Ekonomski barometar (septembar 2016.) >

Poslovne vesti

Hemofarm:
Kupljena imovina "Ivančić i sinovi"

Regionalni farmaceutski lider Hemofarm AD preuzeo je imovinu kompanije "Ivančić i sinovi". Ovaj poslovni potez iniciran je, između ostalog, i željom da se dodatno pomogne zdravstvenom sistemu Srbije, kroz unapređenje snabdevenosti tržišta kvalitetnim, a dostupnim proizvodima. Kompanija Hemofarm preuzela je proizvode, pogon za proizvodnju u Starim Banovcima, zaposlene, kao i intelektualnu imovinu "Ivančića". U ime Hemofarma kupoprodajni ugovor potpisao je generalni direktor Ronald Seeliger. On ističe činjenicu da će kompanija preuzetim portfoliom zaokružiti bogatu paletu OTC proizvoda. "Hemofarm je godinama farmaceutski lider u regionu. Ovaj događaj je kockica mozaika, koja se fantastično uklopila u našu poslovnu strategiju. Preuzimanjem proizvoda, pogona i imovine ‘Ivančića i sinovi’, Hemofarm se na neki način takmiči sa sobom, obarajući sopstvene rekorde. Po mom mišljenju, u biznisu je to najteže, ali je istovremeno i najizazovnije. U dugoročnom planiranju, koje je veoma važan segment proizvodnje lekova, veština procene momentuma za nešto novo je na granici ‘umetnosti’. Ovo je naš trenutak", ocenjuje Seeliger.


British Motors:
Otvoren Jaguar Land Rover centar

U Beogradu je 21. septembra otvoren British Motors Jaguar Land Rover centar, najmoderniji prodajno-servisni centar u Istočnoj Evropi i jedini ovlašćeni servis u Srbiji za Jaguar i Land Rover vozila. "Srpsko automobilsko tržište beleži značajan rast u poslednjih nekoliko godina. Srbija ima strateški položaj u Evropi, što je uostalom prepoznala i Jaguar Land Rover grupa. British Motors centar za Jaguar i Land Rover biće prvi i najveći u ovom delu Evrope, a u narednih godinu dana planirano je otvaranje sličnih centara u celoj Adria regiji. Otvaranje jednog ovakvog centra za premijum vozila daje dodatni pozitivan signal da se tržište automobilske industrije u našoj zemlji stabilizovalo", izjavio je Ostoja Mijailović, generalni direktor kompanije British Motors.


Pioneer:
20 godina poslovanja u Srbiji

U Srbiji je u proteklih 20 godina hibridima kompanije za proizvodnju i distribuciju semena Pionir (Pioneer) posejano više od 2,5 miliona hektara pod kukuruzom i plasirano oko 6,5 miliona vreća te žitarice, izjavio je direktor te kompanije Siniša Đurić. Na konferenciji povodom 90 godina postojanja Pionira u svetu i 20 godina poslovanja u Srbiji, on je kazao da je u tom periodu u Srbiji pod suncokretom posejano više od 200.000 hektara, dok je plasirano preko 165.000 vreća te uljarice. "Pionirovom uljanom repicom u proteklih 20 godina u Srbiji je posejano preko 36.000 hektara, a poljoprivredni proizvođači pripremili su preko milion tona razne silaže", naglasio je Đurić. On je naveo i da kompanija Pionir 15 godina sarađuje sa Delta Agrarom i da je do danas ukupna semenska proizvodnja kukuruza koju su zajednički organizovali bila na više od 23.000 hektara, a proizvedeno je preko 70.000 tona i izvezeno više od 30.000 tona semena.


Raiffeisen banka:
Novi stambeni krediti

Ukoliko želite da dugoročno rešite svoje stambeno pitanje, pouzdanog finansijskog saveznika i najbolje rešenje možete pronaći u stambenim kreditima Raiffeisen banke, kažu u ovoj banci. Posebne pogodnosti obezbedićete ukoliko se opredelite za stambene kredite u dinarima, koje banka odobrava uz rekordno nisku kamatnu stopu na našem tržištu – nižu od pet odsto na godišnjem nivou, bez valutnog rizika. Uz to, ovaj kredit se odobrava u iznosu do 20 miliona dinara, sa rokom otplate do čak 30 godina.

Ako je vaš izbor stambeni kredit indeksiran u evrima, u Raiffeisen banci takođe možete dobiti sredstva po konkurentnim uslovima. Kao prva banka koja je domaćem tržištu ponudila stambene kredite, Raiffeisen banka poseduje bogato iskustvo i ekspertizu u ovoj oblasti, a njeni savetnici za stambene kredite će vam pomoći da odaberete model koji najviše odgovara vašim mogućnostima i potrebama, zaključuju u Raiffeisen banci.


AmCham:
Četvrto prolazno vreme

Reforma i poboljšanje efikasnosti državne uprave, predvidivost izmene poreskih zakona, smanjenje parafiskalnih nameta i reforma Poreske uprave, zatim reforme zdravstva i obrazovanja ključne su teme i ciljevi koje privreda očekuje od nove Vlade Srbije, prema istraživanju poslovne klime i poverenja investitora sprovedenom ovog leta među kompanijama članicama Američke privredne komore u Srbiji (AmCham). Istraživanje takođe ukazuje na potrebu za merama za olakšavanje spoljne trgovine, kao i stabilniju politiku zaštite životne sredine, dalje smanjenje sive ekonomije i uspostavljanje jednakih uslova poslovanja za sve, ali i veći fokus na e-Upravi kao načinu da se poboljša efikasnost administracije. Zaključci istraživanja su predstavnicima Vlade predstavljeni na konferenciji "Četvrto prolazno vreme", koju je AmCham organizovao po četvrti put. Da bi došlo do rasta, kompanije iz članstva AmChama izdvajaju neophodne preduslove: povećanje predvidivosti poreskog i neporeskog sistema uz reformu Poreske uprave, dalje smanjenje sive ekonomije, reformu državne uprave i što šire uvođenje e-Uprave, reformu zdravstva, mere za olakšavanje spoljne trgovine, reformu regulative zaštite životne sredine i reformu obrazovanja. Reforme koje su u istraživanju ocenjene kao uspešne su izmene Zakona o radu, smanjenje administracije za građevinske dozvole, smanjenje nesolventnosti kroz izmenu regulative stečaja i izvršenja, dok su kao najgore ocenjene reforma javnih preduzeća, nedavna reforma javnih nabavki i započeta pa napuštena reforma parafiskalnih nameta.


SBB:
Kupovina IKOM-a

Kompanija SBB, vodeći operator digitalne i analogne kablovske televizije, širokopojasnog interneta i fiksne telefonije u Srbiji, potpisala je ugovor o kupovini 100 odsto udela u kompaniji IKOM, čime nastavlja širenje svog poslovanja i mreže svojih korisnika. IKOM, jedan od vodećih kablovskih operatora u Srbiji, pruža usluge analogne i digitalne televizije, interneta i fiksne telefonije.

Zahtev za odobrenje transakcije je predat Komisiji za zaštitu konkurencije prema uobičajenim regulatornim propisima. "Ukrupnjavanje operatora je logičan korak na telekomunikacionom tržištu i trend u celom svetu. Zbog veličine i povezanosti u celom regionu, kao i daljih ulaganja United Grupe u mrežu i usluge, i korisnici IKOM-a će imati pristup najnovijim tehnologijama i sadržajima", izjavila je Jovana Lukić, direktor za odnose sa javnošću SBB-a.


Foundcenter Investment:
Najbolje biznis ideje

Konferencija Catch Pitch Challenge 2016, na kojoj će najboljim biznis idejama iz celog regiona biti dodeljeno milion evra, otvorena je u Jugoslovenskoj kinoteci. Na konferenciji će se nemačkim investitorima u naredna tri dana predstaviti najbolji među više od 800 projekata iz 32 zemlje. Nemački ambasador Aksel Ditman rekao je na otvaranju konferencije da je za razvoj srpske ekonomije ključan održiv razvoj i da na tome od 2000. godine zajednički rade Srbija i Nemačka. Ditman je podsetio da u Srbiji posluje više od 300 nemačkih investitora koji su kreirali više od 30.000 radnih mesta. Dejan Jocić, osnivač Foundcenter Investmenta, kaže da je interesovanje privrednika sa idejama bilo veliko i da to pokazuje da region ima potencijal, ali da mala tržišta mogu predstavljati prepreku. "Ovde su ogromni potencijali neiskorišćeni, a ljudi su se povukli jer je opšti utisak da kvalitet često nema pravu šansu. To je taj potencijal koji mi želimo da iskoristimo i odmah damo podlogu koja je zdrava i tržište koje je zdravo. Iz toga Srbija na kraju može da postane igrač koji nešto proizvodi i izvozi", kaže Jocić.


Erste banka:
Na novi način do kredita

Istraživanje Erste banke pokazuje da 97 odsto ispitanika koristi internet najčešće kod kuće, dok oko 30 odsto pristupa internetu u restoranu ili kafiću. Takođe, ispitanici su naveli da internetom najviše krstare u večernjim satima. Oko tri četvrtine ispitanika navelo je da bi koristilo uslugu podnošenja zahteva putem interneta, a brzina i praktičnost navedene su kao najveći aduti. Vođena željom da korisnicima omogući da vreme provedu kvalitetnije, Erste banka je u svoju ponudu uvrstila onlajn keš kredit i kredit za refinansiranje, sa olakšanom procedurom za prijavljivanje. Osim jednostavnijeg procesa, niža je i kamatna stopa u odnosu na onu koja se može dobiti u filijali. U ovim pogodnostima moći će da uživaju svi korisnici bankarskih usluga, bez obaveze prenosa zarade, a kamatna stopa niža je do jednog procentnog poena. Do sada je putem posebnog mikrosajta bilo omogućeno onlajn kreiranje četiri vrste računa u Erste banci, otvaranje e-bankinga i m-bankinga.


LUKOIL Srbija:
Četvrt veka

Lukoil Srbija AD, ćerka-preduzeće Pao Lukoil, sa 113 aktivnih maloprodajnih objekata zauzima drugo mesto po broju benzinskih stanica na tržištu Republike Srbije, saopšteno je iz ove kompanije na obeležavanju 25 godina rada u Srbiji. Srpsko tržište je u okviru poslovanja ove multinacionalne kompanije određeno kao jedno od važnih, pa su do obeležavanja godišnjice realizovane mnoge važne investicione etape. U poslednje dve godine realizovan je investicioni program u vrednosti preko 16 miliona dolara na modernizaciji, povećanju privlačnosti aktiva, benzinskih stanica, te usmerenosti na klijenta. Praktično su u potpunosti automatizovani biznis-procesi, a uvođenjem programa lojalnosti za fizička lica unapređena kultura usluživanja klijenata. Od septembra 2016. u ponudi je gorivo premium klase ECTO Sport, evro bezolovni benzin sa 98 oktana za one koji žele sportski stil vožnje. U 2015. godini kompanija je u budžet Republike Srbije uplatila 10.641.000 dinara.


 

POŠALJI KOMENTAR REDAKCIJI ODŠTAMPAJ TEKST