Jedan od hitova ovogodišnjeg sajma potrošačke tehnologije u Las Vegasu bila je klozetska šolja s kojom možete da razgovarate. Nema tu baš neke velike razmene mudrosti, suština je da na kraju "posla" koji ste obavili naredite ovom pametnom uređaju šta treba da uradi. Što se obično svodi na ispiranje, odnosno puštanje vode. Većina novinara je ovaj eksponat iskoristila za vežbanje duhovitosti i domišljatosti, jer zašto bi, pobogu, ikome bilo teško da potegne lanac ili pritisne polugu što proizvodi isti efekat na manje pametnom vodokotliću?

Ako delite takav stav, onda sigurno nikada niste bili u Japanu gde je tehnologija toaleta dovedena gotovo do savršenstva. Ko god je tamo bio potvrdiće kako se prijatno iznenadio tapaciranom daskom sa ugrađenim grejačima, koja ispušta paru i vodu, čisteći i korisnika i šolju na najprijatniji način. Nevolja je samo što neuki stranci ne umeju da pronađu pravo dugme na upravljaču, koji liči na onaj za televizor. A nije mala sramota zvati sobara da vam to objasni naknadno, još gore ako ste se japanizovanom "vodenom ostavom" (kako je lepo Englezi nazvaše) poslužili u nečijem domu pa ne biste da je ostavite u neredu.

E, tu na scenu stupaju lični roboti, prave zvezde CES-a 2018. Većina velikih tehnoloških kompanija predstavila je svog (Amazon, LG, Samsung, Soni, Majkrosoft...). Ovaj robot, odnosno digitalni asistent ili batler, nije ni nalik zvezdama Ratova zvezda. Češće liči na blutut zvučnik i osnovna mu je funkcija da komunicira sa drugim uređajima u kući, budući da njihova upotreba postaje sve komplikovanija. U slučaju toaleta, dovoljno bi bilo da svom robotu kažete šta želite da uradi pametni toalet i da mu ovaj naredbu prenese na mašinskom jeziku. Ako pak ustanovi da mu u blizini nije nikakav pametni ve-ce s kojim može da popriča, robot bi vas uputio na primerenu ručnu metodu, pretpostavljam.

Izgleda da su inženjeri shvatili da su mogućnosti uređaja prevazišle ono što prosečan čovek može da razume i lako nauči, kao i da većina nas ne ume ni da ih podesi. I da je znatno lakše napraviti nov uređaj koji će posredovati između nas i tehnologije, pamteći pritom naše navike, boju glasa i karakter. Umesto da se mučite sa digitalnim kafe-aparatom trošeći silno vreme i patrone u nastojanju da napravite kafu po svom ukusu, vaš robot će uređaju objasniti kakvu tačno kafu volite. Uključivaće grejanje pred vaš dolazak ili buđenje, grejaće vodu u bojleru taman na vreme balansirajući između vašeg komfora i ekonomičnosti.

Ima tu i preterivanja. Recimo, (opet!) japanska firma Sedam sanjara (Seven Dreamers) napravila je robota koji vam slaže garderobu. Posao jeste smoran, ali ne toliko da biste kupili ormar od 16.000 dolara da to radi umesto vas. Doduše, postoji i jeftinija verzija (800 dolara, FoldiMate), ali ima manu jer morate sami da mu dodajete komad po komad.

S druge strane, Mercedes je napravio sopstvenog robota i jedino njega možete da koristite u njihovim automobilima. Imaju svoje razloge što ne žele da se prilagođavaju drugima, recimo jer onda ne mogu da garantuju kvalitet i punu bezbednost. Takav peh, da ih robot na prezentaciji na CES-u ne sluša, dogodio se šefovima Sonija i LG-ja. Za sada nije predstavljen model koji proradi kada mu podviknete.


 

POŠALJI KOMENTAR REDAKCIJI ODŠTAMPAJ TEKST