Zanosio sam se da ću ostaviti nešto lepo novim naraštajima utoliko pre što svaki od njih, uz nos državi i Sv. materi, ima sve manje pripadnika – sad bih bio zadovoljan i kad bi kao moje delo ostala jedna jedina zabrana

Pojavio se u kalendaru dan kad sam i ja seo za volan, a uz skute mi GPS, za pedeset metara skrenite levo, iskoristiću ga za odlazak na Novi Beograd, koji je za mene terra incognita, babilonska pometnja blokova, naziva ulica i kućnih naročito brojeva; potonji se pojavljuju po tajanstvenom ključu u koji ne mogah nikad da proniknem, kao da je u pitanju kćer nemačke "Enigme", o kojoj je snimljeno toliko dugometraž. filmova.

Odvede me uglavnom GPS u željenu ulicu (da: otkako smo otkrili Milutina Milankovića, na Novom Beogradu većina ulica nosi ime velikog naučnika, kome ne verujem da bi takva počast bila po volji – ako se tri ulice zovu sve Milutina Milankovića, to je kao da imaš dva sina i kćer i svako ti se dete zove Saša), stigli ste na vaše cenjeno odredište, reče glas ne bez izvesne taštine, ja tu brže-bolje parkiram, da bi zgrada u koju ja idem (a mahom idem u neku zgradu, retko kad tražim neku celu ulicu da bih njome šetao) bila na drugoj strani autoputa! Tu je blizu nadvožnjak, no big deal, ali šta je posredi – glupi automat je našao ulicu, ali ne mogaše da shvati našu numeraciju, da ne kažem numeranciju! Isto to desiće se dva dana potom (spustia) u slobodar. Valjevu: sprava našla ulicu, ali promašila njezin početak, mislila da je broj 1 na drugom kraju.

I bez mene znate da smo teška divljina, netaknuta smo priroda ako je reč o obeležavanju. Na uglovima ulica nema tabli, i ne zna se koliko tabli fali (u Americi i u Itebeju iz auta vidiš na svakoj ubogoj raskrsnici imena obeju ulica, ili više ulica, ako se tu susreću). Gdegde je preživela tabla sa imenom ulice, ali se ulica, avaj, tako više ne zove, sve se naše ulice dijalektički razvijaju. Stoga, predlažem


MORATORIJUM O ULICAMA, TRGOVIMA, ŠKOLAMA I DRUG. JAV. USTANOVAMA

1. U naseljima diljem Republike Srbije ne sme se do 2266. godine promeniti ime nijedne jedine ulice, trga, škole, zdravstvene ustanove. Popis postojećih (poslednjih) naziva čuvaće se u trezoru Narodne banke Srbije, a njegova over. kopija u sedištu UN. Kršenje ovog člana biće tretirano kao potkopavanje naše turističke moći te kao akt podrivanja ustavnog, pravnog, poštanskog i saobraćajnog poretka.

2. Na prilazima u naseljena mesta (tu računam i Farkaždin, koji ne postoji ako dolazite auto-putem sa juga!) moraju biti napisana imena tih mesta, na oba sve u svemu ipak naša pisma; ako u nastambama ili u okolini ima manjina, onda i na jeziku tj. pismu tih manjina. U slučaju nepostavljanja table sa nazivom mesta odgovorno lice kazniće se zatvorom od dve do pet godina, a za opštinsku službu globa ne sme biti manja od 10.000 evra po sred. kursu na dan 20. septembra 2016. godine.

3. Radni ljudi i građani koji su bili oštećeni ili oštećivani dosadašnjim promenama u geografiji i nomenklaturi naseljenih mesta imaju pravo na pravičnu odštetu. Sati koje je građanin izgubio zbog neobeležene ulice, ili zbog njenog promenjenog naziva, biće potonjem nadoknađeni u skladu sa minimalnom nadnicom koju je u septembru 2016. oktroisao predsednik Vlade Republike Srbije.

a) Lica koja su u poslednjih dvadeset pet godina oštećena usled prevrtljivosti vlasti, usled njene brzopletosti, nepoznavanja istorije, nesnalaženja u etici i sl. imaju pravo na pravičnu novčanu naknadu koja im mora biti isplaćena najkasnije četrnaest dana nakon što je njihov odštetni zahtev primljen i uknjižen na pisarnici.

b) Stanari ulica čija su imena menjana imaju, bez prethodnog podnošenja odštetnog zahteva, pravo na naknadu svih troškova kojima su bili izloženi prilikom promena ličnih dokumenata. Takođe će im država po tarifi iz člana 3, alineja 2, nadoknaditi vreme utraćeno u hodnicima i na šalterima.

c) Svim punoletnim žiteljima ulica gde su nazivi potonjih (ulica) proizvoljno i naprasno menjani pripada novčana nadoknada u vrednosti jedne mesečne zarade – zbog pošiljaka koje im nisu stigle, a zbog kojih su nesuđeni primaoci bili oštećeni u domeni korespodencije, u domeni lepih osećanja, ali i zato što im nisu stigle ni plave koverte iz suda, Infostana etc.: usled toga su propustili rokove da se negde ukažu ili da plate dug, pa su zbog promene naziva ulice bili dodatno kažnjeni.

4. Velikanima koji preko noći ostanu bez ulica promenioci su dužni da upute javno izvinjenje, a javnosti obznanu da u biografiji ubrisanog velikana nisu naši istoričari pronašli nikakvu brljotinu, ali se ukazala potreba za ukazivanjem počasti novootkrivenom, ili dosad zapostavljenom drugome isto velikanu. Pravnim naslednicima obrisanih velikana gradska uprava mora izdati potvrdu da je njihov predak lišen počasti radi viših novih ciljeva, doklen se delo i njegov lik poštuju kao i onog dana kad je bila zakucana prva tabla sa njegovim imenom.

Tamo gde su ukinuti toponimi, pokrštavači su dužni da upute javno izvinjenje upravi iščezlog grada, ili planinarskom društvu ako je u pitanju planina (u slučaju na koji je ukazao Teofil, vlast Grada Beograda izvinjava se Upravi varoši ohridske, Turističkom savezu Ohrida, tamošnjem Zavodu za zaštitu spomenika, Makedonskoj autokefalnoj crkvi i kompozitoru Stevanu Hristiću).


 

POŠALJI KOMENTAR REDAKCIJI ODŠTAMPAJ TEKST