foto: isp
MIRAN AMBIJENT ZA RAD: Biblioteka istraživačke stanice i petnička crkva u pozadini

Petnica u 2019. godini >

Svake godine nam treba podrška

Već nekoliko godina postoji ideja da Petnica dobije astronomsku i klimatološku opservatoriju na obližnjem brdu Rogljević. Napravljen je i projekat, ali još nisu pronađeni donatori koji bi pomogli u izgradnji ovog potpuno inovativnog prostora u kojem bi mladi iz Srbije mogli da se bave ozbiljnim istraživanjima

Nećemo te štedeti – mnogo eksperimenata, rada na terenu, prekopavanja knjiga, nerviranja zbog grešaka. Ne boj se rupa u znanju, postavljanja "glupih pitanja". Tražimo zainteresovanost i intelektualne sposobnosti, a ne samo ocene. Čeka te samostalni rad na zadacima koji nisu očišćeni od problema. Moraš biti spreman da mnogo i intenzivno radiš. Uslov je da znaš makar jedan strani jezik i da si solidno pismen. Želimo samoinicijativu, komunikativnost, snalažljivost, kreativnost… Plašljivi, stidljivi, zatvoreni u sebe i nesamostalni STOP. Ako nisi spreman da bez predrasuda prihvatiš višenacionalno i višekulturno okruženje, bolje je da se ne prijavljuješ. Ne oslanjaj se na urgenciju roditelja, njihov materijalni status, poreklo i politička ubeđenja.

Ovako izgleda samo delić uputstva za učenike iz konkursa za obrazovne programe Istraživačke stanice Petnica namenjene srednjoškolcima u 2019. godini. Konkurs je otvoren do 26. novembra. Učenici koji budu imali sreće da zadovolje stroge uslove konkursa, selekciju i veliku konkurenciju vršnjaka iz cele bivše Jugoslavije, imaće privilegiju da u zavisnosti od ličnih afiniteta pohađaju neki od brojnih programa. "Petnički eksperiment" je najveći obrazovni eksperiment i inovacija u domaćem obrazovanju u poslednjih stotinu godina, koji je dosad obuhvatio više od 50.000 učenika. Ova ustanova je stekla veliki ugled zahvaljujući inovativnim metodama rada, kao i zbog izvanrednih rezultata u otkrivanju mladih talenata i podršci njihovom kvalitetnijem obrazovanju i razvoju.

Preko 800 stručnih saradnika sa više od 100 fakulteta i instituta su gostujući predavači, mentori ili savetnici, a među njima je sve više bivših polaznika. Zato je Petnica, nakon 36 godina rada, na mapi evropskih obrazovnih institucija obezbedila mesto vodeće vanškolske institucije za rad sa mladima koji vole nauku i tehnologiju.

Nikola Božić, programski direktor Petnice, kaže da interesovanje za programe Petnice poslednjih desetak godina stalno raste. Ne samo za programe za srednjoškolce nego i za osnovce i studente. Zanimljivo je da je interesovanje učenika uravnoteženo i da je podjednak broj kandidata za prirodne, društvene i tehničke nauke. "Trend rasta imamo i sa učesnicima koji dolaze iz Hrvatske, Slovenije, Bosne i Hercegovine, Crne Gore i Makedonije. Već imamo najave da se u Mariboru i Ljubljani, na primer, učenici uveliko spremaju za prijavljivanje", otkriva Božić.

Petnica je namenjena učenicima od 14 do 19 godina koje interesuju astronomija, fizika, elektronika, računarstvo, matematika, biologija, hemija, geologija, medicina, sociologija, antropologija, psihologija, istorija, lingvistika, arheologija ili grafički dizajn. Jedan deo programa i seminara namenjen je osnovcima, studentima, ali i nastavnicima osnovnih i srednjih škola koji žele da se upoznaju sa novim metodama i sadržajima naučne nastave. Istraživačka stanica Petnica rado deli svoja iskustva i sa nastavnicima iz Slovenije, Hrvatske, Makedonije, Rusije, Izraela…

Prema Božićevim rečima, Petnica stalno razmišlja o inoviranju svojih programa i opreme sa kojom radi, kako bi držala korak sa razvojem nauke. Tako je bilo i nakon velike izgradnje i opremanja 2012. godine kada se došlo na ideju da Petnica dobije astronomsku i klimatološku opservatoriju na brdu Rogljević, odmah iznad Istraživačke stanice.

"Projekte imamo, osmislili smo i koncept programa koji bi se realizovao, ali još nismo našli donatore koji bi pomogli u izgradnji ovog potpuno inovativnog prostora u kojem bi mladi iz naše zemlje mogli da se bave ozbiljnim istraživanjima u ovim veoma aktuelnim oblastima", navodi Božić.

TREĆINA OD DRŽAVE: Ako je verovati Guglu, veće probleme sa finansijama koji bi uznemirili domaću javnost i sve njene bivše polaznike koji rade po celom svetu, Petnica je poslednji put imala 2016. godine. Tada su, zbog višemesečnog odlaganja Ministarstva prosvete da potpiše ugovor o podršci Petnici, neki njeni programi redukovani i otkazani.

Prema rečima Božića, kada ste nezavisna institucija koja više od 36 godina pokazuje da je njen obrazovni model uspešan i kvalitetan, onda bi neko rekao da je lako obezbediti sredstva za podršku Petnice.

"Istina je malo drugačija, jer se ugovori sa državom i sa bilo kojom kompanijom sklapaju najduže na godinu dana. Zbog toga je na nama da svake godine iz početka dogovaramo i podršku privrede i podršku države", objašnjava Božić.

Godišnja realizacija programa za oko 2000 učesnika u 20 naučnih disciplina, sa smeštajem i ishranom, održavanjem naučne opreme, obezbeđivanjem hemikalija i potrošnog laboratorijskog materijala i realizacijom aktivnosti košta oko 100 miliona dinara. Da bi se programi realizovali na još boljem nivou i u punom obimu, potrebno je oko 150 miliona dinara. Država u svemu ovome učestvuje sa oko 35 odsto, domaće kompanije i sponzori sa oko 30 odsto, međunarodni projekti i strane donacije čine oko 25 odsto dok je doprinos malih donacija bivših polaznika oko 10 odsto.

"Upravo smo prateći međunarodne trendove ponovo osnažili Fond Petnica sa ciljem da omogućimo i velikom broju naših alumnista da nam pomognu kroz svoje male i srednje donacije, a da tako ostanu u vezi sa Petnicom", otkriva Božić. Zato će naredna 2019. godina, prema planovima menadžmenta Petnice, biti posvećena pozivanju nekadašnjih polaznika da se makar simboličnim iznosom pridruže Fondu Petnica.

ZNAČAJNA PODRŠKA NIS-A: Ohrabruje to što je sve više kompanija koje prepoznaju potrebu za podrškom Istraživačkoj stanici Petnica. Tu su i strane kompanije, među kojima i one koje nemaju predstavništva u Srbiji.

Uprava Petnice se trudi da svim partnerima objasni da je partnerstvo višeslojno i da ne treba da se zasniva samo na finansijama. Tako, u Petnicu iz kompanija često dolaze predavači ili kompanije obezbeđuju mentore i podršku u opremi za mala istraživanja polaznika. "Znamo da je mnogima najlakše da pošalju novac, ali se mi trudimo da partnerstvo sa Petnicom uvek bude na višem nivou", ističe programski direktor Petnice.

Među partnerima Petnice, najduža je podrška Naftne industrije Srbije (NIS), koja Petnicu finansijski pomaže od 2009. kad je Petnici pretilo gašenje jer je ostala bez novca. Donacija NIS-a od 12 miliona dinara obezbedila je nesmetano funkcionisanje Petnice do kraja te godine. I od tada do danas je podrška Petnici strateško opredeljenje ove kompanije koja najavljuje dalju podršku. U periodu 2009–2018. godine NIS je pomogao rad Petnice sa 108 miliona dinara. Donacija NIS-a utrošena je na normalno funkcionisanje stanice, ali i nabavku geo-skenera koji je namenjen podizanju naučnog kapaciteta Petnice, uređenje dnevnih boravaka i učionica, nabavku potrošnog materijala za laboratorije i sl.

U NIS-u kažu da su svesni značaja koji Petnica ima za razvoj mladih talenata ne samo u Srbiji već i u regionu, kao i u promovisanju nauke među mladima. Kako kažu, NIS-ova podrška neće biti samo finansijska, već će nastojati da popularišu rad Petnice i doprinose radu kroz gostovanja stručnjaka iz NIS-a na ekspertskim radionicama i drugim programima Petnice.


 

POŠALJI KOMENTAR REDAKCIJI ODŠTAMPAJ TEKST