foto: promo

Portret našeg vremena – Srđan Milovanović >

Kopernikansko poslovanje

Svi vlasnici velikih medija sa nacionalnom frekvencijom postali su lokalni preduzetnici – Željko Mitrović, Predrag Ranković zvani Peconi i, na kraju, Srđan Milovanović zvani Srki Kopernikus. Ovakva "dinamika" je konačno ogolila scenu do kraja jer sada ne postoje ni naznake da bi u Srbiji mogla da postoji TV stanica sa nacionalnom frekvencijom čija uređivačka politika u oblasti informativnog programa nije u skladu sa interesima Aleksandra Vučića

Ko je bio Nikola Kopernik?

Iako ovo nije rubrika iz poznavanja istorije nauke, za to znamo iz osnovne škole kada smo učili o heliocentričnom sistemu. Mada i sam školovan u okrilju katoličke crkve, ovaj veliki poljski naučnik gledao je drugačije na stvarnost od svojih savremenika i nije dozvolio da ga zavara ono što je video svojim očima: Zemlja se okreće oko sebe i oko Sunca, a ne obrnuto.

Oni koji su zaboravili ovu lekciju iz škole ili ne popunjavaju ukrštene reči i ne gledaju kvizove, za pojam Kopernik saznali su po kablovskoj televiziji i distributeru kablovske opreme preduzeću Kopernikus, krštenom – nadamo se – prema latinskoj verziji prezimena velikog poljskog naučnika.

Srđan Milovanović (52 godine, rodom iz Niša) nije bio spreman da odgovori na pitanje zašto je baš ovo ime odabrao za svoju kompaniju kada je tamo negde u devedesetim započeo sa privatnim preduzetništvom. Na pozive ovog novinara nije odgovarao i drži se tog principa već nekoliko meseci unazad – baš od trenutka kada je dospeo "u žižu" interesovanja javnosti u Srbiji. Naime, u vrlo kratkom vremenskom periodu bio je učesnik u dvema ogromnim poslovnim operacijama koje bi mogle da na duge staze suštinski promene celokupnu srpsku "medijsku galaksiju": to je mešavina državnog giganta Telekoma i kompanije Srđana Milovanovića Kopernikus Tehnolodži, kao jedne od planeta u njegovom poslovnom i preduzetničkom portfoliju.

Telekom je najpre kupio firmu Kopernikus za 200 miliona evra, pravdajući investiciju potrebom da zauzme značajniji prostor na polju digitalnih usluga i suprotstavi se do tad dominantnom SBB-u, a potom je Milovanović kupio Antena grupu, grčkog preduzetnika Teodorasa Kirjakua za gotovo isti iznos.

U jednom danu, izgledalo je da je Srđan Milovanović bio najimućniji Srbin sa najmanje 100 miliona evra u džepu (drugih 100 je navodno plaćeno investicionom fondu Abris, predstavljenom kao partner koji je godinu i po dana ranije dokapitalizovao Kopernikus; zanimljivo je da je fond iz Poljske, baš kao i naučnik koga pominjemo od početka), a nedugo zatim postao je jedan od najzaduženijih Srba, koji u kratkom periodu treba da vrati 85 miliona evra pozajmljenih od banaka da bi "završio priču" sa Antena grupom.

Kada je Sunce napokon svanulo, na medijskom nebu Srbije mapa zvezda izgledala je drugačije: konačno su svi vlasnici velikih medija, sa nacionalnom frekvencijom bili lokalni preduzetnici – Željko Mitrović, Predrag Ranković zvani Peconi i Srđan Milovanović zvani Srki Kopernikus.

Ovakva "dinamika" je konačno ogolila scenu do kraja jer sada ne postoje ni naznake da bi u Srbiji, u ovom trenutku, mogla da postoji TV stanica sa nacionalnom frekvencijom čija uređivačka politika u oblasti informativnog programa nije u skladu sa interesima Aleksandra Vučića.

Ono što se ranije možda i krilo i što je moglo da se pravda time da Prva TV i O2TV (ex-TV B92) nisu ni na koji način u direktnoj vezi sa državom ili ljudima koji su povezani sa Vučićem jer je vlasnik bila grčka kompanija, sada je očigledno uprkos insistiranju na tome da je reč o čistom i legitimnom biznisu. Veze novog vlasnika dveju TV stanica sa nacionalnom frekvencijom i ovog režima jasne su i jedno što je potrebno objasniti i dokazati jeste da je cela operacija bila sinhronizovana i usmerena na to da se druga, "neprijateljska" strana, oličena u kompaniji Dragana Šolaka, ne dočepa ovih TV kuća.


OTKUD SRKI I ŠTA JE KOPERNIKUS

Nadimak "Srki Kopernikus" postao je toliko vezan za ovog elektroinženjera iz Niša, da ga tako oslovljava i predsednik SNS-a i Srbije Aleksandar Vučić u javnim nastupima. Poslednji put kada je gostovao u jutarnjem programu TV Prva.

"Poznajem Srkija Kopernikusa 25 godina…", pričao je Vučić u delu u kome je želeo da voditeljima "ukaže" kako novog gazdu moraju da poštuju iako su se svim silama trudili da Junajted grupa Dragana Šolaka kupi Antena grupu.

S druge strane, Milovanović je više puta govorio da nema nikakve veze sa strankom u kojoj je njegov rođeni brat poverenik za grad Niš, čak je govorio da ni sa Vučićem nikada nije imao nikakve veze ni komunikaciju. Čini se da su se baš krajem februara upoznali kada je došao na TV Prva u "Jutro sa Jovanom i Srđanom", koji su u programu zahvalili predsedniku SNS-a i Srbije na činjenici što je njegov dolazak doveo do toga da se i oni upoznaju sa novim vlasnikom kompanije za koju rade.

Evo šta se zna o istoriji poslovanja ovog tajanstvenog čoveka.

Kopernikus Technology d.o.o. Beograd osnovan je 10. avgusta 1998. godine. Od osnivanja pa do 2002. osnovna delatnost bila je prodaja satelitskih antena, klima uređaja i audio i video-uređaja. Od 2002, pored uvoza i distribucije elektronskih uređaja i opreme postaju i uvoznik i distributer opreme za kablovsku televiziju (kablovskih stanica, pojačivača i svih vrsta kablova). Od 2004. su i u poslu kablovskih telekomunikacija, odnosno, pravljenja mreže korisnika kablovske televizije. Za sebe kažu da poseduju sve neophodne licence za projektovanje i izvođenje radova u telekomunikacijama, pristupačnu cenu priključenja, efikasno održavanje mreže, visoki kvalitet signala za svakog korisnika i kratke rokove izgradnje. Društvo je 2006. godine već imalo klijente u Ćupriji, Paraćinu, Topoli, Melencima, Lazarevcu, Irigu, Novom Sadu, Nišu, Leskovcu, Aranđelovcu, Rumi, Sremskoj Mitrovici, Vladičinom Hanu i Bajinoj Bašti.

U periodu 2007–2008. Kopernikus KDS je duplirao broj korisnika, tako da je 2008. završio kao drugi po veličini kabl operater u Srbiji. Od 2008. proširuje portfolio svojih usluga uvođenjem interneta. U periodu 2009–2012. Kopernikus KDS nastavio je sa izgradnjom sistema na novim teritorijama – uglavnom na jugu Srbije.

U prvoj godini vlasti SNS, 2013. godine, Društvo uvećava postojeću mrežu kablovskih distribucionih sistema na teritoriji cele Srbije, odnosno, u sledećim gradovima: Novi Sad, Beočin, Irig, Vrdnik, Ruma, Sremska Mitrovica, Laćarak, Stara Pazova, Nova Pazova, Novi Ledinci, delovi Beograda, Bajina Bašta, Lazarevac, Aranđelovac, Topola, Lajkovac, Smederevo, Svilajnac, Veliko Gradište, Bor, Zaječar, Negotin. Jagodina, Ćuprija, Paraćin, Ražanj, Aleksandrovac, Svrljig i druga mesta. Ovo dosadno nabrajanje opština i gradova po celoj Srbiji treba da pokaže kako je ovaj operator imao razgranatu mrežu korisnika širom Srbije što je bio jedan od argumenata kada se Telekom odlučio da ga kupi u jesen 2018. za 200 miliona evra.

Društvo je u junu 2011. godine kupilo 71 odsto kapitala društva "Elektrotehna" ad Niš. U međuvremenu je postepeno otkupljivalo akcije, da bi u junu 2014. imali 90 odsto akcija i krajem godine postali stopostotni vlasnik kapitala "Elektrotehne" ad.

U decembru 2014. godine kupljen je softver za OTT (over the top) sistem koji omogućava svakom korisniku interneta, bez obzira kod kog je provajdera "zakupio" internet, da prati ogroman broj TV kanala i još niz servisa koji OTT servis omogućava (video-klub, keč ap TV, pomeranje sadržaja i gledanje programa unazad do 72 h). Takođe, radili su na razvoju platforme za smart TV, čime bi svi ovi prijemnici bili u mogućnosti da jednostavnim priključkom na internet bez priključka na kablovsku ili na antenu za prijem signala iz etra omoguće gledanje velikog broja TV kanala. Ugovor sa kompanijom Samsung potpisan je 2014, a time je omogućeno da na svakom novom TV bude fabrički instalirana aplikacija za Kopernikus OTT.

U 2014. potpisani su i strateški važni ugovori sa Telenorom i VIPom o rentiranju dva para optičkih vlakana (na 15 godina sa VIPom i na 25 godina sa Telenorom). Dalje, društvo dobija licencu za operatora javne govorne usluge koja omogućava da se bavi fiksnom telefonijom. U 2017. društvo je započelo proces digitalizacije svih korisnika kako bi se omogućio viši nivo kvaliteta usluge, a usluga fiksne telefonije uvedena je tokom 2018.

U zbiru, priča o Srkiju Kopernikusu maltene je priča o Ilonu Masku, osnivaču kompanije Tesla, jedne od najznačajnijih tehnoloških kompanija u svetu, samo u ovim našim okvirima. Možda je i Milovanović imao na umu tog preduzetnika kada je osnovao kompaniju koja nosi ime jednog od najvećih naučnika pre modernog doba.

U relanosti, Milovanović je iskoristio momenat i na pravi način širio svoj posao kablovskog operatera uporedo sa najvećim igračima, trudeći se da im ne stane na put, bar do 2012. Kako je svojski pomogao SNS-u ustupajući im jedan kablovski kanal na skoro godinu dana gde su oni kreirali svoj fake news program bez prekida, posle dolaska na vlast naprednjaka činilo se da će njemu pripasti nacionalna frekvencija zbog "zasluga za partiju".

To se nije desilo ni 2013. ni 2014. iako su obećanja bila "čvrsta": KCN je ostao samo na kablu i jedino po čemu su gledaoci mogli da upamte taj kanal bila je emisija "KCN sport" Dejana Anđusa, koja je ubrzo postala top političko-sportski TV šou u Srbiji sa visokim rejtingom.

Uprkos tome, Milovanović se nije ni okrenuo kada je Anđus bio uhapšen u leto 2017. niti mu je docnije ikada ponudio da se vrati na TV stanicu za koju bez njega niko ne bi znao. Pored Anđusa, progurao se i Vladimir Đukanović, visoki funkcioner SNS-a, jedan od najradikalnijih u svojim stavovima; on i danas vodi svoju jutarnju emisiju "Na kafi sa Đukom".


MALO POLJSKA, MALO ČEŠKA

Srki Kopernikus je krenuo od prodavca klima uređaja i električara i popeo se do čoveka koji se odmara u Dubaiju, gradi po celom Beogradu i može sebi da priušti mafijaške obračune u svom hotelu, kao kada je na večeri u hotelu Prag bio ranjen njegov prijatelj Predrag Ranković Peconi.

Pre tačno dve godine, u martu 2017. javnost je saznala da je na vlasnika TV Hepi Peconija pucano u hotelu Prag u Beogradu. Hotel Prag je jedan od objekata u vlasništvu Milovanovića i na snimku koji je docnije procureo u javnost vidi se surovost napada kriminalca iz Crne Gore Željka Rutovića na Peconija, kao i kukavičje reakcije ostalih prisutnih na toj večeri uključujući Milovanovića.

Vlast kojoj su Peconi i Milovanović bliski uspela je da nekako zataška čitav događaj i minimizira slučaj, ali se postupak pred sudom nije mogao izbeći uprkos tome što su se Peconi i Srki Kopernikus "pravili mrtvi". U završnoj reči 5. marta 2019. tužilac je zatražio kaznu od devet godine zbog napada na Peconija. Razume se, nikada nismo, niti ćemo od Milovanovića čuti i jednu reč o tome šta se i zbog čega se sve to dogodilo u njegovom hotelu, na večeri gde su svi bili prijatelji.

Da li zbog tog slučaja, ili zbog drugih pritisaka, u drugoj polovini 2017. Milovanović je pokušao da uspostavi komunikaciju sa nekim ambasadama u Beogradu, šaljući im pisma sa idejom da mu se organizuju sastanci. Od toga, koliko je moguće saznati, nije bilo ništa i on se posle šoka vratio svom biznisu, pronašao partnere za dokapitalizaciju u poljskom fondu Abris, što će javnost saznati tek u trenutku prodaje Kopernikusa Telekomu za rekordnu sumu od 200 miliona evra u jesen 2018.

Milovanović je poznat i kao folk producent, na njegovim kablovskim kanalima i na žurkama su se kalili mnogi glasovi turbo folka, a sa nekim pevačicama, to je javno objavljeno, bio je i u emotivnoj vezi.


NISAM HTEO, MORAO SAM

Po kupovini Antena grupe, što je od njega napravilo možda najvećeg medijskog mogula u regiji, Milovanović je tvrdio da je to bio iznuđen potez, da je on zapravo hteo da razvija distributivni biznis, ali da partneri iz Poljske nisu hteli dalje da ga podrže kada su saznali za astronomsku ponudu državnog giganta Telekoma. Navodno je zbog toga, a ne zato što je hteo, bio primoran da proda svoj glavni posao, a kada je već uzeo novac i poseduje tako veliko iskustvo u vođenju "medijskih platformi", odlučio je da pobedi Junajted grupu i kupi "Grke".

Po njegovom dolasku, TV Prva napustio je Ivan Ivanović, zaštitni znak ove TV stanice uz obrazloženje da više nije moguće opstati u takvom okruženju – ni etičkom ni profesionalnom. Na njegov odlazak Milovanović je nervozno reagovao skidajući sa programa snimljenu poslednju epizodu "Veče sa Ivanom Ivanovićem" koja je tradicionalno imala humanitarni karakter, što mu nikako nije donelo pozitivne poene u javnosti.

Dok ovi redovi idu u štampu, obnarodovano je da je Milovanović doveo za direktora O2 TV Dragana Karadžića; ovaj "stari TV vuk" valjda bi trebalo da podigne gledanost uz pomoć udarnog sportskog sadržaja sa Telekom kanala Arena sport. Ovu "saradnju" između Telekoma i Antena grupe videla je cela Srbija kada je 2. marta prenošen večiti derbi između Zvezde i Partizana, što je dodatno probudilo sumnje da je čitava akcija zapravo pokrivač za ono što se desilo – da je država preko Telekoma preuzela i Prvu i O2 televiziju.

U razgovoru sa novinarom "Vremena", Vlada Lučić, glavni čovek Telekoma za investicije, kaže da je Arena prodala utakmicu O2 TV, ali i da je Areni u interesu da njen sadržaj vidi mnogo više ljudi da bi se "jačao brend". I njemu, kao i Milovanoviću, ovo objašnjenje "ne pije vodu", ali doneta je odluka i sada se najavljuje da će svi udarni sadržaji kablovske Arene sport biti ustupljeni O2TV.

Ni jedan ni drugi ne govore o opravdanosti takvih postupaka, a posebno ne žele da komentarišu kako je to deo plana da se "stane za vrat" Junajted grupi. Šolak, vlasnik Junajted grupe, kaže legenda, počeo je preprodajom muzičkih diskova. Milovanović sa druge strane – ugradnjom klima. Narednih meseci će se videti čiji je poslovni model uspešniji i da li iko od njih vodi svoju firmu ili su samo pioni u ruci jednog većeg igrača.


 

POŠALJI KOMENTAR REDAKCIJI ODŠTAMPAJ TEKST