>

Zabavnikova nagrada romanu »Neću da mislim na Prag«

Roman Neću da mislim na Prag Sonje Ćirić (Laguna) četrdeset prvi je dobitnik Književne nagrade "Politikinog Zabavnika" za najbolje delo namenjeno mladima objavljeno na srpskom jeziku u 2019. godini.

Obrazlažući odluku, žiri (prof. dr Lidija Merenik, istoričar umetnosti na Filozofskom fakultetu u Beogradu, kompozitor Zoran Simjanović, predsednik, akademik Aleksandar Kostić, psiholog, glumac Tihomir Stanić i Petar Milatović, zamenik glavnog i odgovornog urednika "Politikinog Zabavnika") istakao je, pored ostalog:

"Roman Sonje Ćirić skladna je i suptilno nijansirana priča o porodičnim odnosima, odrastanju, prijateljstvima koja nisu uvek lišena strepnje, surevnjivosti i suparništva. Autorka vešto gradi lik devojčice Darje, koja ide u sedmi razred osnovne škole i vidi sebe kao budućeg pisca. U tekst romana umetnute su Darjine crtice iz zbirke koju piše, jednostavnog i čistog jezika, koje dočaravaju prve spisateljske korake darovite devojčice. Kao i svakog pravog pisca, Darju odlikuje izvanredna sposobnost opažanja. Kroz njeno pripovedanje čitalac stvara sliku o tome kako društveni problemi utiču na pojedince i porodice. A kroz njeno delovanje – kako i deca mogu da menjaju svet oko sebe nabolje i ponekad zamene uloge s roditeljima i budu im podrška. Darja misli na Prag – u koji će otputovati pobednik književnog konkursa u kojem učestvuje – kao na ostvarenje ličnih stremljenja, ali s vremenom, kao važnija od nagrade, pojavljuje se potreba da svojim talentom pomogne drugima..."

Inače, na ovogodišnji konkurs prispelo je 78 naslova, a u uži izbor, pored dobitnika, našle su se knjige Odrasli nisu dorasli Srđana Protića (Odysseus), Bongo ili Družina retkih kućnih ljubimaca Vesne Ćorović Butrić (Kreativni centar), Strahovita knjiga Uroša Petrovića (Laguna), Kako sam postao detektiv Ota Oltvanjija (Laguna) i Ptica na vetar Vesne Aleksić (Pčelica).

Nagrada (plaketa i novčani iznos) biće svečano uručena u petak 24. januara, povodom Dana "Politike".


 

POŠALJI KOMENTAR REDAKCIJI ODŠTAMPAJ TEKST