foto: tanjug

Autor

tv manijak >

Vidoviti Evropljani

Promenu prema EU će doneti ovdašnji tradicionalisti, konzervativci koji su, kako Palma reče, sa Ivicom Dačićem 2008. godine prelomili i okrenuli se ka Evropi

Postoje momenti kada se pitate da li ste neku poruku sa televizije dobro čuli, da li je u pitanju šala ili ste jednostavno toliko ograničenog uma da ne možete da shvatite šta vam neko poručuje putem masovnog medija.

Palma je tako po izboru Prve evropske kuće postao jedan od dobitnika priznanja Najevropljanin. On se u ime nagrađenih obratio javnosti i opisao razvoj lokalne samouprave u Jagodini. Ipak, odbio je cveće, odnosno prosledio ga je jednoj od prisutnih dama, a plastično je opisao svoj odnos prema „evropejstvu" kao originalnu kombinaciju naše tradicije i evropskih vrednosti. Glavna razlika je što naši domaćini za razliku od onih na Zapadu vole da im deca ostanu i žive u zajednici sa roditeljima umesto da sa 18 godina odlaze od kuće. Ta utopijska vizija Srbije kao porodične zadruge u 21. veku naterala me je da se zamislim – i shvatim da je nagrada ipak stigla u prave ruke. Logika je veoma jasna, jer promenu prema EU će doneti ovdašnji tradicionalisti, konzervativci koji su, kako Palma reče, sa Ivicom Dačićem 2008. godine prelomili i okrenuli se ka Evropi. Da se ne zanosimo mnogo, među „evropskim" desničarima Palma će upoznati mnogo prijatelja i istomišljenika. Nažalost, savremena evropska politička scena bliža je Palmi nego nekakvim levičarima, mondijalistima i liberalima.

Sledeći transfer blama osetio sam kada je na televiziji Happy, tamo gde inače najviše voli da gostuje predsednik Vučić, voditelj Marić okupio sve vračeve, iscelitelje, jurodive, teoretičare zavere, kuse i repate ne bi li ta paranormalna Srbija, ovako na kraju godine, mogla da nam ulije nadu kako će biti bolje. U toku iste emisije, uspeli su da raskrinkaju zvaničnu medicinu, farmakomafiju, pronađu lek za rak i u glavnim crtama opišu buduće kataklizme, terorizme i verske ratove na planeti. U samo jednoj emisiji „Ćirilice", priznaćete, nije malo. Tu vrstu univerzalnih rešenja i vizija u ovoj zemlji može da ponudi (osim ove Marićeve specijalne grupe eksperata) samo Predsednik. Od literature bih zainteresovanima preporučio standardno novogodišnje izdanje „Trećeg oka" koje već najavljuje integralni pogled na neposrednu budućnost kroz anketu sa najpoznatijim astrolozima, vidovnjacima i belim magovima u zemlji i regionu.

Danas se samo vidovitima ukazuje tačan iznos rasta BDP-a, numerološkom analizom se dolazi do tačnog broja sledećeg poglavlja, koje ćemo otvoriti tokom pregovora, odrediće se jasno kao dan procenat podrške na lokalnim izborima u Beogradu, a sigurno će se ukazati i lik nekog od velikih investitora. Možda sam samo malkice popizdeo tokom „Ćirilice" kada je jurodiva ekipa naše lekare počela da naziva ubicama, jer ne prihvataju alternativne metode. Bilo je takođe vidljivo da je čak i voditelj u jednom trenutku shvatio da je đavo odneo šalu, a onda je razgovor skrenuo u drugom pravcu. Da podsetim, u našoj zemlji je kažnjivo da se propagira ili praktikuje svaki oblik proricanja ili vračanja, a ovde je to na najgrublji način promovisano na televiziji sa nacionalnom pokrivenošću – i nije prvi put! Niko do sada nije reagovao, niti se ogradio od izrečenog – paranormalna Srbija je opet pobedila!

Kada smo kod kršenja pravila koje čine emiteri, danima sam bio u velikoj dilemi dok sam na televiziji O2 gledao nekakvu emisiju koja prikazuje primere sulude vožnje u Rusiji, a sve je zabeleženo snimcima kamera u automobilima. Jedna mala ograda od prikazanog sadržaja je objava da u prikazanim sudarima niko nije poginuo i da tako ne treba voziti. Ipak, duboko verujem da je efekat ove tragične TV burleske upravo suprotan. U popodnevnom terminu prikažete primere neverovatne bahatosti, ludila i agresivnosti u saobraćaju i verujete da će gledaoci da se nasmeju i ubuduće voze strogo poštujući saobraćajne propise. Oće malo sutra! Činjenica što niko nije izgubio život ne može biti alibi, a sva psihološka istraživanja govore upravo suprotno. Najjači efekat na gledaoce ostavljaju video-klipovi i poruke u kojima su prikazane najstrašnije posledice neodgovornog ponašanja u saobraćaju. Čak sam od gospodina Okanovića iz Komiteta za bezbednost saobraćaja čuo za japansku poslovicu koja kaže da „što više krvi bude u spotovima, to manje krvi bude kasnije na ulicama".

Na kraju, primetio sam kako su predsednik Srbije i predsednik SAD gotovo istovremeno izveli identičan medijski manevar. Kada želite da svi govore samo o vama, kada želite da neprekidno obraćaju pažnju samo na vas, kada zabrljate u ovoj dimenziji, pardon, ako niste zadovoljni rezultatima u ovoj dimenziji – promenite je! Tramp je iz frke koju je prouzrokovao pričom o Jerusalimu pobegao tako što je svečano potpisao početak novog svemirskog programa – biće ponovo Amerikanaca na Mesecu i Marsu! Idemooo na Mars, što bi rekao Đogani, a pošto kod nas narod kuka kako nema para, Vučić je počeo sa intenzivnom gradnjom stanova za bezbednosni sektor. Ne za prosvetare (oni štrajkuju i ne kapiraju dualno), ne za zdravstvene radnike (oni truju narod, što bi rekle vidovite kolege kod Marića), već samo za sektor sile i prinude – oni će to valjda umeti da cene.


 

POŠALJI KOMENTAR REDAKCIJI ODŠTAMPAJ TEKST