Srpski suprug moći će da istakne listu želja, a žena je tu samo materijal za modelovanje

Plastična hirurgija je odavno postala deo televizijskih šou-programa. Ulepšavanje uživo je odličan materijal za rijalitije, jer se fantastično uklapa u težnju televizije da ostvari iluziju savremenog Čarobnjaka iz Oza. Gledateljke su i kod nas rado postajale zamorčići u eksperimentima "pre i posle" kako bi putem kozmetičkih tretmana, frizeraja, zubnih intervencija ili plastične hirurgije pokušale da promene svoje živote.

Do danas je, recimo, Biljana Obradović transformisala generacije nagrađenih gledateljki priredivši im uglavnom tretmane lepote. Televizija Prva imala je šou simboličkog naslova "Moje novo Ja" gde su plastični hirurzi ulepšavali žene koje su, kako rekoše, teške životne okolnosti dovele do toga da se "zapuste".

Na kraju svake epizode, prolazeći kroz mračni tunel, ona se ukazivala pred zabezeknutim mužem i ostalim članovima porodice. Dok je "popravljanje" trajalo, mi smo imali priliku da čujemo i delove tužnih tranzicionih sudbina.

Uprkos teatralnoj i srceparajućoj koncepciji "od paćenice do pobednice", ovaj šou je barem formalno imao za cilj fizičku i psihičku transformaciju. Šou je prošao sa polovičnim uspehom, ali bi zanimljivije bilo da danas vidimo posledice ovakvih poduhvata – nekoliko godina kasnije. Da li se bilo šta suštinski promenilo u životima ovih žena nakon estetskih zahvata? Iskreno, sumnjam.

Američki kablovski kanali izuzetno vole plastičnu hirurgiju u rijaliti programima. Među najpoznatijima su "The Swan" (rijaliti bajka o ružnom pačetu koje postaje prelepi labud), "Doctor 90210" (o selebriti pacijentima na Beverli Hilsu) ili " Botched" (Krpljenje-prepravka neuspelih estetskih zahvata). Za poslednji šou će vam biti potreban zaista jak stomak, jer ćete videti izobličenja neverovatnih razmera. Po pravilu, ove serije traju nekoliko sezona i onda gledanost počinje naglo da opada. Takođe, učesnice se često žale na posledice fizičke, ali i psihičke prirode. Ta žarko željena lepota i borba za nju ostavlja ožiljke na telu i duši, jer suštinskog suočavanja i samouvida nema.

Ovih dana u gotovo svim dnevnim novinama pojavio se oglas preko cele strane u kome Televizija Pink najavljuje novi rijaliti šou i poziva kandidate da se prijave. U ovom TV spektaklu (by Željko Mitrović) više nema mimikrije i maskiranja suštine jer emisija se zove "Moja žena je Bomba!".

Pink se obraća muškarcima, supruzima sa pitanjem: da li žele da njihova žena dobije besplatne estetske operacije? Kaže se doslovno: "Prijavite suprugu i vratite joj mladost i svežinu, unesite novu radost, pospešite strast…"

Zatim sledi novi biser, jer se od muževa traži da pošalju nekoliko zajedničkih fotografija i kratak opis svojih želja i da ostave svoj kontakt.

Ukoliko bar malo razmislimo o ovom oglasu, shvatićemo da u našem društvu nešto stvarno nije u redu. Ovo nije bizarna erotična fantazija poput šou-programa "Menjam ženu" gde se srpskom domaćinu ispunjavala zabranjena svingerska želja. Umesto toga, mogli smo da vidimo različite tipove stanovanja, bračnih i partnerskih odnosa i mentaliteta. U najgorem slučaju, žena je mogla da dopadne nekom štrokavom kabadahiji, ali na nedelju dana maksimalno. Kako god joj bilo, vratiće se kući u svoj prethodni život, sa neprijatnim iskustvom koje će pamtiti celog života. Možda je i ta razdvojenost delovala kao stimulans, što bi rekao Željko – kao nova radost i probuđena strast.

Međutim, u "Bombi" će srpski suprug moći da istakne listu želja, a žena je tu samo materijal za modelovanje. Potpuno je jasno da se radi o budženju atributa koji će pobuditi zaspalu strast. Žena se u postupku prijavljivanja pojavljuje isključivo na zajedničkim fotkama – kao belo roblje. Ona nije subjekt već objekat strasti, nije svoga tela gospodar. Ovaj oglas dobro pokazuje još jedan implicitan stav – da izgled muškarca uopšte nije relevantan. Neki zapušteni bilmez, sa otromboljenom stomačinom, lošim higijenskim navikama, bez pola zuba, sa ćelom ili aromom belog luka i alkohola, ima potpuno pravo da menja izgled svoje žene jer je "strast usahla". Njemu, naravno, ništa ne fali.

Možete slobodno reći da nismo još gledali prvu epizodu, no već u oglasu možemo otkriti snažne elemente mizoginije i ugrožavanja prava žena. Nemam nikakvu sumnju da će biti značajan broj dama koje će želeti da se operišu za džabe, makar morale da istrpe javnu TV blamažu. Nove sise, usne ili dupe "by Željko Mitrović", shvatam jačinu izazova.

Kakve ćemo to standarde lepote upoznati, kakve poruke poslati devojkama koje će pomisliti da se zaista telesnom transformacijom rešavaju svi životni problemi. Plastična hirurgija postaje nešto što se prikazuje kao laka, bezazlena, poželjna i prihvaćena procedura za rešavanje svakog problema. Ovde zdravstvenog problema u suštini i nema, već je muž odlučio da ženu ko polovan auto odveze na generalku. Nadam se da će barem neka od učesnica otvoreno mužu reći šta misli o njegovoj ružičastoj fantaziji, šta misli o njegovoj ocvaloj lepoti ili, ne dao bog, impotenciji.

Pa nek pukne bruka – ko bomba!


 

POŠALJI KOMENTAR REDAKCIJI ODŠTAMPAJ TEKST
 

FOTO GALERIJA

karikatura: vladimir stankovski