Ekonomski barometar (jun 2016.) >

Poslovne vesti

Telekom Srbija:
"Teslin vremeplov" u Novom Sadu

Povodom obeležavanja 160 godina od rođenja našeg slavnog naučnika, umetnički projekat kompanije Telekom Srbija "Teslin vremeplov" predstavljen je i u Novom Sadu. Na fasadi Vladičanskog dvora u Zmaj Jovinoj ulici na inovativan i kreativan način, putem spektakularne 4D projekcije, prikazana su najznačajnija dela i slike iz života Nikole Tesle. "Kompanija Telekom Srbija je projektom ‘Teslin vremeplov’ želela da oda zahvalnost našem velikom pronalazaču koji je bio i počasni građanin Novog Sada. Kako Teslin život, zajedno sa njegovim genijalnim pronalascima, predstavlja stalan izvor inspiracije mnogim naučnicima, Telekom Srbija je svojim inovativnim projektom nastavio da pruža podršku promociji nauke i njenom razvoju. Jedinstveni multimedijalni događaj ‘Teslin vremeplov’ predstavlja idealnu priliku da se podsetimo mnogobrojnih dela koja nam je nesebično ostavio u nasleđe, pogotovo u oblasti savremenih komunikacija", izjavila je Marija Bošković, direktorka Sektora za PR Telekoma Srbija.


Tetra Pak:
Nagrada za proizvodnu izvrsnost

Vodeća svetska kompanija za rešenja u oblasti prerade i pakovanja hrane Tetra Pak obeležila je dobijanje najprestižnije nagrade za unapređenje proizvodnje na svetu. Tetra Pak fabrika za proizvodnju ambalažnog materijala u Gornjem Milanovcu u Srbiji dobila je najvišu nagradu za proizvodnu izvrsnost na svetu koju dodeljuje Japanski institut za upravljanje fabrikama. Nagradom Svetske klase za implementaciju TPM koncepta (The World Class Total Production Maintenance (TPM) Award) odaje se priznanje postrojenjima koja su postigla izuzetan nivo proizvodne pouzdanosti i efikasnosti. U poslednjih 40 godina, samo je 20 kompanija na svetu dobilo ovo izuzetno priznanje, a Tetra Pak fabrika u Gornjem Milanovcu je prva Tetra Pak fabrika u svetu koja je osvojila ovu nagradu. "Nagrada Svetske klase za implementaciju TPM koncepta je ogromno priznanje za uloženi trud visoko posvećenih zaposlenih u našoj fabrici u Gornjem Milanovcu", izjavio je Čarls Olme, potpredsednik za Evropu i Centralnu Aziju u Kompaniji Tetra Pak.


Fintek Hakaton:
Zapon prvi pobednik

Međunarodni tim "Zapon" pobednik je prvog Fintek (Fintech) hakatona u Srbiji, u organizaciji ICT Huba, KPMG-a i Socijete Generale banke. Jelena Janković, Ivan Radivojević, Veljko Đuričić, Arman Zand i Joanna Marcinkowski su za samo 48 sati kreirali softversko rešenje "Savio" koje služi kao lični onlajn bankar. Drugo mesto pripalo je timu "CarGo" koji je osmislio aplikaciju "Timpla" za plaćanje preko mobilnog telefona, dok je trećeplasirani tim "Jewels on tracks" kreirao rešenje "Sogette" kojim povezuje korišćenje Fejsbuka i banke. Za tri najbolja softverska rešenja obezbeđen je nagradni fond od 5000 evra, uz moguću podršku u daljem razvoju i komercijalnoj primeni proizvoda. Na prvi srpski Fintek hakaton prijavilo se oko 150 ljudi, a odabrano je 16 timova koji su tokom 48 sati kreirali inovacije iz oblasti digitalnog bankarstva. Tri najbolja rešenja izabrao je stručni žiri u čijem sastavu su bili predstavnici Socijete Generale banke, ICT Huba i KPMG, kao i naši najuspešniji startap preduzetnici – Stefan Pajković, Lazar Stojković, Đorđe Filipović i Rade Joksimović.


Vojvođanska banka:
Rezultati poslovanja u 2015.

Vojvođanska banka je tokom 2015. godine nastavila da beleži pozitivne rezultate u svim segmentima poslovanja, ostvarivši neto dobit od 0,3 miliona evra. Kao banka koja se finansira iz sopstvenih sredstava, uz pokazatelj adekvatnosti kapitala znatno iznad propisanog praga, Banka je usmerila svoje poslovanje na kreditiranje malih i srednjih preduzeća i na poslovanje sa stanovništvom. U poređenju sa prethodnom godinom, stvoreni su bolji uslovi za kreditiranje uz znatno niže kamatne stope, kako za stanovništvo tako i za privredu. U 2015. godini, Banka je ostvarila poslovni rezultat od 11,8 miliona evra, više od 62 odsto u odnosu na 2014. godinu. Neto prihod po osnovu kamata je zabeležio rast od 14 odsto, dostigavši 43,6 miliona evra. Vojvođanska banka je među prvih deset najvećih banaka u Srbiji po veličini aktive i ima status sistemski značajne banke. Sa četvrtom najvećom mrežom u Srbiji, četiri regionalna biznis centra i sa više od milion klijenata, Vojvođanska banka pokriva teritoriju cele zemlje.


Eurobank Srbija:
Dobit skoro 3 milijarde dinara

Eurobank a.d. Beograd završila je 2015. godinu sa izuzetnim poslovnim rezultatima – dobit je veća od 2,9 milijarde dinara (najveća ostvarena neto dobit od 2011), proširen je portfolio finansijskih usluga i učvršćena su partnerstva sa klijentima. Zahvaljujući uspešnoj primeni svoje dugoročne strategije, Eurobank je u odličnoj finansijskoj poziciji, uključujući zdrav bilans stanja i održivu profitabilnost. Eurobank je visoko likvidna i dobro kapitalizovana banka, sa osnovnim kapitalom od 47 milijardi dinara, što je svrstava među vodeće banke po visini osnovnog kapitala u zemlji.


Philip Morris:
100 miliona dolara protiv sive ekonomije

Kompanija Philip Morris International pokreće novu inicijativu u cilju borbe protiv krijumčarenja i srodnih kriminalnih radnji pod nazivom "PMI IMPACT". Kompanija će u okviru ove inicijative izdvojiti 100 miliona dolara za finansiranje projekata istraživanja, edukacije i predloga akcija za suzbijanje ove društvene pojave. Na konkurs za raspodelu ovih sredstava koji će biti raspisan kasnije u toku godine moći će da se aplicira i u Srbiji, a pravo na podnošenje prijave imaće sve privatne, javne i nevladine organizacije. Inicijativom za suzbijanje krijumčarenja rukovodiće renomirani savet od sedam nezavisnih svetskih stručnjaka sa besprekornim ugledom u oblasti prava i borbe protiv korupcije. Procenjuje se da je ukupna vrednost robe kojom se ilegalno trguje na globalnom nivou oko 650 milijardi dolara, sa veoma aktivnim crnim tržištima za ogroman broj proizvoda, od farmaceutskih, prehrambenih, duvanskih, do oružja i divljači.


Raiffeisen banka:
Priznanje "Najbolja banka u Srbiji"

Raiffeisen banka je ovogodišnji dobitnik nagrade "Najbolja banka u Srbiji", koju dodeljuje renomirani britanski finansijski magazin "EMEA Finance". Pored Raiffeisen banke u Srbiji, nagradu ovog uglednog časopisa dobio je i Raiffeisen Bank International ("Najbolja banka u srednjoj i istočnoj Evropi i ZND"), kao i još osam banaka – članica Raiffeisen grupacije. Godišnje nagrade dodeljene su na svečanosti održanoj prošlog četvrtka u Beču. "Ponosni smo jer i u ovoj godini nastavljamo da nižemo uspehe i osvajamo nagrade najuglednijih svetskih finansijskih magazina. Ovo priznanje smatramo potvrdom kvaliteta naših rezultata i naše poslovne strategije, zahvaljujući kojoj smo već dugi niz godina jedan od lidera na domaćem bankarskom tržištu", rekao je tim povodom Zoran Petrović, predsednik Izvršnog odbora Raiffeisen banke.


BAT:
Nova proizvodna linija

Kompanija British American Tobacco (BAT), najveći britanski investitor u Srbiji, svečano je pustila u rad novu proizvodnu liniju cigareta u svojoj fabrici u Vranju, čime je značajno uvećala kapacitete fabrike koja je postala proizvodni centar zemalja članica CEFTA sporazuma. Tom prilikom, generalni direktor British American Tobacco za Srbiju i Crnu Goru, gospodin Thanos Trimis istakao je: "Naša kompanija već više od deset godina, radi na razvijanju svog poslovanja kroz kontinuirane investicije, modernizaciju fabrike u Vranju i brigu o lokalnoj zajednici. Vredna investicija u novu proizvodnu liniju najnovije generacije značajno će proširiti naše kapacitete i dodatno ojačati ulogu BAT-a u regionu. Ono na šta smo posebno ponosni jeste činjenica da će proširenje proizvodnje dovesti do otvaranja novih radnih mesta, budući da će se broj zaposlenih u našoj fabrici u Vranju povećati za čak 20 odsto."

foto: marko džambić

Banca Intesa:
Intesa Farmer konkurs

Sredinom maja Banca Intesa otvorila je četvrti godišnji ciklus nagradnog konkursa Intesa Farmer za najbolje poljoprivredne proizvođače. "Kao jedna od vodećih banaka u Srbiji u pogledu pružanja podrške sektoru agrara, Banca Intesa kontinuirano unapređuje ponudu namenjenu poljoprivrednicima, a rad na stalnom jačanju podrške nismo ograničili isključivo na kreditne proizvode. U skladu sa ovakvim pristupom, ove godine smo u saradnji sa organizacijom Slow Food Srbija u konkurs Intesa Farmer uključili dodatnu takmičarsku kategoriju u želji da afirmišemo male poljoprivredne proizvođače koji se svakodnevno bore da očuvaju kvalitet, tradiciju i autentičnost srpske hrane", izjavio je Darko Popović, član Izvršnog odbora i direktor Divizije za poslovanje sa fizičkim licima i malim biznisom Banca Intesa. Na konkurs Intesa Farmer mogu se prijaviti svi registrovani poljoprivredni proizvođači, klijenti Banca Intesa, od 20. 05. do 29. 07, u svim ekspoziturama Banke širom zemlje, kao i putem internet stranice www.bancaintesa.rs ili imejl adrese IntesaFarmerGodine@bancaintesa.rs. Polufinalisti će biti proglašeni u septembru, a pobednici takmičenja u svim kategorijama imenovani u oktobru i nagrađeni čekom u vrednosti od 100.000 dinara za kupovinu repromaterijala, kao i nagradnim putovanjem na relevantnu međunarodnu manifestaciju iz oblasti agrara.


 

POŠALJI KOMENTAR REDAKCIJI ODŠTAMPAJ TEKST