Velike tehnološke firme navikle su nas da otprilike početkom septembra doznamo kako će izgledati naredna godina. Svi noviteti izbačeni su na tržište i krenula je borba za božićne pare. Šta ko napabirči do Nove godine, to mu je.

Dobili smo Windows 10, posle kojeg će se ovaj operativni sistem samo obnavljati, neće biti novih verzija, tvrde u Sijetlu. Samsung je izbacio nove verzije svih svojih telefona, nouta i S6 kojem je dodat plus. Kruna svega je obično predstavljanje novih proizvoda kompanije Epl, što je obavljeno 9. septembra. Budući da je Epl trendseter, mogli bismo reći ili da su trendovi blago razočaravajući ili da smo se strašno razmazili. Tek, ništa od onoga što je viđeno nije izazvalo uzdah i širenje očiju sem kod duboko "religioznih" korisnika. A nije da se nisu potrudili.

Krenimo od Epla. Predstavili su nove ajfon šestice kojima su dopisali slovo S (što je sada već posebna konfuzija jer se S, 6 i plus u različitim kombinacijama javljaju i kod glavnog konkurenta Samsunga). Dakle, novi ajfoni imaju brže procesore, bolje kamere, kvalitetniji ekran i Epl tvrdi da su u telefonu promenili sve. Ali, kako im verovati kada se nisu osmelili da mu daju veći broj, recimo sedam?

Ono što nisu promenili i što je sada meta kritike svih analitičara je loš običaj da ulazni model prave sa nedovoljno memorije za današnje potrebe (16 GB) navlačeći korisnike da doplate za mnogo funkcionalniji, onaj od 64. Primetno je da nedostaje opcija od 32GB koja bi bila idealna. Isto je i sa novim iPad Pro tabletom, koji ima ekran od 13 inča i na samoj je ivici da ga nazovemo "ermekom". Ali ulazni model ima praktično neupotrebljiva 32 GB.

Pro tablet je pokupio dve stvari od Majkrosofta, što je presedan u Eplovom slučaju. Ima dodatnu tastaturu poput Majkrosoftovog Surface tablet računara i ima stajlus, odnosno olovku, čega se Stiv Džobs gadio. On je verovao da je prst najbolji uređaj, ali njegovi naslednici su ipak napravili Pencil i prodavaće ga za 100 dolara (na radost Božića). Najbogatijoj svetskoj kompaniji novac je, očito, najveći motiv, što u Džobsovoj eri nije bio slučaj. A daleko od toga da on nije bio alav.

Samsung je, slaže se većina, predstavio superiornije aparate, ali u istom cenovnog rangu, ako ne i malo višem. I to na Android tržištu gde se bije daleko veći broj ozbiljnih igrača, pre svega kineskih. Pritom, Samsung za sada nema tablet laptop hibrid od 13 inča, što će verovatno postati novi standard (ne samo u poslovnom segmentu kako se predviđa) budući da ovi hibridi koštaju koliko i skuplji modeli telefona koji se dobro prodaju. A kako su napustili PC tržište, nije jasno mogu li uopšte da se upuste u tu hibridnu trku.

Najinteresantnija promena je kod Majkrosofta, čiji je cilj da nam više softver ne prodaje, već da ga iznajmljuje. Primedbe su da je Windows 10 počeo samostalno da se instalira na svakom računaru koji ima "sedmicu" (ne mogu ovo lično da posvedočim). Opšte je mišljenje da je operativni sistem bolji od prethodnih, ali još nije blizu glavnog cilja, a to je da vam Windows platforma bude na svim uređajima koje koristite.

Ukratko, tehnološke promene su krupne, ali nevidljive za prosečnog korisnika. Produbljuje se postojeće, ali se ne pojavljuje ništa spektakularno novo sem, možda, poslovnih modela kako da nam prodaju novu tehnološku modu iako ni prethodnu nismo iznosili.


 

POŠALJI KOMENTAR REDAKCIJI ODŠTAMPAJ TEKST