foto: tv pink

Autor

tv manijak >

Kršenje i pušenje

U najgorem slučaju koji je do danas zabeležen, Hepi je 2015. godine dobio zabranu emitovanja u trajanju od 24 časa. Pala muva na međeda

Ovih dana je lestvica bizarnosti emitovanih na TV programima u Srbiji ponovo spuštena. Neslavni rekord drži Televizija Hepi jer je u rijaliti programu "Parovi" prikazan uživo emitovan snimak oralnog seksa. Gost "Parova" je bila prostitutka koja je pred svima, uključujući zbunjenu voditeljku, narodski rečeno "odradila" unuka Ere Ojdanića. Dečko skinuo gaće, profesionalka pokazala čime se bavi, nastao je haos u studiju, a pomenuta voditeljka je zapomagala režiji "šta da radim"!

Ukratko, pukla je bruka, Erin naslednik je postao poznat, identitet dame ne bih da otkrivam, a javnost je ponovo počela da cokće i zgražava se. Zabrinuo se valjda i Veliki Šef iz konkurentskog rijalitija na Pinku, pa je u tabloidima osvanula priča kako je jedna od učesnica "Zadruge" (izvesna Iva iz Hrvatske) na snimcima porno afere koja je političara iz Mađarske koštala pobede na izborima. Eto, koleginica je ipak internacionalna klasa. Umesto pušenja u "Zadruzi", ona je na jahti u Dubrovniku sa drugaricama zaradila 3000 evra, uz detaljni opis usluga i analnog seksa. Kaže, ne bavi se profesionalno prostitucijom, u pitanju je samo povremeni angažman. Samo da ne pomislite kako na Pinku nema seksa.

Tabloidi su sada preuzeli ulogu moralne arbitraže, pa zivkaju Milomira Marića koji lakonski odgovara kako se radi o "filmskom poljupcu" ili poput fudbalskih direktora Partizana i Zvezde traži VAR tehnologiju. Nastavlja se po ko zna koji put praksa da se bizarnostima mediji naslađuju nekoliko dana, govori se o moralnom srozavanju, ali su posledice po medije minimalne. U najgorem slučaju koji je do danas zabeležen, Hepi je 2015. godine dobio zabranu emitovanja u trajanju od 24 časa. Pala muva na međeda. Ima neke bizarne sličnosti u funkcionisanju naših rijaliti programa sa nedavnom farsom oko "etničkog trovanja" tokom prebrojavanja glasova na Kosovu. Albanski predstavnici u komisiji su počeli da se žale na alergiju i nedefinisane simptome trovanja, pa je brojanje prekinuto. Dva dana traje dekontaminacija, analize na Infektološkoj klinici u Prištini, ležanje pacijenata bez terapije (u stanju akutne alergijske reakcije?), da bi posle tri dana bilo rečeno da nema trovanja. Tako je, pamte stariji, bilo sa vakcinom koja izaziva sterilitet samo kod Albanaca (događaj sa kraja osamdesetih), kao i selektivno jednonacionalno trovanje vodom iz vodovoda.

Tako se danas na isti način čeka odluka REM-a u Srbiji, da bi se utvrdilo da li je bilo oralnog seksa u programu Hepi televizije ili se radi o glumi. Ukoliko je u pitanju gluma, onda ćemo se svi skupa pokloniti umetničkoj slobodi unuka Ere Ojdanića. Ne bih da budem nalik na botove SNS koji su tužili Branislava Trifunovića jer je tokom predstave u Leskovcu pocepao srpsku zastavu.

Plašim se samo da je Hepi na ovom primeru, bez obzira na buduću odluku REM-a, pokazao da ga baš zabole – organ unuka Ere Ojdanića.

Tražeći reakciju na sajtu REM-a, otkrio sam mnogo zanimljiviji izveštaj od seks afere. Sada su, naime, objavljene prijave sudu zbog kršenja različitih propisa o oglašavanju i to za tri komercijalne televizije. Po broju prekršaja u julu 2019. na prvom mestu se nalazi TV Prva (403), sledi Pink (395) i Hepi (210). Ne znam koji iznos će televizije platiti kao kaznu, ali je veoma dragoceno iskustvo kada saznate šta zapravo emituju naše televizije. Najprostije rečeno, a evidencija je zaista detaljna i precizna, televizije krše Zakon o oglašavanju najčešće na tri načina i tako stiču dodatnu zaradu. U blokovima reklama po satu umesto dozvoljenih 12 minuta, reklame se emituju po 20 minuta, a ponekad i više. Prva i Pink praktično svakodnevno, naročito u prajm tajmu prekoračuju dozvoljeno vreme. Drugi vid prekršaja su telešop blokovi koji se svakodnevno i više puta dnevno prikazuju unutar emisija. Dakle, telešop gledate u jutarnjem i popodnevnim emisijama, a ne između njih. Ovako se u emisiju ubacuju dodatni komercijalni blokovi. Treći vid prekršaja, naročito izražen na Pinku, jesu baneri u studiju (tokom emisije neprekidno vidite na zidu studija ili "Zadruge", recimo, Afričku šljivu) ili je proizvod ispred voditelja, kao što je Medeno srce ispred Sarape. Ima primera kada se u Vestima plasira reklama maskirana u prilog.

Sve ovo mi kaže da bez obzira na precizno praćenje programa, REM nije u stanju da suzbije zloupotrebu i kršenje zakona na komercijalnim televizijama. Iz iskustva bih, takođe, mogao da kažem da su prekoračenja u blokovima tokom jula, koji se ne smatra udarnim periodom godine, pokazatelj da je stanje sada samo gore.

Kazne koje se izriču očigledno su znatno manje od zarade koju emiter ubire od oglašivača. Takođe, prekršaji su očigledno pravilo, a ne izuzetak.

Konačno, dok se gledaoci budu zgražavali nad prošlim i budućim seks skandalima u rijaliti programima, kontinuirano se toj istoj publici uvaljuju sati i sati reklama.

Poetski rečeno – dok je pušenja, biće i kršenja.


 

POŠALJI KOMENTAR REDAKCIJI ODŠTAMPAJ TEKST