<< VESTI | | 15.03.2016 21:43


Prva grupa bombardera Su-34 koja je uz svečanu ceremoniju poletela iz avobaze Hmejmim u Sirii stigla je 15. marta u aviobazu Zapadnog vojnog okruga v Voroneškoi oblasti, gde su članove posade dočekali rodbina i prijatelji ( Izvor: Первая группа бомбардировщиков Су-34, совершившая перелет с авиабазы Хмеймим, прибыла на авиабазу Западного военного округа в Воронежской области Министерство обороны Российской Федерации)

 

Rusi počeli da se povlače iz Sirije

 

Bombarderi Tu-154 i višenamenski Su-34 bili su u prvoj grupi aviona koja je 15. marta poletela ka mestima svog stalnog stacioniranja u Rusiji

Predsednik Rusije Vladimir Putin je 14 marta saopštio da je zadatak postavljen pred rusko Ministarstvo odbrane u specijalnoj operaciji ispunjen i naredio da počne povlačenje osnovnog dela ruskog vojnog kontingenta iz Sirije.

Bombarderi Tu-154 i višenamenski Su-34 bili su u prvoj grupi aviona koja je 15. marta poletela ka mestima svog stalnog stacioniranja u Rusiji.

(Videti više: Первая группа самолетов с авиабазы Хмеймим вылетела в пункты постоянного базирования на территории России Министерство обороны Российской Федерации)

U ruskim bazana u Tartusu i Hmejmu u Siriji, ostaje kontigent ruske vojske koji je tamo bio lociran pre intervencije vazdušno-kosmičkih sila Rusije. Putin je naredio da one budu zaštićene s mora, kopna i iz vazduha, što bi moglo da znači da u Siriji ostaje ruski raketni sistem S 400.

Ruski ministar odbrane Sergej Šojgu je pre toga podneo izveštaj o rezultatu ruske kampanje u Siriji od 30. septembra 2015. do sredine marta 2016: obavljeno je više oko devet hiljada naleta kojima su presečeni osnovni putevi dostave oružja i opreme teroristima i putevi dostave nafte u Tursku; uništeno je 209 objekata za vađenje, preradu i transport goriva, a takođe i 2.912 takozvanih «nalivnika» za transport naftnih produkata; blokirana je Palmira (oko koje se još vode borbe), a njenoj blizini je uspostavljena kontrola nad naftno-gasnim poljima i tri velika polja; uspostavljena je komunikacija vladinih snaga s Alepom; od terorista su očišćeni veliki delovi provincija Latakija, Hama, i Homs; deblokirana je aviobaza Kvajres, koja je bila blokirana duže od tri godine; na teritoriji Siriji uništeno je više od dve hiljade bandita imigranata iz Rusije i 17 njihovih komandanata...

Veću sliku Rezultati dejstva vazdušno-kosmičkih snaga Ruske Federacije u Siriji, RIA Novosti možete videt u FOTOGALERIJI

Videti takođe: Sukobljene strane u Siriji

Iako je na početku kampanje u septembru 2015. Putin tvrdio da je ruska vazdušna kampanja u Rusiji ograničena u zapadnim medijima se nagađa o razlozima zbog kojih je Putin povukao «iznenadni potez. Pored nastojanja Putina da se povuče dok je u prednosti, njegove poruke sirijskom predsedniku Asadadu da treba da popusti u pregovorima koji su po pokroviteljstvom UN počeli u Ženevi 13. marta (trebalo je da počnu 9. ali je početak odložen zbog pogađanja o tome ko može u njima učestvovati), američkilist Nešenel interes pominje i nastojanje Putina da sa Saudi Aarabijom, za koju se pretpostavlja da podržava sunitske džihadiste u Siriji, postigne sporazum radi stabilzovanja svetskih cena nafte.

( Videti takođe: 5 Ways to View Putin’s Syrian Surprise The National interest, 15.03.2016. )


 


POŠALJI KOMENTAR REDAKCIJI ODŠTAMPAJ TEKST
 

FOTO GALERIJA

Stanje na terenu i dejstva ruskih snaga u Siriji, RIA Novosti