili da poštuju Zakon i Pravilnik i da je predsednik opštine uvažio odluku članova komisije koju su činili predstavnici novinarskih i medijskih udruženja. „I pored brojnih reakcija, rešenje predsednika opštine je ostalo na snazi. Kako je ceo proces bio u skladu sa propisima, nije bilo osnova za izmenu rešenja", rekla je Dijana Šćekić Aštalkovski.


 

POŠALJI KOMENTAR REDAKCIJI ODŠTAMPAJ TEKST