<< VESTI | | 27.05.2015 11:01


Dva odsto za medije >

Apeli za medije uspešni

Prema podacima kojima UNS raspolaže, gradske i opštinske vlasti u proseku za sufinansiranje informisanja svojih sugrađana izdvajaju 0,5 do 1 odsto lokalnih budžeta, što je nedovoljno za njihovo nezavisno, stabilno i dugoročno funkcionisanje

Udruženje novinara Srbije (UNS) pokrenulo je u decembru 2014. akciju „Opštine i gradovi – prijatelji medija" kojom poziva lokalne samouprave da podrže inicijativu UNS-a da 2 odsto budžeta za narednu godinu opredele za projektno finansiranje lokalnih medija i, kao što zakon predviđa, sprovedu fer konkurs i raspodelu sredstava.

Prema podacima kojima UNS raspolaže, gradske i opštinske vlasti u proseku za sufinansiranje informisanja svojih sugrađana izdvajaju 0,5 do 1 odsto lokalnih budžeta, što je nedovoljno za njihovo nezavisno, stabilno i dugoročno funkcionisanje.

„Lokalni mediji su izuzetno važan činilac postojanja demokratskih institucija i lokalnog razvoja. Da bi opstali od presudne je važnosti da predvidite u budžetu za narednu godinu 2% sredstava za konkursno finansiranje medija", navodi se, između ostalog u pismu koje UNS šalje opštinama i gradovima.

Nakon što su lokalne samouprave raspisale konkurse za projektno finansiranje medija, UNS i druga novinarska udruženja, slala su samoupravama apele u slučajevima gde su konkursi bili u suprotnosti sa zakonom. U velikom broju slučajeva, lokalne samouprave su ili poništile konkurse pa raspisale nove, ili izmenile postojeće, kako bi bili u skladu sa zakonom.


 

POŠALJI KOMENTAR REDAKCIJI ODŠTAMPAJ TEKST