Izvesni Red Hejstings je pre 18 godina zaboravio da vrati DVD sa filmom Apolo 13 u lokalni video-klub. Kada se konačno pojavio, ispostavili su mu račun od 40 dolara, što je on smatrao besramnim i odlučio je da napravi bolji servis. Iznajmljivaće ljudima diskove i naplaćivati samo gledanje, ne i ležarinu, i to tako što će im ih donositi na vrata i dolaziti po njih. Danas se taj njegov biznis zove Netfliks i vredi više od trideset milijardi dolara. A od 6. januara dostupan je u celom svetu sem u Kini, Severnoj Koreji, Siriji i na Krimu, te na još par spornih teritorija. Dakle i u Srbiji. I umesto poštom, stotinama hiljada epizoda serija, filmova i TV emisija pristupa se preko interneta za pretplatu od 8 do 12 dolara ili evra u zavisnosti od toga na koliko ekrana želite da gledate istovremeno.

Cilj Netfliksa je da postane najveća video-platforma na svetu i to je zamalo postigao. Ima 70 miliona korisnika, a sa ovim globalnim širenjem na 130 zemalja u samo jednom danu nije nemoguće da ovu godinu završi sa više od sto miliona, neki procenjuju i 200. Sem što nudi video u najam, Netfliks prerasta u najvećeg proizvođača sadržaja na svetu, godišnje u taj posao ulaže više od pet milijardi dolara. Najpoznatiji proizvod mu je serija Kuća od karata, satirični triler o američkoj politici sa Kevinom Spejsijem u glavnoj ulozi.

Toliko za reklamu, a sada malo o tmurnijim stranama ove ponude. U cilju da se što pre proširi i pretekne konkurenciju (Amazon je najozbiljniji), Netfliks je, čini se, previše požurio. Za najbolje sadržaje prava su po svetu već rasprodata, uključujući i pomenutu Kuću od karata koju u Srbiji prikazuje RTV. To znači da ćete za uredno plaćenu pretplatu dobiti dodatno oktroisani pristup. Inače vam Netfliks uglavnom ne nudi premijere već reprize, da biste nešto gledali potrebno je da prođe najmanje trideset dana od televizijskog prikazivanja. U slučaju filmova i više.

Platili ste pretplatu i ne možete da vidite ono što i Amerikanac koji je platio koliko i vi, pa čak i nešto manje? Ne zvuči baš primamljivo, ne menja mnogo ni to što se možete prijaviti preko VPN-a, odnosno "prevariti internet" da ste u Americi i pristup vam je otvoren. Čemu legalnost pristupa i plaćanje pune cene karte ako gledate sa pomoćnog sedišta iza stuba? Takođe, Netfliks još nije prilagodio prevode za sve zemlje u kojima je prisutan, pa tako nema ni srpskog (hrvatskog/bošnjačkog) prevoda. U najboljem slučaju gledaćete filmove sa engleskim titlom da biste ih bolje razumeli.

I korisnici u Srbiji su podeljeni. Neki veruju da je ovo tek početak i da će (glasine tako kažu) do kraja godine Netfliks preuzeti kontrolu nad svojim i gomilom tuđeg sadržaja, lokalizovati prevode i krenuti u pregovore i sa lokalnim proizvođačima filmova i serija, kako bi i njih metnuo u katalog. I zaštitio od piraterije. Drugi, opet, misle da će Netfliks da pohvata par procenata mladih kojima je svejedno da li gledaju na engleskom ili srpskom, pomodni su, a imaju za pretplatu. Te se neće ni koncentrisati na dublji ulazak u region barem još nekoliko godina.

Najozbiljnije bi trebalo da se zamisle kablovski operateri. Netfliks bi mogao da im bude ozbiljna konkurencija jer uz dobar internet nema potrebe da plaćate kabl. To znači da moraju pod hitno da poboljšaju svoju ponudu i učine je nedostižnom globalnom igraču. Inače im sleduje sudbina misije Apola 13. Video-klubovi su se odavno predali.


 

POŠALJI KOMENTAR REDAKCIJI ODŠTAMPAJ TEKST