Kasnio sam u bioskop, uleteo u salu posle reklama, špica je već prošla, radnja krenula. Posle pola sata shvatim da je ipak trebalo prvo da odem do toaleta jer neću izdržati naredna dva sata. Ali, to bi moglo da me košta suštinskog dela filma i da obesmisli dalje gledanje.

Nikakav problem, zato postoji aplikacija RunPee. Reklamira se pod sloganom "kad priroda zove" i služi upravo za ovakve situacije. Unesete naziv filma i ona vam sugeriše u kom trenutku je zgodno da se izgubite na nekoliko minuta, a da ne propustite ništa bitno.

Deluje blesavo, sve dok vam stvarno ne zatreba. Verovatno će u budućnosti moći da vam isti savet dâ i na utakmici, predavanju ili sastanku. Ali kako je to moguće ako se radi o nepredvidivim događajima?

Moguće je ako upotrebimo statistiku i verovatnoću i nahranimo ih dovoljnim podacima. Na osnovu toka utakmice do tog momenta moguće je predvideti šansu da gol padne u narednim minutima, pa kada je najmanja, trk u klozet. Biće maestralnih propusta, ali statistika se ne bavi time nego ukupnim brojkama. A one ne lažu.

Toliko ne lažu da se razvija čitava industrija obrade podataka koji bi trebalo da vam pomognu da budete efikasniji na poslu. Dve zanimljive kompanije iz tog sveta su Hjumanajz (Humanyze) i HajerVju (HireVue), obe američke.

HajerVju služi za odabir kandidata za razgovoru na posao. Snima vaš govor tela i pomoću veštačke inteligencije komisiji sugeriše da li kandidat govori istinu, da li mu je nešto neprijatno, kakvo mu je samopouzdanje.

Hjumanajz proizvodi uređaj koji svaki zaposleni nosi sa sobom i taj uređaj meri sve njegove interakcije, koliko je pričao sa kolegama, telefonom, koliko je proveo za kompjuterom ili mašinom, koliko na sastancima i sa kim, sve u kombinaciji sa imejlom i kalendarom zaposlenog, pravi mali digitalni špijun. S tim da, tvrde, ne beleže podatke i razgovore, samo interakciju.

Ima mnogo jezivih zaključaka, ako se ovakvi uređaji koriste za kontrolu radnika sa ciljem da se iz njih iscedi što više.

S druge strane, mogu biti veoma korisni za same zaposlene. Mnogi od nas veruju da rade bolje i više nego drugi, a da to šefovi ne primećuju niti vrednuju. Ovakva analiza to bi belodano pokazala, mada bi mnoge razočarala. Podjednako je opasno kada vam se u firmu uvuče neko ko se dobro pokaže na intervjuu, a onda svoja zaduženja svali na vas, sve šarmirajući šefove.

Postoji tu još jedan interesantan segment. Na ovogodišnjoj Sinergiji videli smo demonstraciju softvera koji snima naše pokrete u realnom vremenu i pomaže nam da popravimo šut na koš ili servis u odbojci ili tenisu. Svakom sportisti bi to vredelo zlata.

Zamislite da vam analiza sugeriše koji je deo radnog dana za vas najproduktivniji, kada ćete dati najbolji rezultat na poslu, pa da to iskoristite na najbolji način umesto da odete na suvišan sastanak, da završavate tuđi posao koji vam se ne priznaje ili na pauzu. Da li biste koristili takvu aplikaciju, makar iz radoznalosti?

Jer, uređaj koji vas špijunira već nosite i u panici ste ako vam nije pri ruci čak i kada spavate.


 

POŠALJI KOMENTAR REDAKCIJI ODŠTAMPAJ TEKST