Ne volim da zovem ljude na mobilni niti da mene zovu, sem kada je baš neophodno ili neizbežno. Mislim da gotovo sve može da se reši porukama ili da se poziv porukom može makar najaviti ("kada je zgodno da se čujemo?"). Mnogo puta mi je poziv prekinuo važan razgovor, bilo da su zvali mene ili mog sagovornika. Nebitno je da li smo se odazivali ili ignorisali. Da ne govorim o pozivima u totalno neprikladnim situacijama, na sahranama, važnim sastancima, predavanjima, koncertima, gde ponekad ne pomaže ni to što je telefon utišan (a obično nije) jer morate da se javite onome koji vas zove.

U odnosu na poruke, poziv ipak ima jednu ogromnu prednost i zato ga mnogi (zlo)upotrebljavaju. Odgovor dobijate odmah, bez čekanja, naravno, ako se pozvani odazove. A i neodazivanje je nekakav odgovor u današnje vreme, kada znate da je telefon svakome pri ruci, čak i na plaži.

Zato se razvila čitava teorija o tome koliko brzo treba odgovoriti na nečiju poruku, u šta se računaju i propušteni pozivi.

Prva podela je na lične i poslovne poruke, a podvrsta ličnih su poruke ljubavne prirode. Da skratimo priču, oni koji se muvaju na dobijenu poruku treba da odgovore u roku od pet minuta ako su zainteresovani, a toleriše se nekoliko sati do jednog dana ako su se neke obaveze isprečile.

Ako vam poruku šalje neko s kim ste već u (bračnoj) vezi, onda ste pravila sami uspostavili, odgovarate čim vam se ukaže prilika, a najpametnije je smesta.

Uporište za ove procene daje istraživanje koje je sproveo Viber i koje kaže da 95 odsto poruka biva pročitano u roku od tri minuta po prijemu. Prosečno vreme za odgovor na Viberu je 90 sekundi. Tvrde, takođe, da muškarci na flert poruke odgovaraju u roku od 24 sata (ako su zainteresovani), dok ženama treba najviše jedan sat. U proseku, naravno.

Prava nevolja nastaje sa poslovnim porukama.

Na poruku šefa odgovara se promptno, čim je dobijete i obično opširnije piše onaj ko je na nižem položaju. Šef odgovara kada stigne, kratko ("da" ili "ne"), i pravilo je da odgovor odlaže, sem u situaciji kada to može da nanese štetu poslu.

Ako vas neko pita da li ste slobodni za razgovor, na takvu poruku treba odgovoriti bez odlaganja, sa preciznim vremenom kada ćete moći da se čujete. Možete odmah vi da ga pozovete, jer smatra se da je sagovornik na raspolaganju u tom trenutku. Takav odgovor se odlaže samo ako vas neka obaveza sprečava ili vam se sa tom osobom ne priča.

Brzina odgovora na poslovnu poruku zavisi od toga koliko vam je taj posao važan. Pristojno je odgovoriti u roku od jednog sata, mada su očekivanja da to bude makar do kraja radnog dana odnosno do četiri sata posle prijema, pokazuju istraživanja. Najozbiljniji su oni koji odgovaraju trenutno ili makar nekoliko minuta po prijemu, kakav god odgovor bio. Oni koji odgovor razvlače, razvlačiće i posao.¶

(O mejlovima naredne nedelje.)


 

POŠALJI KOMENTAR REDAKCIJI ODŠTAMPAJ TEKST