Hiljadu dobrih tvitova ili postova ne mogu vam garantovati izbornu pobedu, ali vam je samo jedan pogrešan lako može odneti. Ovo bi se moglo nazvati osnovnim pravilom kod upotrebe društvenih medija u političke svrhe, naročito u predizbornoj kampanji. Jedini je problem to što političari u Srbiji ne vole savete, sem onih koje sami nesebično dele drugima.

Što nas ne sprečava da napravimo listu onoga što dobra kampanja (kolokvijalni naziv za učesnike na izborima) mora da uradi da bi bila uspešna na društvenim medijima u predizborno vreme.

1. Nastup na DM (društvenim medijima) mora biti timski. A tim je sve više od jednog čoveka. Uvek je dobro prodiskutovati pre nego što se nešto objavi, tako se smanjuje šansa da se napravi previd, odnosno glupost. Bolje je kada je tim veći, ali ne preko granice kada postaje neupravljiv.

2. Tim mora da ima strategiju. Ništa gore od stihijskog nastupa na društvenim medijima. Kampanja mora da ima lidera DM tima u kojeg ima poverenje i koji osmišljava nastup po širini i dubini. Ako su našli pravog, ne moraju da brinu, samo treba da ga slušaju.

3. Tim mora da razmišlja digitalno. Ne treba angažovati ljude po principu da više ruku bolje radi. Svaka ruka mora da razume medij kojim se bavi i domete svog digitalnog uticaja. Ko ne zna šta to znači, bolje neka odmah odustane i baci se prvo na učenje.

4. Ne stvarajte "uklete kuće". To je naziv (ghost town) za naloge koje je neko otvorio sa velikim ambicijama, a onda ih je napustio jer, realno, nikada nije imao mogućnosti da ih održava. Ništa opasnije nego profil na kome niko nije postovao danima, a kampanja je u punom zamahu.

5. Slušajte birače. Društveni mediji su dvosmerni. Pratioci, odnosno potencijalni birači, tu su jer žele da čuju, ali i da nešto kažu. Oni koji se lome prelomiće možda zbog jednog ličnog i direktnog odgovora koji im je upućen, zbog toga što su aktivisti bili spremni da ih saslušaju i odgovore. Neverovatno je koliko čvrsta veza može iz toga da se stvori, ako tim nađe prave reči.

6. Budite uporni. Ako kampanja traje 45 dana, treba iskoristiti svaki minut, svaku šansu, sve što je na raspolaganju. Lenje kampanje prolaze kao i lenji đaci. (Uzdaju se u pomoć nastavničkog veća.)

7. Naučite jezik i sleng. Svaki društveni medij ima svoja pravila koja se moraju savladati. Ono što je dobro na Fejsbuku, obično ne radi na Tviteru, baš kao što se drugačije slike i komentari uz njih stavljaju na Instagram. Lakše je da se jedna stvar automatski šalje na sve mreže, ali baš to najviše vređa neopredeljenog birača.

8. Koristite slike. Nije šala da one vrede koliko i hiljadu reči. Kampanju treba nemilosrdno slikati, svime što je pri ruci i svaku dobru fotografiju ili video iz te gomile plasirati na DM. Isplatiće se.

9. Uspostavite poverenje. Najveći kvalitet društvenih medija je što mogu da ostvare ličan i prisan odnos sa korisnicima, u ovom slučaju potencijalnim biračima. Kompanije to znaju, nema razloga da to ne rade i kampanje.

10. Uvek imajte pri ruci ispravan "protivpožarni aparat". I u najboljim kampanjama poneko pređe granicu, postuje posle pijanke, pogreši u proceni dokle ide šala, a gde počinje uvreda. Ako se kampanja na DM dobro vodi i ako se na grešku reaguje brzo i iskreno, većina će oprostiti. Ali požar treba gasiti dok je mali, ništa opasnije nego kada vatricu gurnete pod tepih.


 

POŠALJI KOMENTAR REDAKCIJI ODŠTAMPAJ TEKST