Dragoljub Zarkovic

zoom >

Igre prestola – Evo, baš danas javljaju da sam pobednik

Dobro, bre, da li Vučić veruje da smo svi ulovljeni na bućkalo? Ako ga funkcija predsednika Srbije ne interesuje, zašto je platio i sproveo istraživanje po kome bi bio apsolutni pobednik i u ovoj disciplini

Aleksandar Vučić po stoti put ponavlja da "hiljaditi put govori da nije zainteresovan za položaj predsednika Srbije", ali ništa ne prepušta slučaju. To – neprepuštanje slučaju – odlika je ozbiljnog političara koji nas ozbiljno zamajava sa svojim nećkanjem da bude predsednik vlade, što u ovom trenutku liči na prenemaganje.

Kakvi su sve interesi skriveni iza ove "proizvodnje nestabilnosti" teško je dokučiti, ali da nije Vučićeve bombe bačene pod klipove napretka i svake vrste rasta, bombe koja je detonirana izjavom da će možda vratiti mandat i odrediti nekog drugog da vodi vladu Srbije, ovo leto bi bilo krajnje dosadno.

Ja bih ponovo citirao premudre reči pokojnog Bogdana Tirnanića da ozbiljni novinari ne pišu u julu i avgustu, hvatali bi drekavce po Drini, pojavio bi se miš u pivu i žilet u hlebu, Svetislav Basara bi se još češće pozivao na babu Kuranu i Ljiljanu Smajlović i tako bi zemaljski dani tekli kako bog zapoveda u ove sparne dane.

Ali, ne lezi vraže, kandidat za premijera, zvanični mandatar, koji tvrdi da ne bi hteo da bude Toma umesto Tome, dakle predsednik Srbije – o čemu sam spekulisao u prošlom broju "Vremena" – prilikom posete izložbi, ako se to tako može nazvati, s naslovom "Necenzurisane laži" izjavio je:

"Danas smo dobili istraživanje, pobedio bih u prvom krugu predsedničkih izbora kada bih se kandidovao, a u drugom krugu, bilo ko da uđe – (Vojislav) Šešelj, (Saša) Janković ili (Vuk) Jeremić pobedio bih 2:1. Ali mene to ne interesuje. Neću da kalkulišem, ne interesuje me predsednička funkcija", kazao je Vučić novinarima u beogradskoj Galeriji Progres, nakon obilaska izložbe koju je organizovala Srpska napredna stranka.

Dobro, bre, da li Vučić veruje da smo svi ulovljeni na bućkalo? Ako ga ta funkcija ne interesuje, zašto je platio i sproveo istraživanje koje je dobio "baš danas" i po kome bi bio apsolutni pobednik i u ovoj disciplini.

Da li je on to uradio samo da bi se hvalisao ili su ga to častili drugari – po principu: ima se, može se! Po pravilu, ovakva istraživanja iz koga je – sudeći barem po Vučićevim rečima – isključen aktuelni predsednik Srbije, kao da je već politički mrtav, ne sprovode se preko noći i ne plaćaju se bez razloga, a nisu jeftina ako su iole ozbiljna.

S druge strane, teško je zamisliti da u tom istraživanju nije ispitivan i rejting Tomislava Nikolića. Mogućno je da je loš, te ga zato Vučić i ne pominje, i da bi borba s pomenuta tri protivkandidata (Šešelj, Janković i Jeremić) bila neizvesna i da bi nosila rizik prvog očiglednog izbornog poraza Srpske napredne stranke, što bi, po principu spojenih sudova, otežalo i posao premijera.

Dugo, toplo leto se nastavlja.


 

POŠALJI KOMENTAR REDAKCIJI ODŠTAMPAJ TEKST