Svuda u svetu pare i politika moćnima i bogatima omogućavaju da izvrdaju odgovornost

Sa približavanjem tog "istorijskog dogovora" Srba i Albanaca, u Srbiji je sve teže na televiziji razlikovati gde prestaje politika, a počinje estrada. Dve omiljene i najčešće ponavljane floskule su "neodrživost statusa kvo" u svim informativnim emisijama i "do sada neviđene pripreme za Zadrugu 2" u programima Televizije Pink. U oba slučaja vidimo da su akteri i glavni protagonisti zapeli iz sve snage da završe pripreme i razrade ono što bismo mogli da nazovemo – scenariom i dramaturgijom događaja.

Predsednik Vučić je sveprisutan u želji da prikaže sve prednosti dijaloga sa Prištinom, ali i da preventivno ocrni čak i najmanje pokušaje opozicije da ga kritikuje. Kao kanal za prikazivanje svih prednosti "dogovora" upravo koristi televizije Pink, Happy i Studio B. Doleću novi avioni na Batajnicu, baš ovih dana, diplomatska ofanziva je u toku, Angela Merkel ne dozvoljava promenu granica, ali Amerikanci namiguju, lomi se i Makron, a on je sada glavni. Sa druge strane, ako ostane "status kvo" ili "zamrznuti konflikt", počinje apokalipsa, ne samo za Srbe na Kosovu, već i za ostatak Srbije. Platićemo previsoku cenu, niko ne zna tačno koliku, ali je bez sumnje ogromna. Tek ove nedelje, sa mapa Marka Đurića i Milorada Dodika, saznali smo da su Srbi prognani sa Kosova, da ih tamo praktično ni nema. Nije bez uticaja ni pominjanje Nobelove nagrade za mir, koju bi, navodno, mogli da dobiju potpisnici i posrednici u ovom sporazumu. Time bi se nesporno odalo priznanje Vučiću, a valjalo bi i Tačiju zbog eventualnih optužbi za zločine na Kosovu. Da se ne lažemo, rado bi se zakitili i posrednici u Briselu.

Mogu da razumem ovu pripremu javnosti za neprijatne vesti, ali priznajem da se želudac ipak okrene kada počinje mazanje blatom svih onih koji se drznu da naglas izraze sumnju da će se desiti neka vrsta neformalnog priznanja Kosova, a da Srbija zauzvrat neće dobiti ama baš ništa. Tako je, recimo, otac Sava Janjić postao Tačijev saradnik, izdajnik i neko ko godinama radi protiv srpskih interesa. Od Srba na Kosovu i Metohiji zahteva se unisona podrška ili pak automatski bivaju ocrnjeni kao izdajnici. Pomenuti Sava Janjić danas prolazi medijskog toplog zeca kojeg je vlast priredila ubijenom Oliveru Ivanoviću pred lokalne izbore na Kosovu.

Drugi deo ove potemkinovske scenografije ili kako se to kaže na Pinku, "televizijskog imaginarijuma Željka Mitrovića" gradi se u Šimanovcima, gde se pripremaju projekat i scenario za medijsku i estradnu anesteziju građana u Srbiji. Kodno ime projekta je "Zadruga 2" a suštinu novosti možemo opisati sloganom "brže, jače, bolje". Gledaoci će videti 50 takmičara i tri epohe: 16. vek, današnjicu i blisku budućnost. Da je samo 14. vek u pitanju, imali bismo Kosovo – juče, danas i sutra. U Zadruzi pregovore vodi Željko Mitrović čije estradno ime je "Veliki šef". U prošlom serijalu je njegov namesnik među takmičarima bio majmun, a ko će prenositi naređenja u "Zadruzi 2", još ne znamo. Pink u Šimanovcima gradi more, materijalizujući još jednu ideju – o kanalu od Beograda do Soluna. A smejali ste se Tomi Nikoliću! Dvesta dunđera gradi kompleks, kao da je Stefan Nemanja u pitanju, jer dovedeni su čak iz primorskih krajeva i Italije. Mitrović pravi TV zadužbinu koja će grandioznošću postići grandiozne šerove i zalepiti milione gledalaca za male ekrane. Stigli su i oldtajmeri, flota plovila i moj favorit – džet letelica kao prevozno sredstvo budućnosti. Tim letelicama, a ne repariranim ruskim MiG-ovima 29, Veliki šef će slati fermane zadrugarima.

Iz svega što do sada znamo, možemo samo da zaključimo da se intenzivno pišu ta dva scenarija koja su očigledno prepletena. Obojici autora zaista treba odati priznanje jer su do sada pokazali da fantastično koriste medije za manipulisanje sa gledaocima/biračima. Međutim, iza grandioznih kulisa i istorijskih dogovora ostaje prosta i nepromenjena suština. Ma kako upakovali i ulepšali scenografiju, u "Zadruzi 2" će se, da izvinite, svađati i jebuckati nekakav estradni polusvet, dok će u pregovorima o Kosovu stranci tražiti od nas da priznamo da smo ga izgubili. Zato valjda nema te ružičaste oblande dovoljno jake da se prenebregne neprijatna istina.

Dobro, ako već ne možemo da utičemo na te velike, istorijske procese i velike vašare na Pinku, mi ipak propuštamo da reagujemo kada je u pitanju naša svakodnevica. Za Preobraženje je notorni predsednik opštine Brus Milutin Jeličić Jutka postao počasni i zaslužni građanin Brusa, iako je kroz iglene uši, uz jurenje rupa u zakonu, izbegao gonjenje po službenoj dužnosti za seksualno uznemiravanje nekoliko žena koje su bile zaposlene u opštinskoj upravi. Tim hrabrim ženama je preostalo da ga sada privatno tuže – možete misliti kako će izgledati ti procesi.

Okej, svuda u svetu pare i politika moćnima i bogatima omogućavaju da izvrdaju odgovornost. Međutim, ovog vikenda je u Americi održana premijera novog filma u kojem glavnu ulogu igra Kevin Spejsi. Njegov prošli film je tokom prvog vikenda premijernog prikazivanja zaradio 20 miliona dolara. Međutim, ovog vikenda novi film je zaradio 126 dolara i u celoj Americi je prodato ukupno 10 karata. Publika je bojkotovala film, bez obzira što Spejsi nije osuđen već samo osumnjičen da je seksualno zlostavljao mlađe kolege. U anketama iz Brusa sugrađani su branili Jutku, a među njima su bile i žene, pa je izostala i elementarna ženska solidarnost. Na dodeli priznanja Jutki nije bilo predstavnika ni predstavnica nijedne organizacije u Srbiji koja se bori za prava žena. Jutka ispade jači od Kevina Spejsija, pa je onda valjda jasno što ćemo narednih meseci svi skupa gledati realizaciju velikih scenarija koji će nas nasmejati i rasplakati!


 

POŠALJI KOMENTAR REDAKCIJI ODŠTAMPAJ TEKST