Intervju – Nikos Statopulos, BC PARTNERS >

Verujem da će naše investicije ubrzati i razvoj Srbije

"Upoznati smo sa raznim optužbama koje nam izgledaju poprilično čudno. Izvršili smo detaljnu analizu celokupnog poslovanja SBB-a pre kupovine Junajted grupe i u potpunosti smo uvereni da SBB propisno vodi svoje poslovanje. Štaviše, N1 i Nova S nude necenzurisane i objektivne vesti, koje kreira talentovani tim kvalitetnih novinara sa međunarodnim iskustvom"

Nikos Statopulos iz BC Partners, većinskog vlasnika Junajted grupe u okviru koje posluju SBB i televizije N1 i TV Nova S, posetio je Srbiju. Sreo se sa premijerkom Srbije Anom Brnabić, predstavnicima ambasada SAD, Nemačke, Holandije, Velike Britanije i Grčke i posetio regulatorno telo za komunikacije.

"VREME": Junajted grupa je nekoliko puta javno upozorila vlast u Srbiji da svojim potezima pokušavaju da kompaniji direktno nanesu štetu i da je ukupno poslovanje dovedeno u pitanje. U kojoj meri ste obavešteni o problemima koji se tiču odnosa vlasti prema Junajted grupi?

NIKOS STATOPULOS: BC Partners sagledava i politički rizik kao deo ukupno analizirane situacije u svakoj kompaniji i regionu u koji ulažemo. Još uvek postoje pitanja u vezi sa vladavinom prava, nezavisnošću sudstva, stabilnošću poreskog ambijenta i pluralizmom izvora informisanja i slobode medija u Srbiji i celom regionu. Mi smo svesni toga i to je dokumentovano i u kontekstu kandidature Srbije za pridruživanje EU. Ipak, nadamo se da su to samo pitanja sazrevanja, kao što je slučaj sa svakom mladom zemljom. Ulažući ovde u Srbiji, nadamo se da ćemo ubrzati razvoj zemlje.

I predsednik Aleksandar Vučić i premijerka Ana Brnabić, kao i lokalna vlast u Beogradu, često iznose razne optužbeod toga da SBB ima "monopol", do nezadovoljstva izveštavanjem medija u vašem vlasništvu. Kakvo je vaše mišljenje o tome? Da li ste imali slične situacije u nekoj drugoj zemlji, uključujući naš region, u kojoj poslujete?

Upoznati smo sa raznim optužbama koje nam izgledaju poprilično čudno. Izvršili smo detaljnu analizu celokupnog poslovanja SBB-a pre kupovine Junajted grupe i u potpunosti smo uvereni da SBB propisno vodi svoje poslovanje. Štaviše, N1 i Nova S nude necenzurisane i objektivne vesti, koje kreira talentovani tim kvalitetnih novinara sa međunarodnim iskustvom. N1 posebno vodi uređivački i nadzorni odbor koji funkcioniše unutar EU jurisdikcije i koji želimo da u najkraćem roku dodatno ojačamo dolaskom međunarodno priznatih iskusnih novinara.

O čemu ste razgovarali na sastanku sa premijerkom?

Uvek nam je zadovoljstvo kada možemo da se sastanemo sa političkim liderima u zemljama u kojima posluju kompanije u koje smo investirali kako bismo bolje razumeli njihove motivacije, izazove i na koji način možemo da pomognemo da razvijemo produktivan radni odnos kao veliki investitor u datoj zemlji. Rekao sam premijerki Brnabić da je naša akvizicija Junajted grupe najveća investiciona transakcija u Jugoistočnoj Evropi, a ne samo u Srbiji i da, ako budemo sarađivali i radili zajedno, to će onda biti dobro za Junajted grupu i za srpsku ekonomiju i ekonomije u regionu, ali i za dalji napredak Srbije i njen ugled na svetskoj sceni.

Vaš najveći konkurent Telekom, u većinskom državnom vlasništvu, ozbiljno ulaže kako u Srbiji, tako i u regionu. Da li mislite da možda deo problema između Junajted grupe i vlasti leži upravo u interesima Telekoma?

Realnost je da je, u svakoj zemlji na svetu, u prvo vreme postojao jedan telekom provajder i da je to kompanija koju je osnovala i kojom je rukovodila vlada. S vremenom, tržište telekomunikacija i medija je evoluiralo i zavladala je slobodna konkurencija, što je skoro uvek bilo u korist korisnika u smislu konkurencije, izbora, inovacija i nižih cena. Želimo da verujemo da je, zahvaljujući uspehu SBB a, i Telekom Srbija postao bolji i da su na kraju korisnici profitirali od toga. Ali to nije slučaj samo u Srbiji, pogledajte Sky Italia i Telecom Italia.

Više puta ste optužili vlast za štetu nanetu vašoj kompaniji, tvrdeći da ćete sa time izaći pred domaće i međunarodne sudove. Da li ste pribegli tome?

Prvo što smo uradili je to da lokalni menadžment timovi Junajted grupe nastavljaju da razgovaraju sa državnim institucijama – i mi pozdravljamo kontrolu i nadzor svakog državnog tela – ali sam uveren da i BC Partners i Junajted grupa poštuju zakone svih zemalja u kojima poslujemo. Ako budemo smatrali da nismo ravnopravno tretirani i da su komercijalni interesi naših ulaganja dovedeni u pitanje u nekoj zemlji u kojoj poslujemo, ići ćemo na međunarodnu arbitražu.

Da li mislite da mediji Junajted grupe rade na profesionalan način? Da li ste čuli za optužbe predsednika da televizija N1 "nastavlja da radi protiv njega 24 časa dnevno"?

To je nesrećno tumačenje i siguran sam da N1 zaista to radi, gledaoci je ne bi više gledali i otišli bi na druge televizijske kanale jer bi takav program zaista bio dosadan. Kategorički mogu da kažem da to nije slučaj – cilj N1 je da pruža necenzurisane, objektivne vesti, sa profesionalnim novinarima koji rade bez straha da nekom moraju da čine usluge. Po onome što sam znam, urednici i novinari N1 daju podjednako vremena opozicionim političarima kao i članovima SNS, kada ovi prihvate poziv N1 da učestvuju u njihovim informativnim emisijama. Posao je novinara u celom svetu da kontrolišu moćne i da govore istinu o vlasti.

Pored toga, jedan od problema koji se javlja u svim zemljama sa koncentracijom medijskog vlasništva je da mediji koji objektivno izveštavaju počinju da bivaju izuzetak u pogledu svog uređivačkog stava. Međutim, to nije krivica televizije N1, već propust i greška tržišta.

Kakvo je vaše mišljenje o poslovnom okruženju u Srbiji?

Kao investitor privatnog kapitala, bili smo zainteresovani da kupimo Junajted grupu još 2013. i od tada smo sa divljenjem iz daleka pratili njen razvoj. Ne kupuje se većinski udeo u bilo kojoj firmi – uključujući kompaniju kao što je Junajted grupa sa vrednošću od 3 milijarde evra – bez detaljne analize koja podrazumeva posetu glavnim zemljama u kojima prodaje svoje usluge. Ja lično ću nastaviti da dolazim u Beograd i Srbiju koliko god je to puta potrebno kako bih podržao naše investicije i naše ljude i pomogao Junajted grupi da bude uspešna.

Kao jedan od najvećih investitora u Srbiji, mislite li da uslovi u ovoj zemlji mogu da omoguće jednoj kompaniji da se kontinuirano razvija?

Veoma smo uzbuđeni mogućnostima koje postoje u Srbiji i na Balkanu. Junajted grupa je izgradila sjajan biznis zasnovan na najboljim ljudima, tehnologiji i sadržaju u svim svojim medijima i telekom operaterima koje ima u regionu. Ekonomski rast je stabilan i ljudi u Srbiji i regionu u proseku gledaju pet sati dnevno kablovsku televiziju. Region je kulturološki vrlo koherentan, što stvara ekonomiju obima i što je omogućilo Junajted grupi da postane veoma traženi strateški partner za međunarodne provajdere sadržaja. Kultura nam je veoma važna kod svakog biznisa u koji ulažemo i činjenica da je Junajted grupa nastala iz uspešnog preduzetničkog biznisa, koji je zadržao i promovisao veći deo svog aktuelnog menadžmenta iz sopstvenih redova, uključujući generalnu direktorku Viktoriju Boklag, snažna je potvrda za nas.

Kakvi su vam budući planovi za Srbiju? Posle kupovine Tele 2 u Hrvatskoj, da li planirate da napravite sličnu akviziciju sa nekim mobilnim operaterom?

Nastavljamo potragu za visokokvalitetnim medijima i telekom provajderima širom Jugoistočne Evrope, što će dodatno poboljšati finansijske rezultate kompanije i korisničko iskustvo. U tom pogledu, tražimo prilike i izvan Srbije i Balkana.

Posle ove posete, šta ste zaključili o kompaniji koju ste kupili? Šta njoj donosi budućnost?

Budućnost je uzbudljiva. Veoma smo zadovoljni rastom broja pretplatnika SBB, i u dosadašnjem, i u aktuelnom periodu i verujemo da im je perspektiva narednih godina dobra. I dalje su uspešni jer, uvereni smo u to, imaju najbolji sadržaj, tehnologiju i ljude i korisnicima pružaju ono što žele.


 

POŠALJI KOMENTAR REDAKCIJI ODŠTAMPAJ TEKST