fotografije: d. todorović
SRBIJA PROTIV AMERIKE: Naš takmičar (desno) i Amerikanac (levo)

Na licu mesta – Seoska slava u Končarevu >

Spektakularni spektakl

Za počasnom sofrom nasta strka, umal’ ne prekinuše kik-boks sa Ameriku, diže se Palma, diže se Dačić, dočekaju junaka Ražnjatović Veljka, sve razmakoše, posadiše ga na počasno mesto...

Godinama je seoska slava u Končarevu, nedaleko Jagodine, spektakl planetarnih razmera. Sve to zbog zato što je domaćin gospodin Dragan Marković Palma. I ove godine, kao i prethodnih, bilo za pamćenje, kik-boksovalo se, pevala Ceca, tu bio i redovni Dačić... Ne bio gospodin Vučić, koji toga dana, na Ivandan, od sabajle rešav’o građanima probleme koji nemaju rešenje, a Palma gospodin bio iznenađen što mu partneri iz SNS-a nisu došli na slavu i kik-boks meč, ali to opravdao "ranije zakazanim obavezama". Iako ne bio prisutan, sva je prilika da će Vučić platiti ceo taj spektakularni spektakl, jer iako je Ceca pevala džabe, kod spektakla se i džabe plaća.

NA KRAJU ŽIVOTIJE: Dakle, Končarevo, Ivandan, sati večernji, seoskim sokacima ne možeš prođeš od autobusa, sa registracije od Vranje, Kruševac, Niš, Kragujevac, Paraćin, sve do Kovina, kojima organizovano pristigle Palmine pristalice, koje u Jagodini bile u "celodnevnoj poseti". Policija i momci u crne kik-boks majice, sve usmeravaju ka seoskom igralištu gde osvetljena zgrada sa natpisom "Končarevo", dalje, narod koji popunio klupe, osvetljen ring, osvetljena bina naspram njega.

KONČAREVO: Kran za kameru i publika

Reporter se javi ljubeznom protokolu, ženskinju u teget suknja, oli pantalone, uniforme, glavnoj, koja objasni da je bolje da se raduju, nego da tuguju, obeća da će piše najbolje što ume, dobi poverljivu informaciju da imaju sendviči da se prezalogaji. Reporter još osmotri, podalje ringišpil, oko ringa u plavo zastrti stolovi, s jedne strane pres gospoda, pa okolo, stolovi za partijske čelnike iz drugih gradova, s druge strane pres gospode, niz, u plavo zastrtih, stolova, na kojima bjehu imena uvaženih gostiju. Da se popiše: Grčka, Grčka, Ivica Tončev, ministar Antić, Gospodin Pelević, supruga Pelević, Luka dete Dačić, Ivica Dačić, Dragan Marković Palma, Svetlana Ceca Ražnjatović, Veljko Ražnjatović, dalje, ambasador Pakistana, savetnik ambasadora Slovačke, supruga savetnika ambasadora, ćerka savetnika ambasadora, na kraju Životije Jovanović.

Nebom prođoše neka paraglajding čudesa, protokol se ustrča, digoše se devojke u belim kik-boks majicama, i sve ostalo se diže, u sve stupi gospodin Palma, u svečano crnoj garderobi, u ispasanu košulju Ivica, sa kravatu Pelević... Stigoše do obeležena mesta, sedoše, sve osta da stoji, dok im ne javiše da mogu da sednu.

Sa ringa se javi gospodin u odelo, Končarevo je najpoznatije selo u Evropi, a možemo slobodno da kažemo i u svetu, večeras je na stadionu više od 14.000 gledalaca, a manifestacija se, u direktnom prenosu, prati kraj malih ekrana. Ovo je 19. manifestacija po redu, večeras su nam u gostima reprezentativci SAD, Palma ustade, i sa prstom na ustima smiri zvižduke koji su se mešali sa aplauzima. Gospodin sa ringa nastavi, Dozvolite sada da pozdravim specijalne goste koji su sa nama, najpre prvog potpredsednika Vlade, ministra rudarstva i "energetske", predstavnike diplomatskog kora, narodne poslanike, brojne strane investitore... Molim vas sada da pozdravimo predsednika i osnivača Kik-boks kluba "Palmini tigrovi", predsednika JS-a, narodnog poslanika, predsednika Skupštine grada Jagodina, Dragana Markovića Palmu, sve se gromoglasno diže, gospodin sa ringa završi, U muzičkom delu programa nastupiće najveća estradna zvezda na Balkanu, Svetlana Ceca Ražnjatović...

Najaviše takmičare SAD, Palma još jednom pokaza da se ne zviždi, izađoše i srpski borci, odsviraše se himne, Ivica je pev’o na srpskom, Palma na srpskom otvar’o usta. Predsednik Kik-boks federacije sveta, g Pelević, čestita slavu, zahvali gospodinu Palmi, koji je najbolji promoter na Balkanu, i jedan od najboljih na svetu, proglasi da je prisutno preko 15.000 gledalaca. Pelević na amerikanskom pozdravi Amerikance, na svoje mesto stiže SPS poslanik Novica Tončev, bivši Dačić savetnik, koji, sa brat Ivica, pazario niški hotel "Nais", za samo 135 miliona dinari. Palma napusti sedenje, ode dočeka najveću zvezdu na Balkanu, eto ga sa najvećom zvezdom na Balkanu, Ceca, u crnu sa providan vez haljinu dade poljubac Dačiću, i ministar energetske zatraži poljubac.

GOSTI NA SLAVI: Ivica sa sinom, Ceca sa sinom, domaćin u sredini

VEŽI, BOBANE: Ring je bio slobodan, u svakom uglu natpis "Jagodina grad budućnosti", ukrstiše se Amerikanka i naša Jovana, koja državni prvak. Svi povikaše, Ajmo Jovana, ne vredelo, naša Jovana je sve više ‘vatala vazduh, umlati je Amerikanka. Na ring izađe Amerikanac, pa još crn, i naš borac, državni prvak, iz Futoga, ganjaše se po ringu, ali je Amerikanac bolje ganj’o, pobedi. Kad, od počasnog stola se diže Palma, diže se Ivica, pozdrave VIP Veljka sa istetoviranu ružu na podlaktici Ražnjatovića. Kako ne bilo mesta za stolom, sve razmakoše, posadiše ga na počasno sedalo. Ceca, sa golem sat, i golem prsten na domali prst iste ruke, ponosno je blistala.

Na ring izađoše borac Miler, koji imađaše istetoviranog indijanskog poglavicu, i veliko poglavica pero, i naš Boban, amaterski i profesionalni prvak sveta, kome na gaćama, pozadi, i velikim slovima, pisalo "Čale". Palma je sa mesta vik’o, Veži, Bobane, udri, Bobane, ali je Miler tako svezo Čala, da se ovaj nije dig’o. Utrča medicinska ekipa, imobilisaše Bobana, imobilisani Boban ode do gospodina Palme da ga pozdravi kik-boks pozdravom.

Izađoše Amerikanac Boj, i naš borac Nemanja, osvajač bronzane medalje na Svetskom prvenstvu. Mlatiše se, ali je Boj bolje mlatio. Ne vredelo što Palma vik’o, Ajmo, Nemanja, što Nemanja, u pauzi između rundi, umesto u trenere, gled’o u Palmu, pobedi Boj. Publika se već nervirala, naročito redovi momaka sa crnim "Srbska čast" majicama, koji su pozivali Amerikance da siđu do njih, da im oni pokažu.

Na red dođe poslednji meč, njihov Kevin, sa istetoviranim pevcem na leđima, i naš Aleksandar Konovalov, 3x amaterski i profesionalni prvak sveta, koji je između plećki im’o istetovirane rukavice, preko kojih je pisalo "Dejan". Već na početku Konovalov nezgodno mlatnu Kevina, diže se Palma, i Ceca se diže, sudijsko brojanje, prekid meča. Konovalov otrča do Palme u zagrljaj, sa bine se ču, Gore rukeee, uze nastupa najveća zvezda na Balkanu, Ti voliš nju, a tebe ja, a da li to ona zna... Sve se srga ka bini, kod ringa nasta analiza meča, uzmemo ubeležimo što zborio u košulji Ivica: Bilo bi bolje da je rezultat obrnut, ipak, ovo je pobeda Srbije i Dragana Markovića, koji je uspeo da u Končarevo dovede reprezentaciju SAD.

Rek’o se i gospodin Pelević, Gospodin Dragan Marković je još jednom dokazao da je najveći promoter kik-boksa u Evropi, kao i Palma gospodin, da ne bi bilo da novinar improvizuje, evo autorizovane izjave: Čestitam Amerikancima zasluženu pobedu, ali, treba reći da SAD ima 330 miliona stanovnika, a Srbija sedam, i jasno je koliko je u njihovom slučaju lakše izabrati takmičare. Ipak, naš Konovalov je dokazao da je najbolji na svetu. Zakazaćemo Amerikancima revanš!

Spektakularni spektakl se nastavi, Palma i Ivica pređoše u slikanje sa onima koji imađahu želju i nadu, Ceca je sa bine terala, Gospodine moj, ti si samo broj... Kad ne bilo više onije za slikavanje, VIP garnitura se, u pratnji obezbeđenja, povuče, Ceca nastavi, Kukavice, kukavice... završi i ona, Hvala puno, volim i ja vas najviše... Nasta krkljanac, jerbo niko ne mog’o izađe dok najveća umetnica Ceca bezbedno ne siđe sa bine. Krkljanac se nastavi, jer sve to naroda, koje bilo u celodnevnoj poseti, krenu traži đe im autobusi, tako da je evakuacija, pošto stigli po danu, a vraćali se po mraku, sa najvećeg spektakla trajala do iza ponoći.


 

POŠALJI KOMENTAR REDAKCIJI ODŠTAMPAJ TEKST