Kadar iz filma Farenhajt 451 Fransoa Trifoa


Posle gotovo godinu dana neprekidnih rijaliti programa u Srbiji, sada sam potpuno siguran da je u pitanju promovisanje gluposti. Političari tako postaju deo uspešnog šou-programa

Vaaaau! Pogledajte prsten koji ćete dobiti uz narukvicu, roze Svarovski kristali, predivno! Izgleda fenomenalno, sada ću ih staviti na kožu, to je ono što vas zanima. Budite brzi, poklon za nekog ko želi da zablista u fenomenalnim letnjim večerima koje su pred nama, još samo par trenutaka!

Ovako svakog popodneva u salati od reči, napirlitane devojke lože kupce đinđuva na Televiziji B92. Jako su uzbuđene, lupaju fenomenalno, a roba ide ko luda. Vrhunac je "Dajana kolekcija" inspirisana nakitom ledi Di, čak postoji i mali spot koji najavljuje prstenčiće. Prepoznao sam mustru sa višesatnih teleprodaja na televizijama Antena grupe u Grčkoj. TV izlog je uzbudljiv koliko i sedma sezona "Farme" ili deveti mesec "Parova" u kontinuitetu. Već zamišljam domaćice koje kupuju džidža-bidže, ili njihove kavaljere koji ludački vrte broj telefona.

Marketing je pobedio još jednom, trgovina je okupirala deo programa i B92 sada osim vesti prodaje uživo samo minđuše.

Na Prvoj u isto vreme, raspevana i vrckava praktična žena ne izbija iz kuhinje. Nema potrebe da brine o svom životu, ona je dobri duh svakog doma, kuva, pere i pegla, vadi fleke i čuva decu. Uz to je picnuta i seksi, pa kad gazda dođe kući, krka, dremne – biće seksa! Nema teških tema, možda malo botoks, pecka al’ posle izgledaš fenomenalno. Nema porodičnog nasilja, potpuna harmonija, nema potrebe da čitate ili duboko razmišljate – svi problemi će nestati kao fleke kada ih premažete sredstvom koje ćete sami napraviti od ferija, hidrogena i sode bikarbone!

Na Prvoj, jedna za drugom, idu emisije "Praktična žena" i "150 minuta". Prvu emisiju producira Grand, a Sale Popović, sudeći po gledanosti, odlično poznaje žensku dušu. Ništa teže od 5 grama, bez teških tema, stranih reči i tužnih lica. Knjiga služi za na glavu, da vežbate manekenski hod, a najveća nagrada za gledateljku – novi zubi. Po svemu sudeći, praktična žena je sinonim za domaćicu iz pedesetih. Zato Maja u "150 minuta" u proizvodnji TV Prve deluje kao pametovanje o svim tako nekim teškim temama. Pokazuje se da televizija tokom godina trpi sve manje i manje intelektualnih sadržaja – sistematski postaje sve ispraznija. Predivno!

Ako ste devojčica, onda stvari izgledaju ovako. U reklami za sokić, isfoliraćete bolest i onda zbogom teškim predmetima – umesto matematike vežbaćete fizičko sa dečkom kod kuće! Opa, maloletničko muvanje u bloku reklama, plus neopravdani izostanak. Pomalo čudan marketinški potez.

Ukoliko ste dečak, onda ste malecki Mister Muskolo koji je gledao svoju baku kako se zlopati dok riba podove pa je odlučio da smisli sredstvo za pranje! Koji genije: pa zameni babu, uzmi džoger u ruke.

Ipak, ponekad se oblaci nadviju nad idiličnom slikom žena u Srbiji.

Tada nastaju crnohronični rijaliti programi – bilo da manijak ubije pevačicu Granda ili Neda padne sa balkona. Onda imate svakodnevni medijski horor na svim privatnim TV stanicama – sa teorijama o uzrocima i motivima događaja. Ovaj degutantni ciklus se opravdava "interesovanjem javnosti" ili još licemernije "asistiranjem policiji". Objavljivanje rezultata istrage postalo je tema čak i za Premijera, koji kaže da već dve nedelje zna rezultate istrage, ali neće da ih kaže, čeka se da policija prikupi dokaze. Dramatizacija ubistva već je snimljena, svi koji su želeli da iznesu teoriju o zločinu dobili su priliku. U međuvremenu kreće medijsko razapinjanje Nede Arnerić. Žena na srpskim televizijama tako može da postane i mučenica, žrtva čiju će porodicu detaljno čerečiti, nakon što joj potpuno unište svaki integritet. Nema zločina ili nesreće, naročito ako je žena žrtva, posle koje tabloidi i televizije neće dodatno secirati.

Naravno, možete biti i starleta u nekom od rijaliti programa. Ma kako se zgražavali nad izgledom ili manjkom obrazovanja ovih devojaka, one su ipak žrtve svojevrsne instrumentalizacije. Koliko god drčno ili samostalno delovale, starlete su samo privezak potencijalnih sponzora – moćnih muškaraca. Osim toga, njihovo neznanje ili neobrazovanje se smišljeno promoviše da bi glupaci dobili alibi. Super je da nemaš pojma i da ti je mozak stao, štaviše: to je, kažu, super za šou! Važno je samo da ne daš na sebe, da si dobra u fajtu sa konkurencijom.

Posle gotovo godinu dana neprekidnih rijaliti programa u Srbiji, sada sam potpuno siguran da je u pitanju promovisanje gluposti. Političari tako postaju deo uspešnog šou-programa.

Pitam se da li je ovaj talas konzervativizma deo šireg društvenog trenda. Ako Donald Tramp svoju ženu vuče kao privezak na predizbornim konvencijama, ili širom Evrope jačaju desničarske političke snage, onda je slika malo jasnija.

Ekonomska kriza i tranzicija su veoma brzo i lako devastirale prava radnika i ravnopravnost žena. Televizija je postala savršeno sredstvo za vraćanje žene u podređen položaj kućne robinje ili medijskog "mesa" bilo da je materijal ili konzument.


 

POŠALJI KOMENTAR REDAKCIJI ODŠTAMPAJ TEKST