Za korisnike ajfona nema gore stvari nego da im se na ekranu pojavi poruka Error 53. To je smrtna presuda njihovom aparatu, znak da je softverski uništen do nepopravljivosti, i praktično u ruci drže gotovo bezvredan komad plastike. Eventualno ga mogu prodati za delove nekom neovlašćenom servisu koji popravlja Epl telefone. Recimo, onom koji im ga je već popravljao i doveo ga u takvo stanje.

Nije do majstora u servisu, odmah da razjasnimo, taj je često kadar da napravi čuda sa aparatom koji ne radi kako treba jer ima problem sa nekim dugmetom, slušalicom ili (polomljenim) ekranom. Kompanija Epl je, međutim, odlučila da kazni svakoga ko aparat dâ na popravku osobi koju Epl nije sertifikovao. Neovlašćeno otvaranje aparata kažnjava se pri sledećem unapređivanju softvera na bolju verziju. Nova verzija ga bezdušno ubija, natera ga da se večito vrti ukrug onemogućavajući vas da bilo šta uradite. Što je najgore, ni ako pokajnički odnesete aparat u Epl, priznate grehe i zamolite za oprost, neće vam pomoći. Eventualno vam mogu zameniti aparat, koji ste platiti nekih 600 do hiljadu evra, za novi uz doplatu od dvesta pedeset. Kao da ste ga razbili svojom krivicom.

Epl se oduvek držao tvrdo po pitanju čačkanja po uređajima. Nema otvaranja, nema popravke izvan zvaničnog servisa. Ali, do sada ste time samo gubili garanciju, ne i funkcionalnost uređaja. Sada smo u potpuno novoj situaciji. Ko je vlasnik aparata koji ste pošteno preplatili? Vi ili Epl? Da li je moguće da ste ga za hiljadu i više evra samo iznajmili?

Jedan novinar "Gardijana" opisao je svoj slučaj. Izveštavao je o izbegličkoj krizi u Makedoniji kada mu je telefon ispao iz ruke i razbio se ekran. Kako mu je telefon bio hitno potreban, a svi kontakti i sve što radi nalazi se unutra, otišao je u neki lokalni servis gde su ga lepo popravili te je nastavio da ga koristi tokom puta. Ali, kada se vratio kući i prihvatio uobičajeni apgrejd softvera, telefon je crkao. Njegov argument je da nije bio u prilici da traži ovlašćenog servisera ili da čeka najmanje sedam dana na popravku jer to ideju smartfona i stalne pristupačnosti obesmišljava. U redu mu je da izgubi garanciju, ali misli da je uništavanje telefona preterana kazna. On i masa drugih korisnika sada najavljuju tužbe.

Ako do njih dođe, a čini se da hoće, to bi mogla biti revolucija u poimanju intelektualne svojine. Poput oduzimanja automobila kao kazne za brzu vožnju (takođe diskutabilno, ali društveno prihvatljivije zbog ugrožavanja drugih). Ako Epl pobedi, moraćemo da prihvatimo činjenicu da kupovinom (?) uređaja prihvatamo da živimo u njihovom sistemu, prilično autoritarnom. I to se može dopasti i ostalima, tako da će čitava industrija sitnih opravki propasti, a velike kompanije će doći do dodatnih profita. A treba li podsećati koliko su njihove usluge skupe.

Ako Epl izgubi, dobićemo nazad ono što smo već imali, mogućnost da telefon popravimo van servisa. Dok ne smisle novi, pravno održiv način da nas porobe.

Inače, čitava IT industrija razvila se na čačkanju uređaja od strane zaluđenih klinaca. To što ih Epl sada udara po prstima čim bi da ga pipnu, znači da će većina umesto kreativaca postati konzumenti. Ali će im zato doći glave ona manjina koja uspe da preskoči ogradu ili nađe način da otključa vrata. Ajfone, otvori se.


 

POŠALJI KOMENTAR REDAKCIJI ODŠTAMPAJ TEKST