... Ja novi život bez tebe hoću.

J. Ahmedovski

Ako bih birao najstrašniji horor film koji sam odgledao u poslednje vreme, bez dileme bih se opredelio za najnoviju epizodu emisije "60 minuta" američke mreže CBS. Nema tu nikakvih zombija, veštica ili vampira. Novinarka Šarin Alfonsi intervjuisala je hakere u Nemačkoj i na hakerskom sajmu u Las Vegasu, a oni su joj tom prilikom pokazali, praktično, kako se svaki smart telefon može hakovati. To znači da haker može da prisluškuje razgovore, čita poruke, snima vas vašom kamerom, pokupi sve podatke o karticama, plaćanjima, lične fotografije, da prati vaše kretanje. Sada dolazi deo od kojeg se plaše i zombiji. Sve što mu je potrebno da zna jeste – broj vašeg telefona.

Samo broj i ništa više.

Ne mora nikada da vas pozove ili uradi bilo šta čime bi skrenuo pažnju na sebe i možda vas tako upozorio šta se dešava. A koliko je teško doći do nečijeg broja?

Suština problema je u nečemu što se zove SS7 – Sistem Signalizacije broj 7. To je posebna mreža koju mobilni telefoni koriste za međusobnu komunikaciju, pre svega za povezivanje telefona koji su u romingu, potom za povezivanje telefona koji su kod različitih operatora u zemlji. Operatorima je ova mreža važna kako bi međusobno naplaćivali usluge, između ostalog. Ali, mreža ima neke ozbiljne nedostatke koje hakeri koriste kako bi se probili do vašeg aparata. Da ponovim, sve što im treba jeste da znaju broj SIM kartice i vrata u vašu privatnost su im širom otvorena.

Zvezda priče je nemački haker Karsten Nol koji je skrenuo pažnju na ovaj problem 2014. godine na hakerskom skupu u Hamburgu. Izgleda da se niko nije uzbudio jer je rupa u sistemu i dalje aktivna. Nol je, za potrebe emisije, sa grupom kolega otključao telefon novinarke, potom telefon koji je CBS dao američkom kongresmenu zaduženom za sajber bezbednost. Naravno, svi su bili upoznati sa planom, ali je kongresmen svejedno izjavio da je besan kada su mu pustili snimke njegovih razgovora s tog aparata. Da bi objasnio koliko je to opasno, rekao je da su u njegovom pravom telefonu kontakti najznačajnijih političara u SAD, a da ga je prošle godine zvao lično predsednik i da je sadržaj tog razgovora bio izuzetno osetljiv.

Hakeri poručuju da uprkos upozorenjima mi i dalje ne shvatamo da je pametni mobilni telefon zapravo veoma moćan računar, koji može da posluži i za telefoniranje. Na pitanje mogu li da hakuju svaki računar, odgovaraju samouvereno. Da, mogu. Kao što se svaka brava može obiti koliko god da je komplikovana. S tim da je hakovanje elegantnije jer ne zahteva da budete fizički prisutni. U slučaju telefona potrebno je da ga koristite na mreži (SS7) kako bi mu hakeri pristupili.

Operatori u Americi su, očekivano i jednoglasno, tvrdili da se na njihovim mrežama to ne može dogoditi. CBS ih je demantovao. Ako u tom hororu ima nešto dobro, onda je to vest da pomenuti hakeri smišljaju rešenje da se rupa zakrpi. Naravno, neko će onda naći novu i taj neko možda neće imati volje da to otkriće podeli sa svima.


 

POŠALJI KOMENTAR REDAKCIJI ODŠTAMPAJ TEKST