>

Nagrada Tamari Skrozzi

Novinarka "Vremena" Tamara Skrozza dobitnica je ovogodišnje nagrade Fondacije "Katarina Preradović", koja se dodeljuje za novinarsku hrabrost, izuzetnost i doslednost

"I dalje verujem da je potrebno biti hrabar, ali ne u onom smislu hrabrosti u koju nas ubeđuju da treba da bude takva. Novinarska hrabrost nije da postavimo pitanje, napravimo pošten tekst, emisiju i intervju, već da koliko-toliko podignute glave izdržimo posledice svog teksta, da koliko-toliko izdržimo i platimo ceh. I dalje verujem da je potrebno biti dosledan, jer ako zarad sopstvene doslednosti i komfora odustanemo od principa, onda ovaj naš posao nema nikakve svrhe. Vremena su sve gora i teža, a principi su važniji od svega. Jer su upravo ti principi nešto što čini našu profesiju kompleksnom, izuzetnom i važnom", rekla je Skrozza na dodeli nagrade.

Ekonomsku novinarku Katarinu Preradović nije poznavala, ali je čula "kako se strastveno borila za priče i profesionalne principe", rekla je Skrozza i dodala da zbog toga ovo priznanje za nju ima naročitu težinu, ali i zato što se "novinari danas olako prodaju režimu i podležu pritiscima".

Priznanje je 2017. godine ustanovila Fondacija "Katarina Preradović", a nagrada se dodeljuje za ispunjavanje visokih profesionalnih i etičkih standarda, profesionalni integritet i doprinos razvoju društva. Katarina Preradović bila je novinarka "Blica" i NIN-a koja je preminula pre četiri godine. Prethodni dobitnici tog priznanja su novinar "Južnih vesti" Predrag Blagojević i karikaturista Marko Somborac.


 

POŠALJI KOMENTAR REDAKCIJI ODŠTAMPAJ TEKST