foto: aleksandar dimitrijević / blic
RADO VIĐENI U LAKTAŠIMA: Svetlana Ceca i Veljko Ražnatović

Specijalne i paralelne veze >

»Zlatni dečaci« u Laktašima

Banjalučka policija će, prema poslednjim napisima ovdašnjih medija, podnijeti krivičnu prijavu protiv Ražnatovića i još najmanje petorice mladića zbog sumnje da su učestvovali u masovnoj tuči u centru Laktaša. Nepovjerljivi građani pak smatraju da bi sve moglo da ostane samo na narušavanju javnog reda i mira, kao i da ovaj obračun nije okončan

Za "Vreme" iz Banjaluke

Laktaši, malo mjesto nadomak Banjaluke, uveliko i u poslednjih nekoliko decenija poznato po prvom čovjeku Republike Srpske Miloradu Dodiku, ovih dana dospjelo je u žižu javnosti, i po obračunu grupa mladića u kojima su između ostalih sudjelovali i Veljko Ražnatović, sin folk pjevačice Cece Ražnatović, i Miloš Ećim, sin bivšeg zamjenika načelnika Centra državne bezbjednosti RS – Banjaluka. Zbog ove tuče banjalučka policija trebalo bi da podnese krivične prijave protiv Ražnatovića i još pet sudionika laktaškog obračuna. U ovdašnjoj javnosti malo ko vjeruje u ovu mogućnost.

MAMIN SIN: Veljko Ražnatović došao je u Banjaluku 2015. godine da studira: studij psihologije u Beogradu zamijenio je privatnim fakultetom za menadžment i ekonomiju.

"Veljko ima dosta prijatelja u Banjaluci i često je odlazio tamo. Sviđa mu se atmosfera, ljudi, sve. Ispisao se sa psihologije i upisao tamo fakultet za menadžment i ekonomiju. Ja sam ga, naravno, podržala da ode tamo i studira", izjavila je tada Svetlana Ražnatović i naglasila kako njen sin u Banjaluci živi sa "dobrim drugom te da su svi njegovi drugari fini i dobri momci".

"Nemam za šta da brinem, a meni kao majci je najvažnije da mi je dete dobro, a po Veljku vidim da je veseo, srećan i nasmejan, što znači da je napravio pravi korak", govorila je prije dvije godine folk pjevačica, ističući kako i sama voli Banjaluku.

Svetlana Ražnatović ima dobre poslovno-privatne veze sa Miloradom Dodikom, predsjednikom Republike Srpske, ali i više nego dobre odnose sa ostalim entitetskim funkcionerima. Pjevala je na završnom mitingu Saveza nezavisnih socijaldemokrata 2010. godine, a bila je i specijalna gošća na svadbi Dodikovog sina. Tada je Dodik u Bijeljinu, dokle je Ceca sa prijateljem stigla automobilom, poslao privatni avion kojim je folk diva došla do obližnjeg aerodroma u Mahovljanima.

TATIN SIN: Tuči u Laktašima prethodile su, prema svedočenju bliskog prijatelja iz kruga mladića sa kojima se Ražnatovićeva grupa sukobila, upravo jedna lokalna prepirka i tuča od prije nekoliko mjeseci, u kojoj je deblji kraj izvukao upravo Ražnatovićev kum Miloš, sin Ljubana Ećima.

Ljubana Ećima uhapsio je MUP Srbije krajem 2007. godine pod optužbom da je sa još četvoricom privedenih pripadao međunarodnoj kriminalnoj grupi, koja je na "teritoriji Srbije, BiH, Hrvatske, Makedonije, Češke i Švajcarske švercovala drogu i vršila druga krivična djela sa elementima nasilja". Policija je prilikom pretresa stanova uhapšene petorke u Beogradu pronašla 48 kilograma heroina, četiri kilograma kokaina, više falsifikovanih isprava i 210 hiljada evra, te pištolje marke škorpion i bereta, lovačku pušku, 1400 grama eksploziva i veću količinu municije i hladnog oružja. Prema tadašnjim pisanjima banjalučkih novina, na jednom pištolju bilo je ugravirano "za komandanta Arkana". Zbog nedozvoljenog držanja i nošenja oružja, te falsifikovanja dokumenata, Ljuban Ećim je u Beogradu 1. marta 2010. godine osuđen na 28 mjeseci zatvora. Tužilaštvo je odustalo od optužbe protiv Ećima za kriminalno udruživanje i trgovinu narkoticima. Ećim je bio blizak saradnik Milorada Lukovića Legije i kum Željka Ražnatovića Arkana. Bio je osumnjičen da je pokušao ubiti Biljanu Plavšić, koja ga je 1997. godine smijenila sa mjesta zamjenika načelnika Centra državne bezbjednosti pod sumnjom da je umiješan u šverc cigareta i druga krivična djela, među kojima i prisluškivanje tadašnje predsjednice entiteta Biljane Plavšić. Ećim je bio dovođen u vezu i sa prijetnjama smrću Dodiku u vrijeme dok je ovaj bio predsjednik Vlade Republike Srpske.

Iako su mnogi tada bili uvjereni da je ovaj bivši debeovac hapšenjem u Srbiji 2007. godine završio svoju "patriotsko-dilersku karijeru sa rukama punim droge, deviza, eksploziva i naoružanja", Ljuban Ećim se ukazao u banjalučkoj javnosti u predvečerje obilježavanja Dana Republike Srpske u januaru 2012. godine, kada je doveden u vezu sa Boškom Stanišljevićem, koji se dobrovoljno predao policiji i priznao da je on sakrio oružje u banjalučkoj dvorani "Borik" radi dalje preprodaje.

A onda je na scenu stupio Ećimov sin Miloš. Prije nekoliko mjeseci na jednoj privatnoj slavi došlo je do sukoba između jednog od momaka sa laktaške opštine Danijela Rogića sa Milošem Ećimom, pri čemu je mlađi Ećim izvukao deblji kraj. Nakon toga uslijedio je telefonski poziv od Ećimovih prijatelja, u kojem su tražili da izađu na piće sa mladićem koji je tada pretukao Miloša Ećima. Mladić nije bio raspoložen za odlazak na piće i tad je rekao da ne vidi razlog zašto bi to uopšte radio. Nakon takvog odgovora, uslijedio je prijedlog od ekipe mladog Ećima da se nađu kako bi se potukli. Druga grupa je prihvatila prijedlog za tuču uz dogovor da svako od ovih momaka koji su razgovarali telefonom povede svoju ekipu. Prijedlog laktaških momaka bio je da se potuku na parkingu kod restorana "Jezero", koji je nekada bio u vlasništvu Slavka Roguljića. Ećimova grupa prihvatila je ovaj izazov samo pod uslovom da se tuča odigra na parkingu u Laktašima kod hotela "San", koji je udaljen tek nekih stotinjak metara od sjedišta policije. I tako je tuča bila dogovorena za ponedjeljak naveče 3. aprila.

OBRAČUN NA PARKINGU: "Dalibor Rogić poveo je svoje prijatelje džudiste, dok je Ećimova ekipa došla u sastavu nekih šest momaka, među kojima se nalazio i Veljko Ražnatović", ispričao je pozadinu ovog događaja jedan mladić, očevidac događaja ujedno blizak laktaškoj grupi. Prema njegovom svjedočenju, Veljko Ražnatović je izašavši iz auta bejzbol palicom, koja je bila obmotana bodljikavom žicom, udario Peru Zolaka, koji se slučajno zatekao u tuči, pošto je vidio da mu je i brat jedan od sudionika. Inače je bio u parku sa djevojkom. U to vrijeme u parku, a samim tim i na licu mjesta, šetali su brojni građani ili su išli na rekreaciju u hotel.

"U trenutku kada se zakuhalo, iz obližnjeg kafića istrčala je grupa ljudi, a onda je jedna starija osoba, za koju mislim da pripada obezbjeđenju Veljka Ražnatovića, pucala tri puta u zrak. U svakom slučaju, bio je sa mladim Ražnatovićem", rekao je u izjavi za "Vreme" mladić blizak laktaškoj grupi, a koji je zatražio da mu se ne objavljuje ime. U trenutku dolaska policije svi učesnici tuče su se "razbježali kao zečevi", na asfaltu su ostali tragovi krvi i čahure.

"Tokom kriminalističke obrade utvrđeno je da su se mladići međusobno fizički sukobili, nakon čega se sumnja da je jedan od njih pucao iz vatrenog oružja. U sukobu su povrijeđena dvojica i njima je ukazana ljekarska pomoć", bila je prva zvanična izjava portparolke Centra javne bezbjednosti Banjaluka Marije Markanović.

RAZLIČITE VERZIJE: Priče su se razlikovale u zavisnosti od toga iz koje grupe su dolazile.

Najprije su uhapšena četiri člana laktaške grupe, koji su i sami otkrili učesnike iz protivničke skupine. U prvoj reakciji nakon obračuna, advokat Darko Kremenović, koji zastupa neke od učesnika ovog događaja, isticao je kako Veljko Ražnatović u ponedjeljak naveče nije bio ni u Banjaluci ni u Laktašima. "Pripremajući odbranu, tražio sam izjave od učesnika grupe za koju se tvrdi da ju je navodno vodio Ražnatović, i oni su mi potvrdili da on sto posto nije bio to veče s njima", izjavio je Kremenović. On je dodao da je ovdje bilo riječi o "običnom sukobu koji se dešava svaki dan".

"Pažnju javnosti privuklo je jedino ime Veljka Ražnatovića, koji tvrdi da nema veze sa događajem. U ovom obračunu je najvjerovatnije korišćen pištolj ‘plašljivac’, tako da je isključena upotreba vatrenog oružja", pojašnjavao je Kremenović.

Istovremeno su već tada pohapšeni članovi laktaške grupe prstom uprli u Veljka Ražnatovića tvrdeći da valjda znaju s kim su se tukli. Građani Laktaša nisu krili ogorčenje posredstvom društvenih mreža na kojima je danima vođena žestoka rasprava.

"Molim te, ‘idi dok si mlad’ nazad u svoj Beograd. Idi u Beograd pa tamo pucaj, ako se uopšte usudiš tamo pucati jer si manji od makova zrna. Idi, jer sam zgrožena i ne mogu se čudom načuditi gdje mi to živimo", napisano je na stranici "Mladi Republika Srpska".

Veljko Ražnatović je sutradan sam otišao u policijsku stanicu i potvrdio da je ipak u kritično vrijeme bio na mjestu obračuna. Prema drugoj izjavi advokata Kremenovića, a i samog Ražnatovića, mladić nije učestovao u tuči, već je samo došao da preveze druga, koji se obračunavao sa Laktašanima. "Pozvao me drug da dođem po njega u Laktaše, i kada sam došao, zatekao sam ga u tuči. Udarali su ga neki mladići. Uspeo sam da ga odvojim i odvezem", izjavio je Ražnatović u policijskoj stanici. U izjavi je naveo da je došao na parking u Laktašima automobilom ‘mercedes ML’, kojim se i udaljio pošto je ‘izvukao’ druga.

Sarajevsko "Oslobođenje" u svojoj verziji događaja navodi kako je Miloš Ećim pucao iz pištolja i da je "protivnicima prijetio kako će ih poubijati". Prema istim navodima ovog lista, napadači su se razišli pošto ih je Veljko pozvao da uđu u auto pozivom "tigrovi, sjedajte u auto".

Policija tereti Ražnatovića za nasilničko ponašanje, a učesnici iz protivničke skupine tvrde da je učestvovao u tuči i jednog momka udario bejzbol palicom. Njegovu ekipu terete za pucnjavu.

Epilog tuče, koja je izazvala veliku pažnju javnosti, jesu prijave protiv nekoliko mladića. Banjalučka policija će, prema poslednjim napisima ovdašnjih medija, podnijeti krivičnu prijavu protiv Ražnatovića i još najmanje petorice mladića zbog sumnje da su učestvovali u masovnoj tuči u centru Laktaša. Među njima i Miloša Ećima. Nepovjerljivi građani pak smatraju da bi sve moglo da ostane samo na narušavanju javnog reda i mira, kao i da ovaj obračun nije okončan. Među njima već kruže priče o tome kako je neko pokušao da zataška cijeli slučaj, te navodno da su policajci mladićima iz Laktaša cijepali iskaze tražeći od njih da napišu kako mladi Ražnatović nije bio među napadačima. Neke od njih zvali su advokati i roditelji napadača tražeći da promijene iskaze.


 

POŠALJI KOMENTAR REDAKCIJI ODŠTAMPAJ TEKST