foto: spiegel tv
NASANKAN: Susret na Ibici...

Austrija – Pad Hajnca-Kristijana Štrahea >

Četvrt milijarde zgodne Ruskinje

Austrijski vicekancelar zagrizao je mamac nepoznatog nalogodavca: snimili su ga kako na Ibici jednoj atraktivnoj Ruskinji nudi unosne poslove sa državom ako bude finansirala njegovu Slobodarsku stranku. Vlada Austrije je pala, a afera je samo nedelju dana pred izbore za Evropski parlament ponovo otvorila pitanje uticaja Rusije na desno-populističke partije i pokrete širom Evrope

Jedan dominantni, sredovečni muškarac sa naočarima i cigaretom u ruci nekome nešto žustro objašnjava. Jedan mlađi, očigledno podređeni muškarac gestikulacijom i kratkim upadicama podržava sve što dominantni muškarac govori. Mlađa žena sve to ćutke sluša, okreće glavu čas ka jednom, čas ka drugom, ponekad uzalud zausti nešto da kaže. Atmosfera je opuštena, akteri su sportski obučeni, sede na velikoj, sivoj ugaonoj garnituri, na stolu se vidi mnoštvo flaša i čaša, velika kibla i jedna bela štrafta koja liči na crtu kokaina.

foto: ap...i Štrahe

Muškarci se ponašaju kao što se inače ponašaju pripiti muškarci kada žele da impresioniraju neku ženu. U njihovom ponašanju isparava alkohol. Govore prepoznatljiv austrijski nemački, u pozadini se čuje ženski glas koji govori ruski. Mlađi muškarac u majici sa kratkim rukavima tu i tamo nešto prevodi na ruski. Reč je o prikrivenim donacijama za političku partiju, o preuzimanju najuticajnijeg austrijskog tabloida, o lukrativnim poslovima koje bi Ruskinja koja se na snimku ne vidi mogla da dobije kada dvojica muškaraca dođu na vlast, naravno ako prethodno odreši kesu.

Snimci dostupni javnosti snimljeni su iz jednog ugla. Jasno je da se radi o skrivenoj kameri, da neko nekome nešto smešta. Na prvi pogled se naslućuje špijunski triler. Na kratkom snimku koji su prošlog petka u 18 časova istovremeno objavili nemački nedeljnik "Špigel" i nemačke dnevne novine "Zidojče cajtung" vide se austrijski vicekancelar i šef desno-populističke Slobodarske stranke Hajnc-Kristijan Štrahe, njegov čovek od poverenja, nekadašnji šef parlamentarne frakcije slobodaraca Johan Gudenus i njegova supruga Tajana poreklom iz Bosne i Hercegovine, odnosno Republike Srpske. Njihov susret sa navodnom "veoma atraktivnom" mladom rođakom nekog ruskog oligarha, čija se vitka figura u kratkoj, letnjoj haljini vidi na jednom od snimaka, snimljen je u vili na Ibici u julu 2017. godine, tri meseca pre parlamentarnih izbora u Austriji, nakon kojih je Austrijska narodna stranka kancelara Sebastijana Kurca oformila koalicionu vladu sa Štraheovom Slobodarskom strankom.

Izvorni snimak snimljen pre dve godine koji je dostavljen "Špigelu" i "Zidojče cajtung" traje preko šest sati. Redakcije oba lista odbijaju da saopšte izvor, ne pada im na pamet da integralni snimak stave na raspolaganje čak i austrijskom državnom tužilaštvu. Nedelju dana pred izbore za Evropski parlament bacili su medijsku i političku "bombu" koja je oborila austrijsku vladu, odjeknula u čitavoj Evropi i diskreditovala jednu od desničarskih, evropskih perjanica.


ŠTRAHE PROTIV "ŠTRABAGA"

Štrahe i Gudenus su kao poslednje naivčine utrčali u zamku koju im je postavilo N. N. lice. Posrednik je navodno bio Gudenus koji je pao na mladu, seksi Ruskinju koja je mahala sa četvrt milijarde evre svog ujaka ili strica, to nije jasno, tek ruskog oligarha koji bi da u Austriji uloži/opere novac. Snimak potvrđuje da je zagrizao i iskusni Štrahe. Ženski glas na ruskom više puta stavlja do znanja da se radi o novcu sumnjivog porekla i da je ona zainteresovana da preuzme tabloid "Kronencajtung", medij sa najvećim uticajem na austrijsko javno mnjenje. Štrahe se prezrivo izjašnjava o slobodi medija, zavidi Viktoru Orbanu kako je pod svoju kontrolu stavio mađarske medije, mašta o tome kako će da postavi svoje ljude u austrijski javni servis ORF, a samo ako preuzmu konzervativni "Kronencajtung" i očiste te novine od par kritičkih novinara, popularnost ima da im skoči na 34 odsto i poslovima da cvetaju.

Dvojici slobodaraca ni najmanje ne smeta što se govori o "prljavom" novcu. Kako razgovor odmiče i flaše se prazne, Štrahe i Gudenus se sve više uvaljuju u klopku. Budući austrijski vicekancelar nevidljivoj Ruskinji objašnjava kako preko Slobodarskoj stranci bliskih organizacija može da ispod radara državnih organa uplati donacije. Hvali se da su donatori njegove partije raznorazni privredni moćnici, kao proizvođač čuvenih pištolja Gaston Glok, koji su uplaćivali donacije od "pola miliona do dva miliona evra". Zauzvrat, Štrahe Ruskinji obećava unosne poslove sa državom kada dođe na vlast. Savetuje joj da osnuje firmu sličnu austrijskom građevinskom gigantu "Štrabagu", pa će on da istisne "Štrabag" iz poslova sa državom i da ugovore sklopi sa tom nekom njenom budućom firmom.

Osnivač "Štrabaga" Hans Peter Hazel­štajner je jedna od omiljenih meta aus­trijskih desnih populista i neonacista. Hazelštajner je liberal, kao član Liberalnog foruma bio je od 1994. do 1998. poslanik u austrijskom parlamentu. Aktivno je velikim sumama novca pomogao predsedničku kampanju sadašnjeg "zelenog" predsednika Austrije Aleksandera van der Belena protiv kandidata slobodaraca Norberta Hofera. Zahtevao je da se austrijsko Udruženje industrijalaca izjasni protiv desnih populista, i kada to nije učinilo, "Štrabag" ga je napustio.

Bivši socijaldemokratski kancelar Austrije Alfred Guzenbauer, koga je Aleksandar Vučić neko vreme predstavljao kao jednog od svojih savetnika, šef je nadzornog odbora "Štrabaga" i privatne fondacije porodice Hazelštajner koja je vlasnik 26,4 odsto akcija "Štrabaga".

"Dužnost nam je da proverimo sve ugovore koje u poslednje dve godine nismo dobili", izjavio je Hazelštajner posle objavljivanja kompromitujućeg videa. Dakle, u vremenskom periodu u kome je Slobodarska stranka na čelu sa Štraheom došla na vlast. Za svaki slučaj, iako je samo oko 16 odsto poslovanja "Štrabaga" vezano za Austriju.

foto: apNASLEDNIK ŠTRAHEA NA ČELU PARTIJE: Norbert Hofer


PIJANI HVALISAVAC

Naravno da je Štrahe već dan nakon objavljivanja kompromitujućeg snimka te prijatne letnje noći na Ibici podneo ostavku na funkciju vicekancelara i šefa partije, koju je preuzeo Norbert Hofer. "Nisam uradio ništa ilegalno", rekao je Štrahe okupljenim novinarima i čitav slučaj nazvao "ciljanim političkim atentatom" prilikom koga su korišćeni ilegalni uređaji za snimanje.

Negirao je daljnje kontakte sa Ruskinjom na koju je naseo i priznao da se ponašao "glupo i neodgovorno". Svoje izjave je "trezveno gledano" okarakterisao kao "katastrofalne i izrazito blamantne", te izjavio da se u "prilično alkoholisanom stanju" ponašao kao "hvalisavi tinejdžer koji je hteo da imponuje atraktivnoj domaćici". Govorio je o "mačoističkom hvalisanju koje je prouzrokovao alkohol".

Međutim, prvi program nemačkog javnog servisa ARD izveštava da redakcije "Špigela" i "Zidojče cajtunga" raspolažu video-materijalom koji dokazuje da se Štrahe i kasnije sastajao sa misterioznom Ruskinjom, dogovarao preuzimanje "Kronencajtunga" i obećavao nabacivanje poslova sa državom.

Državno tužilaštvo Austrije imaće pune ruke posla, pre svega oko eventualnog ilegalnog finansiranja Slobodarske stranke, i pogotovo što se u Evropskoj uniji uveliko bruji o tome da Rusija finansira desničarske, antievropske partije i pokrete sa ciljem da podriva EU. Sa izrečenom namerom da se počini krivično delo je već malo teže.


INSTINKT ŽENE

Čitave ove afere ne bi bilo da je Johan Gudenus poslušao svoju suprugu Tajanu. Bečki dnevni list "Standard" piše da je gospođa Gudenus na za javnost nedostupnom delu snimka bila sumnjičava i da je svom mužu i Štraheu rekla: "A da ovo nije zamka?" Muškarci se nisu obazirali na upozorenje trudne Tajane, sa kojom Johan ima i jednogodišnje dete.

Štraheov čovek od poverenja Gudenus odavno neguje bliske kontakte sa Rusijom, piše "Standard". Po završetku diplomatske akademije u Beču pohađao je kurseve na univerzitetu Lomonosov u Moskvi. Zadržao je svoje ruske kontakte. Krajem 2016. godine bio je u delegaciji slobodarske partije koju je predvodio Štrahe, a koja je sa Putinovom partijom Jedinstvena Rusija potpisala sporazum o "zajedničkom delovanju i kooperaciji". Dve godine ranije se na jednom kongresu u Moskvi izjašnjavao protiv "homoseksualnog lobija" u Evropi. Kao posmatrač, pohvalio je odvijanje spornog referenduma o ruskoj aneksiji Krima 2014.

Atraktivna, navodno bogata Ruskinja sa, kako je rekao Štrahe, "letonskim pasošem", prvo je pridobila Gudenusovo poverenje. Tajani iz Republike Srpske to se nimalo nije svidelo. Johan je sumnjičavost Srpkinje možda tumačio kao žensku ljubomoru. Sada je podneo ostavku na sve funkcije.


JAVNI INTERES

Ko je i zašto navukao i snimio Štrahea i Gudenusa i zašto je tek sada snimke stavio na raspolaganje medijima, za sada se ne zna. Uredništva "Špigela" i "Zidojče cajtunga" kažu samo da su USB sa snimkom, ili snimcima, preuzeli u jednom napuštenom hotelu.

Urednik "Špigela" Volf Vidman-Šmit kaže da im nije bila namera da video koji kompromituje austrijske desničare objave nedelju dana pre evropskih izbora. "Mi smo video dobili tokom meseca, i kada smo se uverili u njegovu autentičnost, objavili smo ga", kaže Vidman-Šmit. Ali samo delove za koje su smatrali da su od javnog značaja, a ne "privatno ćaskanje".

Video je svakako bio dostupan i još nekim licima i organizacijama. Tako je nemački satiričar Jab Bemerman još u aprilu pravio precizne aluzije na postojanje i sadržaj videa koji je oborio austrijsku vladu.


PAD VLADE

Zamka nepoznatih izvršitelja i nalogodavaca u koju je tako naivno upao Štrahe razbuktala je maštu teoretičara zavera svih fela. Desničari diljem Evrope vide zaveru sa namerom da se sputa njihov pohod na Brisel na evropskim izborima i sumnjiče nemačke ili čak austrijske tajne službe; levičari slute osvetu za neke neraščišćene prljave poslove u kojima je neko nekome ostao dužan; Rusi sumnjaju na CIA, jer Rusija tajno finansira evropske desničare; antisemite sumnjaju na izraelski Mosad...

U svakom slučaju, neposredno pred zatvaranje ovog broja "Vremena" u utorak uveče, predsednik Austrije Aleksander van der Belen nakon konsultacija sa kancelarom Sebastijanom Kurcom na osnovu svojih ustavnih ovlašćenja otpustio je sve slobodarske ministre, osim ministarke spoljnih poslova Karin Knajsl, na čijoj je svadbi prošle godine počasni gost bio Vladimir Vladimirovič Putin. Do vanrednih izbora koji se očekuju u septembru njihove funkcije će preuzeti eksperti.

Nakon ostavke Štrahea slobodarci su zastupali stav da koaliciona vlada može nesmetano da nastavi sa radom. Sukob sa kancelarom Kurcom je izbio kada je ovaj hteo da otpusti ministra unutrašnjih poslova Herberta Kikla, koji ne samo da bi bio u stanju da aktivno minira istragu o ilegalnom finansiranju Slobodarske stranke, već je sa svojim desničarskim ispadima prelazio granicu tolerancije čak i demohrišćanskih glasača. Kurc je veoma brzo prelomio, nije popustio i počeo da sanira štetu.


KO S ĐAVOLOM TIKVE SADI

Mlađani Kurc (32) je od osnivanja koalicione vlade sa "neuračunljivim" desnim populistima sklonim skandalima, koji ne prave jasne granice sa neonacističkom scenom, bio izložen oštrim kritikama. Njima je poverio ministarstvo unutrašnjih poslova i sve obaveštajne službe. Sada se trudi da se predstavi kao čovek rešen da ih počisti sa političke scene i privuče sve one protestne glasove koje su ubrali na svojoj antimigrantskoj politici. Kancelar je hladnokrvno već započeo izbornu kampanju odbacujući svaku ličnu odgovornost za svoje koalicione partnere.

Narednog ponedeljka na dnevnom redu austrijskog parlamenta biće i izglasavanje nepoverenja Sebastijanu Kurca. Ako slobodarci budu hteli da mu se svete i budu glasali protiv njega na vanrednim izborima, neće imati prednost kancelarske funkcije. Postavlja se i pitanje sa kim bi Kurcova Narodna stranka mogla u koaliciju, kada sa slobodarcima više ne može, a sa socijaldemokratama neće. U Austriji se nazire politička kriza.

Bilo kako bilo, velikom broju Austrijanaca je laknulo što je "slobodarskoj noćnoj mori" došao kraj. Kada im je Kurc ponudio koaliciju, osećali su kao da im neko krade njihovu demokratsku, otvorenu, liberalnu državu i prepušta je nacionalistima koji mrze Arape, šuruju sa neonacistima i šovinistima i žele da okrenu unazad točak istorije.

Nada da će se austrijska desničarska afera značajno odraziti na rezultat evropskih izbora čini se neutemeljena. Birači desnih populista u njoj vide zaveru "evrofanatika" i svode je na individualnu glupost i odgovornost Štrahea i Gudenusa, a i inače se ne rukovode racionalnim motivima.


 

POŠALJI KOMENTAR REDAKCIJI ODŠTAMPAJ TEKST