foto: iz lične arhive

 

Uputstvo za upotrebu mačke

Naše Nje više nema, ostao je samo zapis u kompjuteru, čak smo i ono isprintano – umrljano kolutovima od šalica za kavu, kečapom i raznim flekama – bacili kad nas je ostavila tužnima.

Naša Mačja brigada u sastavu: Steva, Mirko, Jasmina (ranije i Sanja, kasnije i Ćeba) pridržavala se godinama obaveznog uputstva, dobra vam stojim da je ono bilo jače od bilo kojeg autentičnog parlamentarnog tumačenja ičega.


Uputstvo za upotrebu

Maziš ju samo kad to ona hoće. To vidiš kad ti sama dođe, kaže mrr, prolazi ispod nogu kad sjediš na dvosjedu, pa te ona muva uzdignutim repićem.

I tada budeš pažljiv; ako zamahne šapicom, odustani.

Ujutro, oko 7h, ima običaj da se uvali u krevet u spavaćoj i da te škaklja brkovima i mazi vlažnom njuškicom. U tom slučaju, malo ju pomaziš, onda se okreneš na drugu stranu, tu ona odustane i izvali se na desnom ćošku od kreveta. Poslije je sve jasno: kad se probudiš, pomaziš ju, ona se izvrne naopačke, maše svim šapicama, pa ti da ju maziš po stomačiću. To traje dok ne spustiš noge s kreveta. Onda ona skoči, digne repić i vodi te u kuhinju. Znači, moraš da ju hraniš.


Uputstvo za održavanje

Tebi u tom jutarnjem času nije ni do čega, pa joj najprije daš kekse. Ona će klopnuti kekse, ali te neće pustiti na miru, morat ćeš da joj daš i neku kesicu – skroz zna kad otvoriš ladicu s njenom klopom da si njen rob – pa joj daš malo toga, promijeniš vodu i sve to.

Onda odeš od kuće, a kad se vratiš, sve ti je isto. Ako nisi zatvorio vrata između antrea i trpezarije, njušku će ti gurnuti čim otvoriš blinda-vrata. Onda kažeš: šic mac, odjurit će iza vrata i imaš dovoljno vremena da uđeš u kuću i da ti ona ne zbriše na vrh stepeništa. Ako se to slučajno dogodi, samo upali svjetlo na stubištu, piči na vrh, ona te tamo čeka i sve što moraš uraditi jest da ju uzmeš u naručje i doneseš kući.

Inače, gospođi Mački Cici se, po definiciji i definitivno, obraća sa: ljubavi, najljepša, mrvice, princezo, curice naša najljepša, okice naše zlatne, krzneno biće, brkata djevojčice, kučkice naša najmoralnija i slično.

Kad se naljutite na istu, onda prizivate druga sranja; napravit ću te na paprikaš, to valja, iako ona ne vjeruje i iako imamo brdo recepata za mačke na paprikaš, iz Italije naravno. U principu, reagira na ono šic, mac i to je najefikasnije što smo ustanovili u smislu obrane nas kretena od razmažene životinjke.


Klopa

Jede kekse i jednu vrećicu dnevno. Često i više. Uglavnom, važno je da ju nahranite da vas ne pojede. Ne nervirajte se ako nije pojela ništa od vrećice koju ste joj ujutro dali. Dajte joj drugu, u novu i čistu posudu, jer je puno razmažena. Ako i to ne pojede, ne nervirajte se, bacite u smeće. Kad vam se učini da vas baš zajebava, u njenoj ladici su konzervice najskuplje klope na svijetu, pa joj dajte to. Ako ni to ne jede – a i to se događa – znači da vas zajebava baš skroz i tu pomoći nema.


Njena gajba

Sve je, dakako, u skladu s Gospođom Mačketinom. Gajba je njena.

Kad smo kod kuće, svi prozori na kojima su mreže otvoreni su. Kad nismo, spuštamo rolete.

Zatvaramo dnevnu sobu noću dok spavamo i kad nismo kući, iz razloga njene ljubavi prema kožnim foteljama: nemate pojma kakva je scena kad sjedi na centralnoj fotelji na svom debelom mačjem dupetu i grebe u egzaltaciji!

Ako zaboravite, nema frke, ‘beš to sve, namještaj služi nama i mačkama, ne mi njemu!

Inače, kad odemo na duže od kuće, ostavimo joj klopu i vodu, ali još napunimo Mišine lončiće s vodom, komada dva, i stavimo pokraj kreveta u spavaćoj. Ona, naime, misli da je ta voda bolja od njene i coki ju stalno, danju i noću. To ako se sjetite.


Ne zaboraviti!

Naša gđa Cicimačka je glupa i sebična i baš ju briga tko je uz nju. Mi vjerujemo onima koji kažu da nas doživljava kao svoje, kao pašče, ali i da će svakoga mimo nas iskoristiti za svoje dobro. Tako i jest.

Bezobrazna je, vrlo nalik na našeg kuma Miku, kojega je poderala i hoće opet (ako je za utjehu, on je usamljeni slučaj u njenom mačjem životu!), samoživa i sve tako. I neće vam biti zahvalna kao što ćemo mi biti nakon vaše karijere "čuvara Cici u ljetnom periodu": na nas će biti ljuta što smo otišli, na vas će biti ljuta tek onako, zato što nas nema, iako ćete biti njeni dobrotvori, ali sasvim smo Miša i ja sigurni da će vas to naše sebično biće voljeti nakon što neke dane provedete s njom.

Možda će se i pomaziti s vama!


Ostalo

Sjećate se kad je drug Tito rekao: čuvajte nam Jugoslaviju.

E sad, mi kažemo: čuvajte nam mačku!

Vole vas (i hvala)

Tanja Tagirov i Miša Vasić


 

POŠALJI KOMENTAR REDAKCIJI ODŠTAMPAJ TEKST